A MAFC kiütötte a ZTE-t!

Az első perctről kezdve fölényben voltak a fővárosiak a Zalaegerszeg ellen, Lakosáék végül majdnem harminc ponttal nyertek 

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 10. forduló

MAFC – Zalakerámia ZTE KK 94-65 (22-14, 25-17, 26-20, 21-14)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, v: Györffy P. A., Fodor A., Kulcsár T. (Hartyáni)

MAFC: Brown 21/3, Misek 8/6, Lakosa 15/3, Hunter 22/15, Toutziarakisz 13
cserék: Mócsán 11/6, Fodor K. -, Koncz 1, Lakits 1, Nikitin 2, Timkó -

ZTE: Dzambic 8/6, Kertész 4, Gáspár 5/3, Healy 24/3, Tamir 2
cserék: Ilics 11, Mohácsi, Kis R. -, Czinger -, Kerkai 2

Teljes statisztikát itt találtok!

Remek légkörben kezdődött a találkozó, köszönhetően a decibelekkel nem fukarkodó hazai fiatalságnak, valamint a mintegy félszáz mindenre elszánt egerszegi szurkolónak. Tursics, Szabó és Mohay hiányzott sérülés miatt a hazai csapatból, az egerszegieknél Lekli. A vendég ZTE-nél Nemanja Ilics múlt heti bemutatkozása után erre a meccsre is jutott egy debütálás, irányító poszton Rade Dzambic várt első bevetésére, miközben a héten Justin Graham és Kusnyer távozott.

Az első egerszegi támadás rögtön magán hordozta, milyen nehézségekkel is kell számolni egy átalakuló csapat szakvezetőjének: nem tudott 24 másodperc alatt kosárra dobni a ZTE. Tuciarakisz kezdő kosara után kollektív kapkodás ütötte fel a fejét. A ZTE tanácstalan volt támadásban, a MAFC is "túlpörgött". Az egyetlen higgadt játékosnak a pályán Heiko Hunter tűnt, aki két hazai támadást is szép triplával fejezett be - időt kért Milos Sporar. A kis pihenő után Dzambic betörésből megszerezte az első egerszegi pontokat. Felpörgött a játék, felváltva estek a kosarak, s két magyar kosaras, Mohácsi és Lakosa is megvillant. Ha új társaikkal nem is, egymással a jelek - illetve egy-két akció - szerint összeszokott az egerszegiek két új játékosa, Dzambic és Ilics. Előbbi előkészítő játékával, utóbbi kosaraival 4 ponra felzárkózott a ZTE, miközben a MAFC-nál Tuciarakisz és Brown is közelről, ezen a szinten ziccerhelyzetből rontott. A hazaiakat a görög center távoli duplával próbálta átsegíteni a hullámvölgyön. A negyed hajrájában Dzambic megkapta a 3. személyi hibáját. Healy büntetői után nem egészen 4 másodperc maradt a negyedből, s ez Misek Leventének elég volt ahhoz, hogy átvezetve a labdát a félpályán, egy lábról felugorva káprázatos, a dudaszóra dobott triplával zárja a nyitó 10 percet, 8 pontosra növelve a MAFC előnyét.

Az első szakaszt triplával záró Misek duplával nyitotta a másodikat, 10 pontosra nőtt a hazai előny. Zónára állt át a ZTE, labdát is szerzett, s Healy révén büntetőkből közelített is. Hunter azonban visszapöckölte a labdát Brown rossz triplája után. Dzambic hármasára Lakosa felelt triplával, majd a ZTE debütáló irányítója szenvedett bokasérülést, az orvos és az egerszegi gyúró vállára támaszkodva hagyta el a játékteret. A szakasz közepén Mócsán vett elő egy hármast a Jászberény elleni parádéja alkalmával látottakból, majd Hunter is szórt egyet távolról. Az egerszegiek erőlködtek támadásban, a MAFC 18 ponttal elhúzott. A félidő hajrájában ugyan villant Kertész és Mohácsi, de a hazaiak az újabb hármast beemelő Healy vezérletével tartották megnyugtató előnyüket, ráadásul Mohácsi mindkét büntetőjét elrontotta. Dzambic sérülése nem bizonyult súlyosnak, a félidő végére visszatért. A félidő utolsó másfél percében Gáspár Dávid rázta meg magát, triplát, labdát, majd duplát szerzett 20 másodpercen belül, a 10 pontos lélektani határ közelébe felhozva csapatát. Misek ugyan kihagyta büntetőit, ám a MAFC szerezte vissza a lepattanót, s az új támadás végén Brown dobott triplát. A félidő Mohácsi 4. személyijével és Lakosa két jó büntetőjével, valamint 16 pontos hazai vezetéssel zárult.

Közel másfél perc telt el pont nélkül szünet után, amikor Healy büntetőivel faragott hátrányán a ZTE. Mindkét csapat jó hosszan, sokáig támadhatott, köszönhetően annak, hogy mindkét oldalon jól szedték a csapatok a támadó pattanókat. Gáspár "játszott a közönségnek", a lelátóra, a nézők közé dobva a labdát, a MAFC pedig Lakosa ügyes támadás után közelről dobott kosarával, majd Brown triplájával 20 pont fölé hízlalta előnyét. A ZTE mezőnyből nem nagyon talált be, Healy büntetői révén próbált versenyben maradni. Kevés sikerrel, ugyanis a fonalat nagyon "elkapó" Brown egy perc alatt 3 triplát is beemelt, 20 pont fölé nőtt a különbség. A szakasz közepe a két egymást őrző erőcsatár, Healy és Hunter dobópárbajának jegyében telt. A MAFC-nál - miután a két center, Tuciarakisz, illetve Ilics villant - szépen megkomponált akció végén Misek is bedobott egy hármast, s 26 ponttal "ment" a MAFC az ekkor nagyon széteső egerszegiek ellen. A szakasz végén a vendégek Healy és Ilics révén 22-re jöttek föl.

Az ifjú Mócsán lopott labdát a rutinos Gáspártól s szerzett újabb kosarat. Szétesett a ZTE, Tuciaraksz vezérletével 9-2-vel kezdte a záró szakaszt s közel 30 pontosra növelte előnyét a MAFC. Dzambic triplája jelentett némi szépségtapaszt a ZTE-nek. Ez felpaprikázta "párját", Brownt, villanásaival a szakasz közepén 30 pontosra nőtt a hazai előny. A meccs végén a MAFC-nál a Koncz, Mócsán, Lakits, Nikitin, Timkó ötös volt a pályán. Két amerikai légiósa vezérletével, helyenként kifejezetten jól játszva, fölényesen nyert a fővárosi együttes, Zalaegerszegen viszont a jelek szerint nagyok a bajok... sem játék, sem hit, akarat, tartás. Az egerszegiek legjobbja Healy mellett a mintegy 50 fős szurkolótábor volt, az átalakuló félben lévő csapattal még sok munkája lesz Milos Sporarnak.

Stefan Timbus: - Most is szoros, kemény meccsre számítottam, de szerencsére ezúttal nagyon jól játszottunk. A lepattanók megszerzésével ugyan akadtak gondjaink, de nagyon jól dobtunk, a hárompontosokat például hatvankét százalékkal. Mivel sok támadásunkat tudtuk kosárral befejezni, ellenfelünknek többnyire felállt védelem ellen kellett támadnia, a védekezésért is dicséret illeti a fiúkat, szép győzelem volt.

Milos Sporar: - Először szeretnék köszönetet mondani azoknak a csodálatos szurkolóinknak, akik elkísértek minket erre a mérkőzésre. Egyúttal elnézést is kérek tőlük azért a szörnyűségért, amit a pályán nyújtottunk - nem ezt érdemelték. Úgy érzem, kitűnően felkészültünk erre a mérkőzésre, az edzéseken remekül dolgoztak a játékosok. Ebből a pályán sajnos semmit nem láttam viszont, egyénisekedtünk, az okokat viszont nem tudom. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, amelyből csak közösen, összefogva kerülhetünk ki.

Foto, Slide - Mester Botond

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus