A Kecskemét megint elverte a bajnokot!

Ma este a férfi élvonal felsőházi középszakaszának nyitófordulójában újra megmérkőzött egymással a pár héten belül harmadszor találkozó Kecskemét, illetve az Alba Fehérvár, s most is Sztojan Ivkovics tanítványai jöttek ki győztesen az összecsapásból a már Lee Humphrey-val megerősített bajnoki címvédő bánatára.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, Felsőházi Középszakasz, 1. forduló

KTE-Duna Aszfalt - Alba Fehérvár 73 - 63 (29-15, 19-12, 10-24, 15-12)
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Benczur T., Pozsonyi L., (Gincsai dr.)

Kecskemét: Wittmann 18/9, Djeraszimovics 21/9, Mészáros M. 15/3, Hegedűs 5/3, Karahodzics 3.
Csere: Bencze Z. -, Sztefanovics 8/6, Pongó Ma. 3/3, Pongó Má. -. Vezetőedző: Sztojan Ivkovics

Alba Fehérvár: Humphrey -, Ram. Moore 12/3, Juhos 2, Barone 4, Somogyi 22.
Csere: Szanati -, Tóth N. 9/6, Supola 7/3, Tóth P. 7.  Vezetőedző: Carlos Frade

Kipontozódott: Karahodzics, Bencze Z.

Marko Djeraszimovics és Ramone Moore triplái indították a mérkőzést, majd 3 perc elteltével egy kicsit elhúzott a hazai csapat (10-5). A Fehérvár pontatlanul támadott, a vendégek nem találták a KTE remek védekezésének ellenszerét, hazai oldalon pedig triplazápor vette kezdetét, öt perc alatt öt távoli dobásuk is sikeres volt a lila-fehéreknek (21-7). A hibátlan sorozatot Hegedűs rontott kísérlete törte meg és ekkor megrázta magát az Alba. Tóth Péter betörései sikeresek voltak, valamint faultokat harcolt ki az irányító (21-12). Mészáros Máté pillanatai következtek, az ifjú bedobó triplát szórt, majd egy 2+1-es akcióval vetette magát észre. Az első negyedben osztálykülönbség volt a két csapat között, 14 pontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző (29-15).

Hegedűs triplájával nagyszerűen kezdte ezt a negyedet is a hazai csapat, de Somogyi válaszolt egy óriási zsákolással. Mészáros Máté extázisban játszott, támadólepattanókat szedett, labdákat szerzett, faultokat harcolt ki, pontokat dobott, a túloldalon pedig amennyire lehetett, Somogyi tartotta a lelket csapatában. Pongó Máté is feliratkozott a tripladobók listájára, ezzel - először a mérkőzésen - beállította a 20 pontos különbséget (40-19). Az Albának most nem vált be a szezonban eddig jól működő letámadása, egy labdát sem tudtak szerezni a zóna alkalmazásával. Az Alba hosszú kosárcsendjét Juhos triplája törte meg, de ez sem hozta meg a lendületet a vendégeknek, ráadásul Somogyi négy büntetőt is elhibázott. Az etap végére Moore még kozmetikázott az eredményen, de így is 21 pontos hazai fórral mehettek pihenőre a felek.

Somogyi duplája nyitotta a második félidőt, majd labdát szerzett a center. Egy ütközés után Bencze Zoltán maradt lenn a parketten, úgy nézett ki, nem indul jól a második játékrész a KTE számára, ám Djeraszimovics faulttal együtt bedobott ziccere talán megnyugtatta a kedélyeket. Mégsem. Olyannyira nem, hogy Sztojan Ivkovics kénytelen volt időt kérni 50-36-os állásnál. Karahodzics beütötte negyedik személyiét, az Alba pedig tovább zárkózott (50-40). Ezt követően mindkét csapat pontatlanul támadott, kimaradtak az üres dobások, a KTE pedig egy 2-1-es szituációt is elszórakozott. Somogyi zsákolásával 10-en belülre kapaszkodott az Alba, majd a fehérváriaknak egy labdát is sikerült ellopniuk, amiből Tóth Norbert volt eredményes távolról (56-51). Ivkovics mesternek újból időt kellett kérnie, ám Djeraszimovics utolsó másodperces közelijével 7 pont volt a hazaiak előnye a negyed végére.

Carlos Frade együttesén nagyon látszott, hogy vissza akar kapaszkodni, az első védekezésük sikeres is volt. Beállt a csapatok közti 5 pontos különbség, fej-fej mellett haladtak a felek. Remek kecskeméti védekezések láttára felrobbant a csarnok, nagyszerűen bíztatták kedvenceiket a drukkerek. Sztefanovics utolsó másodperces, lehetetlennek kinéző triplája a gyűrűben landolt, hasznosan játszott a szerb erőcsatár, majd a következő támadáskor Djeraszimovics cselekedett ugyanígy (68-57). Érdemben ekkor már eldőlt a mérkőzés, az Alba csak kozmetikázni tudott. Egy remek hangulatú mérkőzésen megérdemelten nyert a Kecskemét.

Sztojan Ivkovics: Sorscsapás volt számunkra Jovanovics kiesése, de mi egy csapat vagyunk. Örülök a fiatalok jó szereplésének, jelen esetben Mészáros Máté hozott extrát. Köszönöm a támogatást a közönségnek.

Carlos Frade: Az első félidőben néztük, ahogy játszik a Kecskemét. A másodikban már kicsit jobban játszottunk, de egy meccs negyven percig tart.

Fotó: kesport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus