A Paks győzelemmel tisztelgett a budapesti kosárünnepen

Ma végre bemutatkozhatott hazai közönsége előtt a fél évtized után az élvonalba visszajutó MAFC, ám nem tudott meglepetést okozni a Paks ellen

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 5. forduló

MAFC - Atomerőmű SE 55 - 76 (9-22, 18-17, 11-19, 17-18)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, V.: Földházi T., Hegedűs T., Jurák K., (Gencsev dr.)

MAFC: Misek 5/3, Lakosa Zs. 15, Hunter 8, Tuciarakisz 3, Timkó -.
Csere: Fodor K. 4, Tursics 13/3, Szabó T. 5, Fekete Cs. -, Lakits 2. Vezetőedző: Stefan Timbus.

Paks: Kovács Ák. 12/6, Medve 2, Szabó Zs. 14/9, Körtélyesi 2, Tóth Ád. 17.
Csere: J. Jones 11, Roberson 4, Eilingsfeld 2, Dugat, 9/3 Markovics 4/3, Baki G. -,  Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Hat év után láthatott először újra élvonalbeli bajnoki kosárlabda mérkőzést Budapest, ennek örömére az újonnan beszerelt mobil  lelátóknak köszönhetően rég tapasztalt tömeget köszönhetett a Gabányi László Sportcsarnok, közel ezren gyűltek össze az újbudai teremben.

Neiko Hunter kosarával még a MAFC szerzett vezetést a színmagyar kezdővel felálló paksiak ellen, ám Tóth Ádám és Szabó Zsolt főszereplésével egy 0-9-es szériával válaszolt a Dzunics-legénység. Lakosa Zsolt lehelt életet az addig fásultnak tűnő MAFC-os támadásokba, ám Körtélyesi zsákolása után már jöhetett is Stefan Timbus első időkérése 4-13-as állásnál. Az első intervenciót követően sem nagyon változott a helyzet, sorra estek a tolnai kosarak, viszont Lakosa kiharcolt faultjával momentumot szerezhetett volna a fővárosi gárda egy perccel az első játékrész vége előtt, ám Szabó Tibor tiszta ziccerben rontott, majd Tursics adta el a labdát az alapvonali bedobásnál, így 13 egységnyi vendég vezetéssel zárult az etap.

A második játékrész elején ugyanakkor képes volt összeálló védekezése mellett támadásban is villantani a vendéglátó, Tursics előbb egy távolit, majd egy középtávolit vert be, s máris "csak" nyolc volt közte. Tóth Ádám odabent továbbra is tarthatatlan volt, ő törte meg az ASE négy perces kosárcsendjét, aztán Kovács Ákos is betalált kintről, ezzel megint nyeregben érezhette magát a Paks. Ám Lakosáék ebben a szakaszban sokkal könnyedebben jutottak már el kidolgozott dobóhelyzetekig, fel is vette a kesztyűt a kezdetben lendület nélkül kosárlabdázó és védekezésben nyolc percig súlytalannak tűnő MAFC. Sőt, pár kosárváltás után előbb egy gyönyörű háromszög-támadás végén felállt védelem ellen is sakk-matt helyzetben zsákolhatott a budapestiek görög centere, majd Fodor Kristóf, a B-csoportban a korábbi években magát az egyik leghírhedtebb piócának kinövő hátvéd kotorta el a labdát félpályánál és ziccerezhetett, ezzel megint csak 10 volt közte (22-32), jött is az időkérés Braniszlav Dzunicstól.

A játékmegszakítást követően Tóth Ádám jókor harcolt ki faultot vendég szempontból, majd a fővárosi nevelésű (BLF, Honvéd) Medve Máté is beköszönt kintről (de rálépett a vonalra), Kovács Ákos betörés utáni közelijével pedig már újra nagyon nyílt az olló, Timbus mester ki is kérte újabb idejét. 22-39-nél Szabó Tibor 2+1-es akciójával állította el a vérzést a vendéglátó, Lakosa kibrusztolt ziccerével pedig a MAFC-é volt a félidő utolsó találata is, de az ASE így is könnyedén őrizte kétszámjegyű fórját (27-39).

A fordulást követően Misek triplájával és Hunter zsákolásával kapaszkodott a hazai gárda, viszont Tóth megint lehűtötte a kedélyeket két jó büntetővel. A ki nem kényszerített hibát jó ideje nem ejtő Timbus-tanítványok ekkor kissé megtorpantak, előbb félpályánál adott el labdát Lakosa, aztán Hunter hibázott ziccert, majd Eilingsfeldnek ziccerben ütöttek oda és még Jones is rátett egy lapáttal a hazai gondokra két jó büntetővel, aminek eredményeként 19-vel ment már az ASE. Noha Lakosa megint jókor talált be, a Paks Dugat hármasával a harmadik etap lefújása előtt elérte a 20-as különbséget is.

Az utolsó játékrészre koncentrációban nagyon visszaesett a MAFC, a paksiak ezt pedig demoralizáló kosarakkal büntették, hiszen Timbus mester egy olyan 2-12-es futás után kért időt, mely alatt dobott három sima ziccert az ASE és beesett egy palánkos Markovics-féle tripla is középről. A harmincas differencia viszont nem szegte kedvét a MAFC fiataljainak, Tursics megint jól szált be, adott annyi lendületet a fővárosiaknak, hogy még 20-ra vissza tudjanak jönni, így vereséggel ugyan, de emelt fővel vonulhatott le a pályáról a még nyeretlen sereghajtó.

Fotó: Fekete Zsuzsanna - ase.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus