A harmadik negyedben hengerelt a Falco

A IV. Horváth Zoltán Emléktorna második napján a hazai Falco KC Szombathely ellenfele a Zalakerámia ZTE KK volt. A felek nem is olyan régen, kevesebb mint egy héttel ezelőtt, a Göcsej Kupa döntőjében találkoztak egymással. 

Akkor szoros meccsen a negyedik negyedben sikerült elszakadnia a zalaiaknak ellenfelüktől és nyerték meg saját rendezésű kupájukat, volt hát miért visszavágnia a Falcónak. Az első félidőben is végig vezetett a szombathelyi alakulat, de nem túl nagy különbséggel, a fordulást követően azonban nagyon gyorsan eldöntötték a találkozó végkimenetelét, végeredményben pedig 92-73 arányban nyertek.

IV. Horváth Zoltán Emléktorna

Falco KC Szombathely - Zalakerámia ZTE KK 92-73 (25-19, 23-23, 28-15, 16-16)

Falco KC Szombathely: Tomic 11/3, Timberlake 11, Will 11/3, Zagorac 18/6, Szabó 8.
Csere: Perl 8, Harazin 7, Simon L. 9, Bognár -, Simon K. 2, Bakk 3/3, Bazsó 3.

Zalakerámia ZTE KK: Boston 7/3, Plumb 15, Gáspár 4, Safford 15/3, Lekli 7.
Csere: Kámán 4, Kovács 9/3, Kertész 7/3, Koma 4, Czinger 1, Kerkai -, Velkey -.

A zalaegerszegieknél Kámán Tamás meggyógyult betegségéből, így már bevethető volt, de csak a kispadon kezdett. Két triplával kezdett a szombathelyi alakulat az első másfél percben, amire a ZTE négy ziccerrel válaszolt, így három és fél perc után vezettek még Völgyi Péter tanítványai - a mérkőzésen utoljára (6-8). A Falco ugyanis egyszerre szedte össze védekezését és szerzett gyorsan három kosarat, így a három és fél percig pont nélkül maradó ZTE ellen újra ők mentek öt egységgel (13-8), ezt a különbséget pedig kisebb hullámvölgyekkel, de tartották is a nyakukon folyamatosan ott loholó, de sem egyenlíteni, sem fordítani nem tudó zalaiak ellen (25-19).

A második felvonásban egy ideig semmit nem változott helyzet, Szabó Miklós és Simon László kosaraival héttel vezettek a hazaiak a 13. perc végén (33-26), amikor jött egy kis rövidzárlat Bencze Tamás csapatánál. Kettő percig nem tudtak a kosárba találni, hátul viszont kapituláltak háromszor is, így a negyed felére egyetlen pontra zárkózott Gerald Boston vezetésével a ZTE, Justin Safford két kosarának köszönhetően pedig már egyenlítettek is a 17. percben (36-36). A negyed utolsó három perce óriási adok-kapokká alakult, gyakorlatilag egyetlen támadást sem tudtak kivédekezni a csapatok, a Falco mégis jobban jött ki ebből az "őrült" pontzuhatagból, az utolsó percben sikerült hat ponttal meglépniük, így maradt az első negyed után kialakult különbség (48-42).

A fordulást követően - mint később kiderült - a szombathelyiek azonnal eldöntötték a találkozót. Szlovén irányítójuk, Boban Tomic vezetésével 13-4-gyel indították a harmadik negyedet, így a 24. perc közepén már 15 egységgel álltak jobban ellenfelüknél (61-46). A zalaegerszegiek egy rövid időre próbálták, és fel is tudták venni a hazaiak ritmusát, de ez nem tartott sokáig - a kezdői által felpörgetett Szombathely könnyedén növelte még ezt a különbséget is, és a harmadik felvonás utolsó percére Perl Zoltán pontjait követően már 24 pontos fórral fordulhattak, végül ebből 19 maradt az utolsó 10 percre (76-57).

A negyedik negyedben gyorsan eldőlt, hogy itt óriási fordulatokra nem lehet számítani. A Falco nem engedett ki annyira, hogy ellenfelét közelebb engedje, Völgyi Péterékben pedig a mai napon nem volt több. Mindkét oldalon pontatlanabbá vált a támadójáték a már eldőlt meccskimenetel miatt, így jóval kevesebb pont esett, mint a korábbi negyedekben - ha valamivel biztosan nem lehetett elégedett Völgyi mester, akkor az a hátul mutatott produkció volt. A végjátékban mindenki pályára került mindkét csapatból, a végeredmény pedig 92-73 lett a Falco javára, ezzel ők két győzelemmel, míg a ZTE két vereséggel áll két nap után.

Teljes statisztika!

Bencze Tamás, a Falco KC Szombathely vezetőedzője: "Minden meccs tanulságos, úgyhogy ebből a meccsből is jócskán akad tanulnivalónk. Az 1. félidőben még nem tudtunk úgy védekezni, ahogy elterveztük a mérkőzés előtt, a 2. félidőben azonban agresszívebb védekezésünk miatt nagyobb előnyt sikerült kiépítenünk, ezt tudtuk tartani a végéig. Nem vagyok maradéktalanul elégedett, de csalódott sem. Az akarással nem volt gond, és a hibáinkat még ki tudjuk javítani az első meccsig."

Völgyi Péter, a Zalakerámia ZTE KK vezetőedzője: "Az 1. félidőben csak 6 ponttal vezetett ellenfelünk, de már ekkor is sok ziccert hibáztunk, amiből rendre könnyű szombathelyi pontok születtek. Habár felkészültünk az agresszívebb védekezésre is, ezt a pályán egyáltalán nem tudtuk megvalósítani, ezért ugyanúgy, ahogy tegnap, ma is a 3.negyedben dőlt el a meccs végkimenetele. Megérdemelten nyert a Falco, gratulálok nekik!"

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus