A fordulás után állva hagyta a Sopront az ASE

Boriszov révén szoros volt az első félidő, a nagyszünet után azonban egy 18-3-as futással eldöntötte a találkozót a  McGrudert nélkülöző hazai gárda. A Paks parádésan dobott kintről, emellett a Jones-Szabó páros is tarthatatlannak bizonyult, a frusztrált Barovics nem tudott érvényesülni, majd ki is pontozódott.

Magyar férfi bajnokság, NB1, A-csoport, Felsőházi középszakasz, 2. forduló

Atomerőmű SE – Sopron KC 84-66 (17-16, 18-17, 29-17, 20-16)

Paks, ASE Sportcsarnok, vezette: Papp P., Kapitány G., Minár L., (Balogh)

Paks: Vaughn 3/3, Robinson 7/3, Szabó 18/6, Körtélyesi 5/3, Jones 19

Cserék: Kovács 10/6, Baki 9/9, Medve 7/3, Eilingsfeld 2, Tóth 4, Markovics -, Kerpel-Fronius -

Sopron: Thomas 15/6, Thompson 2, Dénes -, Boriszov 22/3, Barovics 6

Cserék: Tóth 2, Ruják A. 12/6, Takács 5/3, Ruják B. 2, Molnár -, Bús -, Trepák -

Kipontozódott: Barovics.

Ujjsérülése miatt - bár már edzésbe állt - még nem nevezte a hazai csapatba Dzunics Braniszlav  Rodney McGrudert,  így a Justin Robinson, Deonta Vaughn, Jarrod Jones légiós trióval felállva fogadta az ASE a  teljes keretével érkező Sopront.

Barovics horogdobása után Körtélyesi leszálló ágban ütötte ki, szinte a nézőtérre a labdát, majd Boriszov dobott be 2 büntetőt. Másfél perc elteltével Szabó középtávoli dobással megszerezte az első hazai kosarat, majd egy tőle szokatlan egészpályás szóló végén szerzett duplával egyenlített. Thompson triplából jókora homályt dobott, Jones pedig középtávoli tempóval megszerezte a vezetést a hazaiaknak. A negyed közepén "divatba jött" a betörés, előbb Thompson majd a másik oldalon Robinson szerzett így kosarat. Dénes nem igazán tudta tartani Szabót, a vendégeket Boriszov hozta fel 1-re egy kosár plusz büntetős akcióval. Másfél perc kosár nélküli ámokfutás után rendezetlen védelem ellen a második hullámban érkező Thomas triplájával más a Sopron vezetett, sőt Barovics egy hasonló jellegű akció végén duplát dobott, 10-6-os ASE vezetés után egy 8-0-s soproni rohamot láthatott a közönség, Dzunics pedig érthetően időt kért. Újra kosármentes periódus következett, a paksi betörések utáni kiosztásokat elhalászták a vendégek, ám  támadásokat kosarakkal befejezni a soproniaknak sem sikerült. A negyed vége Medve Máté parádéját hozta, egy triplát majd egy duplát dobva megszerezte csapatának a vezetést. 

Jones zsákolásával kezdődött a második negyed, majd Boriszov büntetői után zónára állt át a Sopron, Kovács Ákos dobta át triplával. Sűrűn potyogtak a kosarak, Kovács újabb triplát dobott, ám a vendégeknél villant Ruják és Tóth is, Boriszov pedig szintén hármast dobott, a negyed közepén fordítottak a vendégek. Egy támadáson és 10 másodpercen belül 3 személyit ítéltek  soproni játékosok ellen, s ebben az akcióban Tóth Ádám kétszer is visszaszerezte a támadó lepattanót, mégsem szerzett kosarat a Paks. Sőt, Barovics ügyes támadás végén szerzett kosarával 4-gyel ment a Sopron. Felpörgette a játékát a Paks, s villámgyorsan járt a labda kézről kézre a hazaiaknál, s előbb Robinson majd Vaughn emelt be egy-egy triplát - újra fordult a kocka. Ádám nyerte a Tóthok párharcát a soproni palánk alatt, újabb támadó pattanó, majd bravúrkosár lett a jutalma. A félidő csapkodó játékkal s 2 pontos paksi vezetéssel ért véget úgy, hogy az utolsó akciónál a hazaiak háromszor is visszaerezték a lepattanót az SKC palánkjánál, mégsem tudtak betalálni. 

Nem kis szomorúságot okozott szünetben az ASE szurkolók körében, hogy a Szolnok az utolsó pillanatokban fordítani tudott Székesfehérváron. 

Jones Tóth G. szorításából szerzett három kosarával kezdődött a második félidő, nem egészen másfél perc elteltével időt kért Sabáli, próbálta felrázni a harmadik negyedet tompán kezdő csapatát. Az ASE az első félidőhöz képest jóval agresszívebb védekezésével kiszorította a soproniakat, s az időkérés sem használt a vendégeknek, sorra indították le s szereztek rendezetlen védelem ellen kosarakat a hazaiak. Bő 3 perc és 11 paksi pont után Thomas büntetőkből szerezte az első soproni pontokat. Szétesett a Sopron, átszaladt rajta a Paks, a negyed első 6 percét 21-4-re nyerte az ASE. Ekkor a triplák is sültek paksi részről, Körtélyesi, Szabó és Baki is betalált távolról. A szakasz második felében Ruják két triplával faragott valamit az SKC tetemesre nőtt hátrányán, 10 pontnál Dzunics azonnal időt kért. Utána Baki ezúttal sem hibázott a triplavonalon túlról, majd Thomas bravúros kosara után Szabó is beemelt egy hármast. A negyed végén állandósult a Paks 10 és 15 pont közötti előnye, a záró szakasz előtt 14-gyel "ment" a hazai csapat. 

Thomas duplájára a fonalat nagyon elkapó Baki felelt hármassal, majd jött egy újabb gyors paksi ellencsapás, a végén Jones zsákolásával. Nagy dobópárbaj alakult ki. Barovics szabálytalannak ítélt zárása után megtapsolta a játékvezetőt, technikait is kapott, amivel kipontozódott. a büntetők után Tóth Ádám kosarával 20 pont fölé nőtt a paksi csapat előnye. A vége helyenként gálaelőadás lett paksi részről, egy Robinson-Körtélyesi alley-oop ragadtatta nagy tapsra a hazai szurkolókat. Az utolsó percekben mindkét edző pályára küldte csapata fiataljait is pályára küldte, a vendégek csapatában egyszerre játszhatott az élvonalban a két Ruják.fivér, sőt Bence ügyes kosarat is dobott.

Dzunics Braniszlav: - A második félidőre feljavult a védekezésünk, támadásban is jó megoldásaink voltak, és a lepattanókat is jól szedtük, ennek köszönhettük a győzelmet. 

Sabáli Balázs: - A harmadik negyedben dőlt el a mérkőzés, ekkor mind támadásban mind védekezésben fölénk nőtt a Paks. Ekkor a hazaiak extra dobóteljesítményt nyújtottak, mi pedig rosszul dobtunk, ráadásul ellenfelünk húsz lepattanóval többet szedett, mint mi.

Fotó, slide: Fekete Zsuzsanna.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus