A Paks söpréssel a döntőben

Repülőrajtot vett az ASE az elődöntő harmadik meccsén, s bár később a vendég Sopron többször közel állt a felzárkózáshoz, a második negyed végét rettentően elkapta Dzunics edző gárdája, így a félidőben már kerek húsz ponttal tartottak előrébb Jones-ék ellenfelüknél. Meg is nyerték a derbit, ezzel pedig a párharcot is. 3-0-val került a fináléba az ASE!

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, Rájátszás, Elődöntő 3. mérkőzés
2014. május 27. Paks
V: Papp P. Kapitány G. Farkas G. (Valovics dr.)

Atomerőmű SE - Sopron KC  83-66 (22-17, 28-13, 18-21, 15-15)

Paks: Vaughn 13/6, Medve 7, Körtélyesi 9/3, Szabó Zs. 12/3, Jones 15.

Cserék: Kovács Á. 11/3, Eilingsfeld, McGruder 8, Baki, Markovics 2, Tóth Á. 6, Kerpel-Fronius. Vezetőedző: Dzunics Braniszláv.

Sopron: Ruják A. 6, Thomas 8/6, Boriszov 21/9, Dénes 9/9, Tóth G. 5.

Cserék: Molnár M. 4, Rátvay 3, Nárai 2, Takács N. 6, Ruják B. 2. Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Kipontozódott: Dénes

Döntőbe jutott: Atomerőmű SE Paks (3-0-val)

STATISZTIKA

A Sopronnak idegenben kellett volna életben tartania döntős reményeit, hiszen az ő szemszögükből nézve 0-2-re állt a párharc az ASE ellen, s mint tudjuk, három nyert meccsig játszanak (illetve csak játszottak) a felek.

A soproniak - mint kiderült - Trepákot sem vetették be ezen a mérkőzésen, így végképp bajban voltak a palánkok alatt. Az idény végére sorban vesztették el kulcsembereiket, először Thompson a mezőnysorból, majd Barovics a liga egyik legjobb centereként vált ki sérülés miatt. Ezt még elviselte az SKC, és a tavalyi bajnok Albát kiverte a küzdelemsorozatból, ám a négy között a Paks már sok volt a Sabáli-gárdának - főleg úgy, hogy az egyébként több alkalommal kiválóan játszó veterán Trepák Zoltán sem játszott az utolsó találkozón.

Jól rajtolt a hazai ASE, hiszen bár Medve 2+1 pontjára Boriszov válaszolt, de utána Körtélyesi, majd kétszer Vaughn is betalált (9-2), s ezzel megadta a Paks a derbi alaphangját.

A vendégeknek minimum remek százalékkal kellett volna dobni ahhoz, hogy legyen sanszuk a Paks otthonában, ám a büntetők kivételével (12/12) távolról csak maximum átlagosan, közelről viszont egyértelműen gyengén céloztak. A hazaiak ugyanakkor uralták a festék területét, s bár ők a büntetőket elég rendesen kihagyogatták (minden második ment be), ráadásul messziről sem dobták szét magukat, de ez is elég volt eleinte a magabiztos előny megszerzéséhez, majd egy átmeneti soproni feltámadás után annak növeléséhez a nagyszünetig.

Tóth Gergely volt az elsőszámú magasember az SKC-nál, de Jones-szal vagy Szabó Zsolttal sem ő, se a Sopron nem sokat tudott kezdeni.

Ha felzárkózást kezdeményezett az SKC, mindig jöttek az extrák a hazaiaktól, így például az első negyed végén az idősebb Ruják és Boriszov találataival hiába jött fel 18-13-ra az SKC, rögtön jött egy McGruder-zsákolás például.

A második negyednek így is némi reménnyel futhattak neki a látogatók, ám az ekkor Tóth Ádám, Jones és Kovács Ákos kosaraira támaszkodó ASE ellépett hamar (34-21).

McGruder tovább zsákolgatott, Vaugh pedig soproni szemszögből nézve kellemetlen triplát szórt, míg Jones élt a gyűrűk közelében. Szórványos ellencsapásokkal próbálkozott a Sopron (Dénes is betalált messziről), ám amikor már Medve is zsákolt, kialakult a közte 20!

A harmadik negyednek bátran vágott neki az SKC! Bejöttek a távoli dobások, és Thomas, majd Dénes és Boriszov hármasaival öles léptekkel indult a vendégek gárdája a magát szinte már nyeregben érző Paks után (52-39).

Ha ekkor még tovább tudta volna ütni a vasat az SKC, talán meglephette volna vetélytársát, ám hiába dobott további két triplát Thomas és Boriszov révén ismét, Jones sem tétlenkedett odaát. Így, bár ijesztgetett a Sopron (57-45), de az igazi nagy áttörést nem tudta véghezvinni.

A kialakult triplapárbajt végül megnyerték Dénesék (a csatár, majd Boriszov ismét eredményes volt, akárcsak a hazaiaknál Szabó és Körtélyesi) ebben a negyedben 7-2-re, de a záró játékrésznek 17 pont mínuszból nekivágni elég reménytelen feladatnak látszott.

A némileg csökkenő paksi fór hamar vissza is állt (21 pont volt a legnagyobb különbség Markovics kosara után), így az utolsó percekre az volt Sabáli tréner "taktikai húzása", hogy játszassa a fiatalokat is, akik eredményesek is tudtak lenni.

A Paks egészében éve meggyőző fölénnyel ütötte el a döntőtől az idény végén egyre hézagosabb kerettel is nagyot küzdő SKC-t (azt már sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha Thompson, Barovics, illetve ezen az utolsó derbin Trepák is játszik).

A 2014-es magyar bajnokság egyik finalistája tehát a Paks gárdája. Ellenfele a Szolnok - Kaposvár párharcból kerül ki, amely 2-0-ra áll az Olaj javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus