A MAFC a JKSE-t is hosszabbításban verte!

Fordulatos meccset játszott egymással az egyaránt tartalékos MAFC és a JKSE, melyen Mócsán Bálint személyében egy 17 éves hős is született

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 9. forduló

MAFC - Jászberényi KSE 91-87 (19-20, 14-21, 25-19, 22-20, 11-7) - hosszabbítás után
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, V.: Cziffra Cs., Szabó G., Söjtöry T., (Benczur)

MAFC: Brown 26/9, Misek 4, Lakosa Zs. 22/6, Fekete Cs. 3/3, Tuciarakisz 20.
Csere: Mócsán 16/12, Nikitin -, Szabó T. -, Koncz -.  Vezetőedző: Stefan Timbus

Jászberény: Szögi 7/3, Kerpel-Fronius 9/3, Horváth Á. 21/9, Cseh 9/3, Dramicsanyin 23/12.
Csere: Mladenovics 8/6, Csabay 6/6, Nárai 4. Vezetőedző: Bencze Tamás

Kipontozódott: Misek (43. perc)

A legutóbb 31 pontos karriercsúccsal jelentkező Kerpel-Fronius Balázs kosara indította a kiscsapatok rangadóját, de a Soós és Ware személyében két kulcsemberét nélkülöző JKSE sokáig nem tudott komolyabb előnyt kovácsolni a beteg Neiko Hunter nélkül kiálló MAFC ellen, majd Szögi és az ex-MAFC-os Horváth Ákos hármasaival megtört a jég vendég oldalon, s 6-15-nél már elszakadóban volt a Bencze-legénység.

Ám az addig nem sok jó döntést hozó külföldi próbalégiós, Parrish Brown megoldásai elkezdtek bejönni, valamint a csapatvédekezés is összeállt budapesti oldalon, s ennek nyomán egy 14-4-es futással egyenlített az első etap utolsó percében Stefan Timbus együttese, de a játékrészt Horváth Ákos jó büntetőjével a Jászberény zárhatta minimális előnnyel.
A második játékrész gyors triplaváltással kezdődött, előbb Csabay vert be egyet palánkról, majd a 17 éves Mócsán Bálint jó kiosztása után Brown keze is elsült, ám Horváth bepörkölte újabb hármast - a hazaiak görög centere, Tuciarakisz erre már csak egy duplával tudott válaszolni a nagy rohanás végén. A megszokottnál rövidebb kispadokkal rendelkező felek csatájában sokáig a vendégek álltak jobban, Nárai Bence mezőnyből és büntetőből is betalált. Sokáig megragadt 26 ponton a MAFC, de belassult egy időre a JKSE is támadásban, ám Mócsán középtávolijára válaszul egy Horváth-féle kettes, majd egy Kerpel-Fronius tripla jött, ki is kérte idejét Timbus mester hét egységnyi jászberényi előnynél.

Ezt követte egy kis "törpeparádé", mindkét gárda négy(!) kisemberrel operált, ennek eredményeként viszont eléggé szétszórt lett a játék, de ebből is a JKSE jött ki jobban rövidtávon, 31-41-nél megint leszakadóban volt a sereghajtó. A félidő végén az addigra már 15 egységnél tartó Brown dudaszó pillanatában értékesített ziccerével nyolc volt közte a JKSE javára.

Brown hármasával vette kezdetét a harmadik etap, de Dramicsanyin egy 3+1-es akcióval azonnal reagált. A fővárosiak Mócsán triplájával, majd Brown villámgyors öt pontjával feljöttek 46-47-re, Bencze Tamás ekkor ki is kérte következő idejét. Utána Cseh György a körtéből volt eredményes, de a derbi előtt már egy U18-as rangadón is komoly szerepet vállaló Mócsán második hármasával egalizált  a MAFC, sőt, Mócsán még egy extra távolit szórt be, ekkor először volt előnyben a vendéglátó, de Dramicsanyin jó vezérként egy távolival és egy duplával, majd még egy hármassal lehűtötte a kedélyeket, s 57-54-nél már újra vezetett a JKSE. A negyed végén mindkét oldalon tiszta helyzet maradt kihasználatlanul, így a Jászberény két egységnyi előnnyel fordulhatott a  záró etapra.

Védekezésben tovább keményedett a játék az utolsó negyed elején, s mivel Lakosa indításból és triplából is eredményes volt, a MAFC 65-63-nál újra magához ragadta az előnyt. Egy kis technikai szünet után a támadásait egyre jobb ritmusban vezető Timbus-legénység újabb hármast szerzett, Brown volt a végrehajtó, így Bencze mesternek muszáj volt időt kérnie, hiszen öttel ment már az újonc. Úgy festett, elég jól jöhet ki ebből a periódusból a Jászberény, mivel Kerpel-Fronius előbb ziccert dobott, majd a hazaiak lépéshiba miatt labdát vesztettek, s ezt vitatták a játékvezetőnél, ám Horváth Ákos elrontotta a büntetőt, a plusz támadásból pedig homályt dobott Szögi Ádám. Ezt Lakosa Zsolt egy hármas formájában meg is büntette.

 A vendégek viszont szépen éltek a hazai hibákból és Cseh kettesével, valamint Csabay hármasával máris csak egy volt közte, ekkor kért időt a MAFC mestere, s ez hatott is, Tuciarakisz egykezese és Mócsán Bálint negyedik triplája után 78-72-nél úgy festett, el is dől a derbi másfél perccel a vége előtt, ám Horváth egy triplával, Dramicsanyin pedig egy duplával jelentkezett, s újra minden nyílt volt. Lakosa ugyan hidegvérrel értékesítette két büntetőjét 17 szekundummal a rendes játékidő lejárta előtt, de Dramicsanyin egy hármassal megmentette övéit, s mivel nem talált már be a MAFC, jöhetett a ráadás.

Az extra periódust sokkal jobban kezdte a budapesti együttes, Tuciarakisz négy pontjára, valamint Mócsán újabb nagy kosarára csak egy Horváth találat érkezett válaszul, ráadásul a Jászberény veterán bedobója, majd Csabay Ádám is kidőlt sérülés miatt, a MAFC pedig higgadt büntetőzéssel lehozta a hajrát, s a szintén élete meccsét játszó Lakosa bevitte a célba a második diadalát behúzó fővárosiakat!

Stefan Timbus, a MAFC vezetőedzője: "A fordulatot az hozta meg, hogy alacsonyabb felállással gyors játékra tudtunk váltani, s a fiataljaink is higgadtak tudtak maradni a kulcsszituációkban. Az sem elhanyagolható, hogy a Nyíregyháza ellen szereztünk elég tapasztalatot az éles végjátékok lehozásában és bedobtuk azokat a büntetőket, amiket akkor rendre kihagytunk."

Bencze Tamás, a Jászberény vezetőedzője: "A vereség mellett fájó az is, hogy Horváth Ákos és Csabay Ádám is megsérült, de reméljük, nem komoly egyikük baja sem. Voltak olyan szituációk, amikor megnyerhettük volna a derbit, de sajnos többször álltunk le kritikus pillanatokban, összességében megérdemelte ezt a győzelmet a MAFC."

Fotó: Facebook/privát

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus