A Paks törte meg a Falco veretlenségi sorozatát!

Kiegyenlített első félidőt követően a harmadik negyedben robbantott a Henry Dugat-Szabó Zsolt fémjelezte Atomerőmű, s bár a záró szakaszban nagyot hajrázott a Falco, nem forgott veszélyben Braniszlav Dzunics legénységének győzelme!

Falco – Trend Optika KC Szombathely - Atomerőmű SE: 81 - 94 (23-28, 23-18, 11-21, 24-27)
Aréna Savaria, 2500 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 20/9, Doyne 13/9, Perl 15, Dukics 14/6, Majsztorovics 12/6.
Csere: Váradi, Bognár 2, Hall 2, Will 3/3, Bus. Vezetőedző: Kálmán László.

Atomerőmű SE: Dugat 24/6, Medve, Körtélyesi, Szabó 18/12, Jones 8.
Csere: Baki 6/6, Tóth Á. 12, Kovács Á. 12/3, Markovics 10, Eilingsfeld 4. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Kipontozódott:-

Játékvezetők: Papp P., Farkas G., Szabó G., (Bodrogváry)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!

A találkozót Kálmán László ünneplése előzte meg, akit a városi vezetőség Szombathely díszpolgárává avatott. Felsorolták a klasszis eredményeit, majd a helyi legenda néhány szóval a szombathelyi közönséget méltatta, amely nélkül - elmondása szerint - nem lehetett volna sikeres karrierje.

1.negyed
Mindkét fél nagy elánnal vetette bele magát a játékba, ám az első támadásokba sok hiba csúszott – Perl Zoltán másfél perc eltelte után törte meg a kosárszünetet:  a fiatal csapatkapitány ziccere a gyűrűben landolt (2-0). Henry Dugat betörését csak faulttal tudta megakadályozni Milan Majsztorovics, ám erre rögtön egy triplával reagált a Falco (5-2). Csak az amerikai irányító talált be vendég oldalról, míg a sárga-feketéknél Goran Martinics került bajba a 4. percben:  a szombathelyi karmester már második személyi hibájánál járt (10-6). Ennek ellenére szintet emelt támadójátékában a hazai együttes, amely hét pontos fórt eredményezet; de Szabó Zsolt két triplájával újra ellenfele nyakában lihegett az Atom – jött is Kálmán László időkérése. (15-14).  A szombathelyi mester intelmei nem találtak nyitott fülekre: bár Perl Zoltán ismét betalált, azonnal jött is Szabó Zsolt illetve Baki Gergely válasza (19-22). A hazai védelem ezúttal is hagyott kívánnivalót maga után, amelyet kőkeményen büntetett periméterről a Paks – Braniszlav Dzunics legénysége ötpontos előnyre tett szert a negyed végére (23-28)

2. negyed
Jara Rubin Doyne villanásaival közelebb férkőzött riválisához a vasi egylet (27-30), de Baki Gergely ismét távolról volt eredményes és juttatta ezzel lélegzetvételyi előnyhöz övéit (27-33). A meccs ezen szegmensében óriási triplafesztivál vette kezdetét: hazai részről előbb Goran Martinics majd Will Tamás is eredményes volt (35-38). Sok kihagyott lehetőség tarkította az összecsapást, fej-fej mellett haladtak a felek: a Falco 6-0-ás rohanásával visszavette minimális előnyét (43-42). Kiélezett küzdelem zajlott a parketten, a Jarrod Jones-Nebojsa Dukics párharcból utóbbi jött ki győztesen: az erőcsatár nemcsak festékben termelt, de periméterről is kiválóan célzott. Hiába tüzelt 55 százalékos pontossággal a 6,75-ös vonalon túlról az Eurochallange-ben is érdekelt Atomerőmű (6/11), eladott labdáiknak köszönhetően a lerohanásokból operáló vendéglátó gárda kiegyenlített a félidei nagyszünetre (46-46).

3. negyed
A félidőt követően lassú mederben folytatódott a találkozó, bár Szabó Zsolt egységeivel újra lépéselőnybe tudhatta magát a Paks (46-51). Sokat kellett várni a hazaiak első pontjaira, amelyet végül gyönyörű betöréssel hozott össze Perl Zoltán. Braniszlav Dzunics tanítványai nagyszerűen találták meg a rést a szombathelyi védelemben, amelyet könyörtelenül megbosszúltak – elsősorban Tóth Ádám érvényesítette fizikumbeli fölényét Milan Majsztorovics ellen, amellyel a találkozón először kétszámjegyű fórra tett szert a vendég egylet (50-61). Kovács Ákos betöréseivel nem igazán tudta tartani a lépést Bus Iván, a mezőny minden posztján uralta a mérkőzés alakulását az Atom (53-67). Kálmán László másfél perccel az etap vége előtt magához hívta játékosait, akik bár nem engedtek több egységet ellenfeleiknek, mégsem zárhatták jó szájízzel a negyedet (57-67)

4. negyed:
Szombathelyi szemszögből rémálomszerűen kezdődött a rendes játékidő záró szakasza: 0-9-es rohanást repesztett a Henry Dugat fémjelezte Paks – közel húsz volt a különbség a felek között (57-76). A Milan Majsztorovics-Goran Martinics duó vállára véve csapatát nemcsak hogy újra éledeztek a szombathelyi remények, hanem 12-0-s futással eltüntette hatalmas hátrányát a sárga-fekete egylet  – érkezett is a hatalmas buzdítás a publikum részéről (71-78). Mint éhezőnek a falat kenyér, úgy kellett vendég részről Henry Dugat tempója, majd a Kovács Ákos-Jarred Jones páros alley-oopja, hogy visszaszerezze lélektani előnyét (76-85). A fentmaradó két percben már nem tudott csodát tenni Kálmán László együttese, amely idénybeli első vereségét szenvedte el a periméterről kitűnően célzó (9/18) paksiaktól (81-94).

Henry Dugat sokrétű játéka (24 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz – 31 VAL) mellett a magyar mag (Szabó Zsolt, Kovács Ákos, Tóth Ádám) is remek performansszal rukkolt elő. Hazai oldalon Goran Martinics (20 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó – 34 VAL) teljesítményére ezúttal sem lehetett panasz, aki mellett a többiek jóval szerényebb hatékonysági mutatóval érték el a kétszámjegyű pontszámot. 

Megérdemelten vette be az Aréna Savariát az Atomerőmű SE, amely a rangadó legnagyobb részében ráerőltette akaratát a szombathelyiekre, sőt a záró szakasz elején még tudott emelni tempóján, amellyel végleg eldöntötte a derbi kimenetelét. További érdekességként megemlíthető, hogy a paksiak keményebb védekezésükkel több külső, mint közelebbi dobásba kényszerítették bele a vasiakat, amely eddig nem volt jellemző a gyors kosárlabdát preferáló szombathelyiekre. 
 

Fotó: kosarlabda.ase.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus