A BC Komarno nyerte a VI. Horváth Zoltán Emléktornát

A szlovák bajnok szinte végig vezetve, Bernard Thompson remeklésének köszönhetően lett első helyezett a szombathelyi emléktornán. 

VI. Horváth Zoltán Emléktorna, Döntő
Szombathely, Aréna Savaria

BC Komarno – Falco KC Szombathely 83-71
(22-17, 14-16, 19-16, 28-22)

BC Komarno: Umpig 6, Thompson 24/6, Alawoja 4, Halada 13/3, Vido 6.
Csere: Bilic 6, Kozlik 8/6, Kratochvil 4, Haviar 12/6. Vezetőedző: Andjelko Mandics.

Falco KC Szombathely: Atkins 10, Butorac 4/3, Váradi 5/3, Bognár 5, Wright 20.
Csere: Hallik 8/3, Csomagics 13/6, Bazsó, Simon 5, Kovács 1. Vezetőedző: Kálmán László.

Kipontozódott: Alawoja a 36. percben.

Játékvezetők: Tóth Kálmán, Németh András, Sabáli László.

1. negyed:
A Komarno kapta el jobban a rajtot, átrobogott a Falco védelmén; Kálmán László a harmadik percben már kénytelen volt maga köré hívni tanítványait (8-2). A szünet valamelyest felrázta a szombathelyi gárdát, de a Bernard Thompson fémjelezte szlovák egylet még így is tartotta előnyét (12-8). Lassú mederben és főként vasi hibákkal folytatódott a találkozó, amelyeket keményen büntetett a lepattanózásban is jeleskedő szlovák bajnok (18-10). Eric Atkins azonban kiváló ütemben vállalta el egyéni akcióit – az irányító jó játéka elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ne kerüljön már korán bajba együttese (18-14). Amint a Falco közelebb férkőzött ellenfeléhez, az Issiah Umpig-Bernard Thompson duó irányította Komarno új lendületet vitt csapata játékába – a szlovákok ötpontos fórral zárták az első negyedet (22-17).

2. negyed
Keményebb védekezéssel rukkolt elő a Falco a második etap elején, de támadásait rendre elhibázta, amellyel továbbra is csak futott az eredmény után (27-22). Ryan Wright és Reiner Hallik ezúttal is bátran támadták a gyűrűt, betörésekből kiharcolt faultjaikkal előbb kiegyenlített a Falco (27-27), majd át is vette a vezetést. Fej-fej mellett haladtak a felek, de a Komarno hatékonyabb periméter játékával újra kezébe ragadta az irányítást (33-29). A 18. perc ezúttal sem múlhatott el a közönség vastapsa nélkül. A fentmaradt időben ismét az elpuskázott lehetőségek domináltak, mindkét csapat rengeteg labdát adott el, a félidőre egy kosárnyi előny tudatában térhetett a BC Komarno (36-33).
Míg a szlovák bajnok jó mezőnymutatóval (55%) rendelkezett, addig a Falco borzasztóan szenvedett, jóval több kiharcolt faultjával tartotta magát. 

3. negyed
A szombathelyi csapatkapitány, Váradi Benedek szemfüles labdaszerzésével kezdődött a második félidő, de Roman Vido ihletett állapotban pattogtatott a festékben (41-35). A következő percek azonban a Falco szája íze szerint alakultak: a Zsarko Csomagics-Ryan Wright páros révén újra ellenfele nyakában lihegett. Azonban ez nem tartott sokáig: előbb Ondrej Haviar, majd Bernard Thompson adott csattanós választ egy-egy elsüllyesztett triplával, időkérésre sarkallva Kálmán Lászlót (49-41). Rossz formája ellenére becsülettel küzdött a Falco: Váradi Benedek és Dino Butorac periméterről szerzett egységeivel kapaszkodott, de Bernard Thompsont képtelenek voltak féken tartani a szombathelyi védők (55-49)

4. negyed
A rendes játékidő záró etapjának elején ismét Bernard Thompson villant; a mérkőzésen először kétszámjegyű fórra tett szert a szlovák együttes (63-53). Az, hogy végig az eredmény után futott a vasi gárda, felemésztette minden erejét – míg túloldalon Marek Kozlik is felnőtt a pontgyártásba, eldőlni látszott az összecsapás (72-56). Későn hajrázott a Falco: Ryan Wright vezérletével 5-15-ös etapot repesztett (77-71), de a Komarno már nem engedte ki kezei közül a győzelmet (83-71)

Megérdemelten hódította el az emléktorna trófeáját a szlovák bajnok, amely a játék minden szegmensében a gyenge performansszal előrukkoló házigazda felé nőtt.

Az eredmény kihirdetésekor megválasztották a torna legjobb centerét: a díjat a Székesfehérvár színeiben pattogtató Lóránt Péter érdemelte ki. A zsűri a legjobb hazai játékosnak Ryan Wright-ot szavazta meg, míg az emléktorna MVP-je a BC Komarno hátvédje, Bernard Thompson lett. 

Foto - falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus