A Falco legyűrte a Dramicsanyin-Dukics duóra épülő JKSE-t

Egy ellenfelénél jobb formában lévő Falco fogadta a Jászberény csapatát szombaton, méghozzá abban a reményben, hogy az őszi, idegenbeli szűk vereséget "visszaadhatja" ellenfelének. A berényieknél a korábban kisebb sérüléssel bajlódó Dramicsanyin pályára léphetett, míg az egy szem amerikai, Raivio maradt ki a légiósok közül. A szombathelyiek a harmadik negyed végéig nagyjából uralták a derbit, ám akkor fordult a kocka, viszont a JKSE sem tudott komoly előnyre szert tenni, s amúgy is gyorsan visszavette a vezetést a vasi gárda, így nagyon izgalmas végjáték zárta le a bajnokit. A végét a Falco bírta jobban, s bár a JKSE is nyerhetett volna, Robinson büntetői voltak a meccs utolsó momentumai, ami a hazaiak diadalát eredményezte. (A JKSE triplája pedig a sporik szerint már dudaszó után esett...)

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 14. forduló
2013. december 21. Szombathely, Savaria Aréna.

Vezette: Cziffra, Hegedűs, Tőzsér (Bodrogváry)

Falco KC Szombathely (5-9) - Fortress Jászberény (5-8)  90-87 (23-21, 19-17, 17-21, 31-27)

Falco: Robinson 19/3, Timberlake 18, Will 8/6, Zagorac 11/3, Szabó M. 7.

Csere: Perl 11/3, Harazin 8, Bognár K. 8. Vezetőedző: Andelko Mandic.

JKSE: Savic 6, Soós 10/3, Markovics 6, Dramicsanyin 24/3, Dukics 26/9.

Csere: Mladenovics 7, Szögi 6/3, Horti 2, Lázár. Vezetőedző: Földi Sándor.

Kipontozódott: Soós.

Andelko Mandic: - Gratulálok a fiúknak, bár az elején nagyon puhányan kezdtük a meccset. A második negyedre feljavultunk, ám megint jött egy mély hullámölgy a harmadik negyedben, amikor a 12 pontos előnyünkből mínusz 1 lett. Ekkor nem az ellenfél talált ki valami extrát, inkább mi játszottunk rosszul. Az eddigi négy meccsünk alatt, amikor én voltam a tréner, mindig voltak ilyen hullámvölgyek, ezeket ki kell javítani, nem engedhetjük meg magunknak mindezt. A Jászberény remek csapat, jó kerettel, ezért viszont büszke vagyok játékosaimra, hogy nyertünk.

Földi Sándor: - Nehéz szívvel gratulálok a Falcónak, mert úgy gondolom, hogy nagyon megkapták a hazai pályát. Nem szokásom a játékvezetőkkel foglalkozni, de a kulcsszituációkban a hazaiak javára ítéltek, például amikor a védőt lerántották és mégis védőfaultot fújtak. De a két technikaink is megkérdőjelezhető. Számomra az is tolerálhatatlan, hogy végig hatan játszottak a pályán (Mandic edző sokszor félig a pályára lépve magyarázott a játék alatt is). Ennyi erővel én is beállhatnék a büntetővonalra, segíteni a védekezésünket. A sorozatos vereségek után el kell gondolkozni az edzőnek a folytatásról. Azért viszont érdemes edzősködni, ahogy a szombathelyi publikum fogadott engem. Mindemellett boldog születésnapot kívánok Kálmán Lászlónak! Remélem, látom még NB I A-s csapatban játszani!

STATISZTIKA

ELSŐ NEGYED

Szabó Miklós és Chad Timberlake pontjaival 7-2-re lépett meg a Falco a meccs elején. Odaát Nebojsa Dukics azonban azt a formáját hozta, amit korábban Szegeden megszokhattunk tőle, de Jászberényben jóval ritkábban vette elő, és sorozatos kosaraival egyenlített a Jászberény. Sőt, röviddel ezután Soós Gábor révén a vezetést is megszerezte a JKSE (11-12), amit Will Tamás, aki a meccs első tripláját szórta be, hamar semmissé tett. Ám a berényi Dukics is betalált messziről hamarosan, vagyis a változatos ütközet tovább hömpölygött addigi medrében.

MÁSODIK NEGYED

A találkozó szorosan alakult ezután is, de az egyre jobban belelendülő Rastko Dramicsanyin ebben az idpszakban szinte tarthatatlan volt (31-37), ami egyre magabiztosabb berényi vezetést eredményezett. A hazaiaknál is volt azonban húzóember a magas szekcióból, méghozzá a fiatal saját nevelés: Bognár Kristóf (35-37).

Amikor a másik szombathelyi ifjú, Perl Zoltán is megrázta magát (két büntető, egy tripla), már ismét a hazaiak voltak előnyben (42-37).

FÉLIDEI ADATOK

Érdekesség: az első félidőben úgy ért el nagyjából azonos pontszámot (42-39) a két csapat, hogy duplákból és triplákból is ugyanannyi jó kísérletük volt, ám a Falco közelről kellett, hogy ehhez sokkal többször kísérletezzen, míg a JKSE távolról tudta csak hozni magát ellenfelénél több kísérletből. Magyarán a hazaiak távolról voltak pontosabbak, a vendégek közelebbről, s a kettő gyakorlatilag kioltotta egymást. A hárompontos szombathelyi fórt a hárommal több bedobott büntető jelentette.

A Falcót főleg mezőnyemberei vitték amúgy előre (Timberlake 11, Robinson 9, Perl 5, Will 3 pont - illetve a magasember Bognár 8, Szabó 6), míg a jászságiaknál a belső duó, Dukics (13 pont) és Dramicsanyin (12) vitte a prímet. A faultokkal a hazaiaknál Willnek és Szabónak kellett leginkább vigyáznia (3-3), a vendégeknél pedig Savic-nak és Soósnak (3-3).

HARMADIK NEGYED

Vissza tudott térni a második negyed végefelé megsérülő Szabó ebben a játékrészben, így nem veszítette el centerét a Falco. Emellett leginkább annak örülhetett az Aréna népe, hogy Perl ott folytatta, ahol a nagyszünet előtt abbahagyta, ráadásul zsákolással vette be az ellenfél gyűrűjét. Sőt, az addig nem kis meglepetésre nulla pontos Zagorac is betalált (az első félidőben 6 lepattanója volt szép teljesítmény, a másodikban pedig már kosarakkal is segítette csapatát, s végül a mezőnyben egyedül dupla-dupláig jutott, holott sokáig nagyon úgy festett, hogy nem lesz túl jó napja a szlovén csatárnak). A Falco 51-43-as fórra tett szert, majd erre rátromfolva már 59-47-re mentek Harazinék.

A JKSE viszont elképesztő hajrát vágott ki a harmadik negyedben, és Dramicsanyin, Szögi, Mladenovics és Dukics kosaraival 13-0-s szakaszt futott a vendég gárda, vagyis a negyedik játékrésznek már egypontos előnnyel mehetett neki Földi Sándor alakulata.

NEGYEDIK NEGYED

Zagorac igen gyorsan visszavette a szombathelyi előnyt, s innentől kezdve végig néhány ponttal előrébb tartott a Falco ellenfelénél, de sosem tudott elszakadni tőle. Négy perccel a lefújás előtt aztán Harazin Tamás hétpontosra hízlalta a hazai vezetést (81-74). A JKSE azonban mindig felállt, és hamarosan már csak eggyel volt előrébb a Falco. Az utolsó támadásokat légiósok fejezték be mindkét oldalon, és bár a Jászberény még a dudaszó "táján" beszórt egy hármast, az nem volt már érvényes a játékvezetők szerint (vélhetően igazuk is volt ebben, bár nekünk nem tisztünk ezt eldönteni). Így viszont maradt a szűk Falco-siker, a JKSE pedig továbbra is várja kilábalását a gödörből. Ugyanakkor ezen a meccsen megtapasztalhatta a Jászberény is azt, amiben éppen mostani ellenfele szenvedett a bajnokság elején: sorozatban bukni el mérkőzéseket, holott van köztük olyan, amit simán meg is nyerhetett volna.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus