A Falco hosszabbításban verte a MAFC-ot idegenben!

Egy elképesztően fordulatos végjáték után nyert hosszabbításban a Budapesten Falco, méghozzá Martinics extrájával és Perl győztes kosarával

Magyar férfi élvonal, NB I, A-csoport, alapszakasz, 16. forduló

MAFC (3-11) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (10-4) 87 - 88 (12-21,19-17, 23-19, 21-18, 12-13)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, V.: Györffy P. A., Gál J., Vida B. (Faidt)

MAFC: Brown 13/3, Lakosa Zs. 9, Lakits 2, Hunter 19/9, Tuciarakisz 22.
Csere: Fodor K. 3/3, Misek 14, Mócsán 5/3. Vezetőedző: Stefan Timbus.

Falco: Martinics 29/6, Perl 14, Will 9/3, Dukics 8, Krsztanovics 12.
Csere: Hall 3/3, Váradi B. 8/6, Bognár K. 2, Bus I. 3. Vezetőedző: Kálmán László.

Kipontozódott: Lakosa Zs. (37. perc), illetve Dukics (41. perc)

A szombathelyieknél azonnal bekerült a kezdő ötösbe a sérült Majsztorovics helyére igazolt, jópár éve Sopronban egy szezont lehúzó Zoran Krsztanovics, a szintén sérült Doyne viszont hiányzott a Falcóból.

Tuciarakisz egy perc elteltével a hazaiaknak szerzett szerzett vezetést, Dukics középtávolról egyenlített. Idegesen, kapkodva játszott mindkét csapat, közel 2 percig nem született kosár, s akkor sem akcióból: Will büntetőivel a Falco szerzett vezetést. Hazai részről az első percek Tuciarakiszról szóltak, az első 5 percben csak ő szerzett pontokat hazai részről, szám szerint 6-ot, s a Falco is ennyinél járt. Váltott vezetéssel haladtak a csapatok, majd a negyed második felében Martinics,  Dukics és Perl vezérletével egy 10-0-s rohamot mutatott be a Falco, időt kért a hazai csapat. A hosszabb hazai kosárcsendnek Tuciarakisz vetett véget egy jó büntetőjével, ám Váradi Benedek triplával jelezte jelenlétét. A 9. percben Hunter  iratkozott fel második MAFC játékosként a pontszerzők közé. A szombathelyieknek mindenre volt válaszuk, Krsztanovics megszerezte első kosarát a Falco játékosaként. A szakasz Brown büntetőivel és 9 pontos Falco vezetéssel zárult.

A második negyedből több, mint egy perc telt el, amikor Krsztanovics révén tovább növelte előnyét a vendég együttes. A MAFC nem igazán tudott kibontakozni a Falco szervezett védekezésével szemben, a szombathelyiek viszont volt olyan támadás, hogy 3 ziccert hagytak ki. Alacsony színvonalú játék mellett jó 3 és fél perc elteltével szerezte negyedbeli első mezőnykosarát a MAFC, igaz Brown dobása 3 pontot ért a hazaiaknak. Felpörgött a meccs, Parish mellett Lakosa is megrázta magát, 10 ponton belülre került a MAFC ám Martiinics, valamint büntetőkkel Bus tett róla, hogy igazán szoros ne legyen. Szünetben 7 ponttal vezetett a Falco.

Az első negyedben szinte észrevétlen Hunter triplájára Krsztanovics felelt pozíciójáték után, majd Misek dobott kosarat erőszakos betörés után. Ott lihegett a MAFC a Falco nyakán, s több lehetősége is volt még közelebb zárkózni, ám ekkor megremegtek a kezek hazai oldalon. Egy ki nem kényszerített szombathelyi hiba után Brown 2-re hozta fel a hazaiakat. A Falco csapatából csak Krsztanovics jelentett veszélyt a kosárra, majd Martinics "talált" egy duplát. A negyed közepén Brown látványos, egész pályás szóló kosara után egyenlített a MAFC, de az eset után nagyot esett, s megsérült a hazaiak amerikai irányítója. Ő lebicegett, a "kosárvadász" üzemmódra váltó Hunter triplájával viszont fordult a kocka, vezetett a MAFC. Perl faragott a 3 pontos vasi hátrányon betörés után. A szakasz hajrájában váltva vezettek a csapatok, Hall villant egy triplával a negyed hajrájában, majd Martinics köszönt be kintről, a hazai oldalon Lakits tartotta életben a reményeket.

A szünet után magára találó Hunter kettese pedig még inkább, Brown nélkül is tartotta tehát a lépést a Falco csapatával a MAFC, sőt Hunter büntetőivel fordított. Brown szerepét Misek Levente vette át mind a játék szervezése mind kosárszerzés terén, mondhatni vállaira vette a hazai csapatot, remek megmozdulásaival a negyed közepén 5 ponttal ellépett a MAFC a megzavarodó Falco ellen.

Kálmán László érthető időkérése jután Perl labdát majd kosarat szerzett, a túloldalon Tuciarakisz talált be középtávolról, majd az addig inkább erőlködő Lakosa kosara után 7 pontosra nőtt a hazai előny. Martinics kosár plusz büntetős akciójánál Lakosa kipontozódott. Ez a MAFC lendületét törte meg, Will triplája pedig tovább fokozta az izgalmakat. Martinics triplájával átvette a vezetést a Falco, Mócsán betörésből másfél perccel a vége előtt egyenlített. Váradi rontott közelről, Misek viszont betörésből újra betalált, ám a túloldalon fél perccel a vége előtt Perl is. A következő MAFC akció végén Mócsán állt bele egálnál a triplába s nem hibázott. Szombathelyi időkérés és szépen kijátszott támadás után Martinics sem, 10 másodperccel a vége előtt újra egál volt. Misek tört kosárra, ő vállalta fel a döntő dobást, ezúttal tévesztett, jöhetett a hosszabbítás.

A túlórában mindkét csapat lépést tévesztett, egy-egy lépéshibával indult a hosszabbítás. Több, mint 1 perc elteltével Will a Falco csapatának szerzett vezetést. Fodor triplájával fordult a kocka, majd Dukics kosarával ismét a Falco járt előrébb. a túlóra közepén Martinics betörésből 3 pontos előnyt szerzett a szombathelyieknek. Tuciarakisz kosár plusz büntetős akcióval egyenlített, ám Váradi triplája után újra a vasiaknak állt a zászló, Dukics büntetőit követően pedig 5 ponttal járt ellenfele előtt a Falco, időt kért a MAFC. Bő másfél perccel a hosszabbítás vége előtt Dukics kipontozódott, a MAFC görög centere viszont ekkor csak 1 büntetőt dobott be. A vendégeknél Martinics kihagyta, a túloldalon Hunter bedobta a triplát, 1-re csökkent a Falco előnye. Martinics labdájára Misek csapott le, Will pedig szabálytalankodott ellene. Misek értékesített büntetői után 32 másodperccel a hosszabbítás lejárta előtt ismét a MAFC vezetett.  14-gyel a vége előtt feldobás helyzet alakult ki Hunter s Váradi között, a vendégeknél maradt a labda. Perl betörésből 10 másodperccel a vége előtt Perl megszerezte a vezetést, s mint kiderült, a győztes kosarat a Falco csapatának, a túloldalon Hunter talán túl korán triplát akart dobni sikertelenül.

Amellett, hogy a végletekig kiélezett, izgalmas meccs volt, a legnagyobb pozitívuma a találkozónak mindkét oldalon több magyar fiatal jó játéka, s az, hogy ők forró, kritikus pillanatokban is sokat tudtak hozzátenni csapatuk játékához. 

Fotó: falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus