A harmadik negyedben hengerelt az Alba

Abszolút rangadóval kezdődött az A-csoportos alapszakasz 19. fordulója, hiszen a tabella első és második helyezettje feszült egymásnak Székesfehérvárott, ráadásul jó néhány paksi játékos és a vezetőedző is az előző évben még az Albával duplázott. A hazaiak várhatták kicsit nyugodtabban az összecsapást, mivel utolsó négy meccsükből hármat megnyertek, legutóbbi, Jászberényben aratott sikerükkel léptek fel a második helyre - azonban minden győzelem rettenetesen fontos, mivel még a hatodik, már nem felsőházat jelentő pozícióban lévő Sopron is mindössze egy meccsnyire volt tőlük. A paksiak több sérüléssel bajlódtak, legutóbb Pécsett a nagyon szűk rotáció már nem volt elég a győzelemhez - most viszont gyakorlatilag teljes kerettel állhattak fel.

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 19. forduló:

Alba Fehérvár - Atomerőmű SE 81-65
(25-17, 17-22, 26-12, 13-14)

Székesfehérvár, Vodafone Sportcentrum. Vezette: Vígh P. dr. Cziffra Cs. Pozsonyi L. (Hartyáni)

Alba: Hobbs 9/3, Tóth P. 2, Olah 3/3, Tóth N. 17, Timkó -.
Csere: Supola 11/3, Moore 18/6, Somogyi 11, Blaskovits -, Juhos 6/6, Szanati 4.

ASE: Kovács Á. 5/3, McGruder 14, Körtélyesi 12/6, Szabó Zs. 4, Jones 12.
Csere: Baki 3/3, Tóth Á. 4, Vaughn 9/3, Eilingsfeld 2.

Kipontozódott: -.

A mérkőzés teljes statisztikája ide kattintva elérhető.

A forduló előrehozott rangadója elhibázott támadásokkal indult. A hazaiaknak sikerült előbb megnyugodni, két perc alatt 7-0-ra elhúztak Hobbsék. A Paks nem boldogult az Alba letámadással megtámogatott zónavédekezésével, Dzunics mester nem is hagyhatta szó nélkül a történteket. Az időkérés után Körtélyesi tripláival előbb zárkózott, majd rövid időre a vezetést is átvette a vendégcsapat. Ekkor Carlos Frade érezte úgy, hogy bele kell nyúlnia a mérkőzésbe, a rövid pauza után Moore és Somogyi kosarainak köszönhetően ismét hazai előny virított a táblán. Az első negyedet Supola triplája zárta, amivel 25-17-es előnyre tett szert a címvédő.

A második tíz percben agresszívabb védekezésre váltott az ASE, támadóoldalon pedig a távoli kísérletek helyett sok mozgással és gyors labdajáratással húzták szét a hazai zónát. Ennek eredményeképpen, a tavaly még a kék-fehérek bajnokcsapatában szereplő Jones vezérletével 31-31-nél utolérték az Albát. Ezután sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, szép jelenet is akadt - a hazai szurkolók Szanati dudaszóra behulló duplájának, míg a látogatók McGruder zsákolásának örülhettek. Feszült hangulatban ért véget a félidő, mindkét kispad elégedetlenkedett a játékvezetők némely ítélete láttán. Az adok-kapokból egy hajszállal a Fehérvár jött ki jobban, 42-39-nél mehettek a nagyszünetre a csapatok.

A második félidőt egészen más sebességi fokozatban kezdte az Alba, a hazaiak csapdázása és agresszív játéka szerzett labdákban kamatozott, melyekből könnyű kosarakat szereztek Supoláék. Ráadásul a távoli dobások is ültek, így három perc alatt 14-0-t repesztett a Fehérvár, húsz pont közelébe növelve a különbséget. Vaughn, majd McGruder kosara törte meg a jeget, de a paksi felzárkózási kísérletet megakasztotta a Tóth Norbert ellen elkövetett sportszerűtlen hiba, majd Tóth Ádám sem bírt az idegeivel, Somogyi felé ütött, így a pirosaknak esélyük sem volt közelebb kerülni a hazaiakhoz. A negyedet Juhos Levente triplája zárta, így megnyugtató, 68-51-es fehérvári előnnyel ért véget ez a tíz perc.

Az utolsó negyedben sem változott a játék képe: Szabó Zsolték minden kosarára feleltek Carlos Frade tanítványai. Hobbs eredményes középtávoljiával, ezen az estén először, húsz pontosra hízott a hazai előny. A mérkőzés eldőlt, de egy utolsó nagy attakkal 12 pontra még feljött az ASE, de utána háromszor szedtek támadópattanót a fehérváriak, majd dobtak kosarat, így közelebb már nem tudtak kerülni paksiak. Az utolsó percekre csak annyi kérdés maradt, hogy sikerül-e az egymás elleniben is a maga javára fordítani az eredményt a Fehérvárnak - Pakson 19 ponttal volt jobb Dzunics együttese -, Hobbs utolsó triplakísérlete lecsorgott a gyűrűről, így ez nem jött össze a házigazdának, de emiatt senki sem bánkódott. Végül 81-65-re győzött az Alba Fehérvár és megerősítette helyét a tabellán.

Slide: bajnokokvarosa.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus