A Falco megmutatta erejét

Első évadbeli bajnokiján a Falco nagy játékot mutatott be Jászberényben és már az első negyedben megteremtette annak az alapját, hogy végül nem várt fölénnyel húzza be a sikert a nyáron komoly pénzügyi megvonásokra kényszerülő, keretében csupán két légióssal felálló JKSE ellen. Avagy Kálmán László lényegesen erősebb keretű együttese simán gyűrte le volt edzője, Bencze Tamás gárdáját.

A két csapat több helyen fedi át egymást a közelmúlthoz képest. A második fordulóban még csak az első 04/05-ös bajnokiját játszó Falco egykori edzője, Bencze Tamás most a JKSE padján ül, viszont Dukics meg éppen Jászberényből tette át a székhelyét Szombathelyre. Az is pikánsnak ígérkezett, hogy Kálmán László egykori trénere ellen ül a Falco vezetőedzői "székében", ráadásul mindketten csakis győzelmet képzeltek el ezen a derbin - vagyis valaki tuti csalódott a végén.

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 2. forduló
2014. okt. 18. Jászberény
Vezette:  Benczur T. Gál J. Jakab L. (Balogh)

Jászberényi KSE - Falco KC Szombathely 87-107 (19-28, 24-34, 29-28, 15-17)

JKSE: Ware 25/6; Szögi 6/6, Horváth 13/6 Soós 22/3; Dramicsanyin 10;
CS: Cseh 2; Mladenovics 2; Csabay 4; Kerpel-Fronius 3. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Falco: Martinics 21/9; Perl 15/3; Doyne 19/3; Dukics 5/3; Majsztorovics 6;
CS: Bus 1; Bognár 7;  Váradi 7/3; Will 9/9;  Bazsó 3; Kovács -;  Hall 14. Vezetőedző: Kálmán László.
 

Bencze Tamás: Először is gratulálok a Falconak, megérdemelten nyertek. Különösen az első félidőben a játék minden elemében felülmúltak minket. A második félidőben próbáltunk küzdeni, de ez inkább akarás volt, mint tudás. Sok fegyelmezetlenséget követtünk el, ezzel a szerkezettel a Falcohoz hasonló erősségű csapatok ellen nincs sok esélyünk. De szerdán újra mérkőzés, amit mindenképpen meg kell nyernünk.

Kálmán László: Nagyon jól sikerült a bemutatkozás, extázisban játszottunk. Szurkolóink hazai pályát teremtettek. Köszönjük Nekik!



ELSŐ NEGYED

A vendégek voltak esélyesebbek előzetesen és ez igazolódott be többnyire az első negyedben. 10-16-ra, majd 17-25-re vezetett a Falco az alaposan megcsappant költségvetéssel a szezonnak nekirugaszkodó és a klubon belül nyáron jó pár költségcsökkentő változást eszközlő JKSE otthonában.

A dobópárbajra kényszerített hazaiak nem igazán tudták tartani a lépést a szombathelyiekkel, akiknél például Martinics volt az egyik vezér. Amikor a légiós elérte saját maga 10. pontját, a sárga-feketék már csapat szinten a 30-at ostromolták, ami ütős nyitányt jelent, főleg idegenben (bár a helyszínen lévő Falco szurkolók szerint idegenben is otthon voltak).

MÁSODIK NEGYED

A második negyedben fel-felzárkózott a Jászberény, de mindig volt valaki, aki a vendégektől ismét tett arról, hogy magabiztos maradjon a fór (22-31). A közte tízet is rövidesen átlépte Kálmán László együttese, mivel jobban célzott messziről ellenfelénél, illetve érvényesítette mind az erősebb keretéből adódó fölényét, mind azt, hogy egyértelműen diktálta a Falco az iramot (28-40, majd 30-45), amellett átlagon felül céloztak kosarasai.

A Falco olyan százalékkal szórt távolról, de közelebbről is, ami ellen nem tudott mit felvonultatni a jászsági gárda. A csupán két légióssal rendelkező JKSE-ben Dramicsanyin nem tudott úgy brillírozni, ahogy itt megszokták tőle, viszont a dobógép amerikai karmester Ware olykor belerondított a vasiak menetelésébe - amire szinte mindig érkezett is a válasz a Falco fiataljaitól

Ezzel együtt már a félidőig kezdett eldőlni az összecsapás, ami azért mindenképpen meglepetésnek számított, hiszen az első körben Alba otthonában ennél jobban tartotta magát a JKSE. Igaz, a nyáron a Falco jócskán megerősödött, s a maradók is mind jó szintet képviselnek a magyar bajnokságban, a berényiek viszont - fogalmazzunk így - nem most vágtak neki az idénynek a leghúzósabb kerettel.

A nagyszünet előtt a Falco azért hajtott, hogy megőrizze tekintélyt teremtő előnyét (a miheztartás végett), míg a hazaiak igyekeztek eltüntetni hátrányuk legalább egy kis részét. Inkább a szombathelyiek akarata érvényesült (két negyed alatt elérte a 60 pontot a Falco, s a közte 19 pontot megtartotta: 43-62).

HARMADIK NEGYED

Mint látható, a JKSE nem támadott rosszul összességében, ám a Falco nehézbombázása ellen nem tudott tenni sokat, ezért lehetett ilyen nagy szakadék a két alakulat között.

A folytatásban Ware vezére volt a JKSE-nek (illetve Soós és Horváth ért el nagyobb pontmennyiséget), rövidesen 19. pontját is megszerezte, ám a különbség nem csökkent lényegesen, hiszen a vendégeknél hol Hall, hol Martinics talált be (50-68). Utóbbi a legponterősebb volt egyelőre ezen a meccsen. Ráadásul Doyne is nagyon elemében volt, akárcsak Majsztorovics vagy a második félidőben felébredő és akkor már kiválóan játszó Perl.

A hatékonyan kosarazó Soós vezetésével ebben a játékrészben partiban voltak a hazaiak a látogatókkal, ám nem volt bennük az, hogy úgy megszórják a Falcót, ami lényeges változást hozott volna a meccs menetében.

NEGYEDIK NEGYED

Az előző játékrész nagyjából azzal telt, hogy a Falco elhárította a hazaiak minden felzárkóási kísérletét. A  berényi drukkereknek az okozhatott örömöt, hogy az első félidőben megmutatkozó nagy vasi hengerelést megállította a JKSE, vagyis volt tartása a csapatnak, de a sikerre bizony nem sok esélye volt már, ahogy haladtak a felek lassan a találkozó vége felé.

Az utolsó negyedben pedig leginkább azt számolgathattuk, hogy a hazai Ware vagy a vendégektől Martinics ér el több pontot. Vagy azt, hogy kik szereznek szebb kosarakat. A Falco markánsan letette a névjegyét, első bajnoki meccsén látványos és eredményes kosárlabdát mutatott be.

Persze ez csak egy találkozó volt a sok közül - akár a Falco, akár a JKSE szemszögéből nézzük.

Fotó: falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus