A Paks a ZTE ellen biztosította be alapszakasz-győzelmét

Szabó Zsolték korán jelentős előnybe kerültek, ám a hajrában szépen feljött a kiesés elől menekülő ZTE Lekli és Panics nélkül is
 

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 25. forduló

Atomerőmű SE (19-4) - Zalakerámia ZTE KK (4-19) 65 - 61 (17-11, 23-12, 11-13, 14-25)
Paks, V.: Papp P., Frányó P., Radnóti M. (Hartyáni)

Paks: Dugat 7/3, Baki 3/3, Körtélyesi 10, Szabó 17/15, Tóth -.
Csere: Evans 6, Medve 2, Eilingsfeld 9/3, Markovics -, Wise 2, Kovács Ák. 9. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Zalaegerszeg: Dzambics 7/3, Fekete 15, Mohácsi 7/3, Csohadarevics 15/3, Tamir 10.
Csere: Ilic -, Velkey 6/6, Czinger 1, Kis R. -. Vezetőedző: Milos Sporar

Kipontozódott: Körtélyesi (40. perc) ill. Cohadarevic (40. perc)

Jarrod Jones Jászberényben elszenvedett sérülése komolynak bizonyult, így nélküle várta a Zalaegerszeg elleni összecsapást az ASE. Helyette Tóth Ádám kezdett, ha ha már ott volt a feldobásnál, egy szép gólpasszt ki is osztott az első támadásban Körtélyesinek, így a tolnaiaknál volt az előny. Nem egy támadással később aztán büntetőkből meg is duplázta a pontjai számát, majd Szabó is betolt egy hármast, így mondhatni jól indult a mérkőzés a hazaiak. A folytatásban azért a ZTE játékosai is aktivizálták magukat, ám mikor Baki hármasa után Sporar edző időt kért, már nyolc ponttal égett csapata. Ezt követően eléggé leült a meccs, mindkét csapat igyekezett odafigyelni a védekezésére, azonban támadásban rendre hibáztak a játékosok. A negyed végére csökkent némileg a vendégek előnye, de a hat pontos előnyre összességében nem lehetett panasza a kilátogató nézőseregnek.

Csohadarevics szép kosarai nyitották a második negyedet, az egerszegi játékos előbb egyszerre három emberünket ugrasztotta meg és dobott ziccert, majd a következő támadásból egy trojkát is beemelt. Sorozatát Medve Máté törte meg egy sikeresen végrehajtott alapvonali betöréssel, úgy kellett ez a paksiaknak, mint egy falat kenyér. Ettől Eilingsfeld János is kedvet kapott a kapott a kosárszerzéshez, gyorsan be is termelt öt pontot, amivel ismét megnyugtató előnyhöz jutott az ASE. Közben akadt némi a polémia a sípmesterek között, hogy vajon Körtélyesi vagy Eilingsfeld volt-e szabálytalan a palánk alatt Fekete ellen, végül utóbbi mellett döntöttek, ami persze nem befolyásolta azt, hogy Fekete mehetett a vonalra büntetőzni. Közben a múlt héten betegség miatt nem játszó Evans is pályára került, majd három perccel később ment is vissza a kispadra, nagyon nem érezte még a játékot. A társak azért csipkedték magukat, Kovács Ákos és Dugat pontjaival a 17. percben már tizenkettő volt közte, ekkor ismét időt kért a vendég gárda. Kovács Ákos továbbra sem lassított, újabb négy pontot tett a közösbe, így mikor egy perccel később ismét időt kért a ZTE, már kilencnél járt, az ASE pedig épp 19-4-es rohanásban volt. A játék képe már nem változott a félidőig, így magabiztos, 17 pontos előnnyel mehetett a nagyszünetre a Dzunics-legénység.

Másfél percet kellett várni, hogy megszülessen az első kosár a második félidőben, ekkor Csohadarevics talált a gyűrűbe. Megint nem kezdtek jól a hazaiak, semmi nem akart összejönni nekik, minden dobásuk lejött a gyűrűről. Majd' négy percnek kellett eltelnie, hogy megszülessenek az első paksi pontok is, Medve passzából Körtélyesi volt eredményes, majd nem sokkal később egy labdaszerzés után ugyanő fejezte be az akciót egy szép zsákolással. A jég megtört, a játékosok megnyugodtak, amit Szabó Zsolt harmadik triplája is bizonyított. A mérkőzés színvonala ettől még persze alulról súrolta megszokott átlagot, de a lényeg az volt, hogy magabiztosan vezetve menetelt a tolnai alakulat az alapszakasz győzelem felé. Azért jó teljesítmények is akadtak, Körtélyesi például a Jászberényben mutatott agresszív és eredményes formájában kosarazott, jó volt látni, hogy élvezi a játékot.

A záró felvonásban sem javult a játék képe, a csapatok továbbra is rengeteg hibával játszottak, és bár közelebb zárkózott a ZTE,  behúzta a győzelmet a listavezető, és azzal együtt az alapszakasz győzelmet is. Tette ezt ráadásul a csapat kezdő centere, és talán legjobb játékosa hiányában, ami azért vastagon meg is látszott. A folytatásban a legjobb öt csapat, tehát az ASE, a Szolnok, a Kecskemét, a Sopron és a Falco vagy a Kaposvár kerül a felsőházba, és dönti el oda-visszavágós alapon, hogy ki honnan kezdje a rájátszást. A középszakasz pontos menetrendje még nem ismert.

Forrás: Winter Gábor - ase.hu

Fotó: Molnár Gyula - ase.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus