A Paksnak a Falco sem jelentett gondot

A Covingtont két sportszerűtlen miatt korán elvesztő szombathelyiek korán leszakadtak a triplákat extrán dobó ASE otthonában

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 20. forduló

Atomerőmű SE (16-2) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (12-6) 100 - 74 (22-18, 32-21, 22-17, 24-18)
Paks, V.: Benczur T., Szabó G., Söjtöry T. (Valovics dr.)

Paks: Dugat 13/3, Baki G. 9/9, Evans 23/6, Eilingsfeld 8, Jones 16.
Csere: Körtélyesi -, Kovács Ák. 14/6, Tóth Ád. 8/3, Wise 2, Medve 7/3, Antóni -. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Falco: Martinics 12/3, Covington 6/3, Perl 9/6, Dukics 9/6, Krsztanovics 27/12.
Csere: Hall -, Váradi -, Will 7/3, Bognár -, Bus 2, Bazsó 2, Simon K. -. Vezetőedző: Kálmán László.

Kipontozódott: Dukics (38. perc)

Kiállítva: Covington (17. perc)

1. negyed
Mindkét csapat elrontotta első támadását, ám Ryan Evans a második akcióból már eredményes volt, amelyre azonnal reagálni tudott Zoran Krisztanovics (2-2). Az első percekben a Zoran Krisztanovics-Goran Martinics fémjelezte Falco diktálta az iramot, de szorosan tapadt ellenfelére az extra napot kifogó Ryan Evans (23 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) irányította Paks (7-8). Nicholas Alan Covington hárompontosa révén négypontos fórhoz jutott a vendég együttes, de a Jarrod Jones-Henry Dugat kettős hamar ledolgozta a hazaiak hátrányát (11-11). Mindkét gárda jól tüzelt a 6,75-ös vonalon túlról, fej-fej mellett haladtak a felek egészen a nyolcadik percig (16-16). Akkor a bírók sportszerűtlent ítéltek Nicholas Alan Covington ellen, amelyből 1+3-as akció született: ugyan Henry Dugat csak második büntetőjét értékesítette, de Ryan Evans periméterről talált be a sportszerűtlenért járó plusz támadásból. A fentmaradó játékrészben már nem hullott több kosár, izgalmas negyed után némi előnnyel térhetett az Atomerőmű (22-18).

2. negyed
Zoran Krisztanovics egységei nyitották a második etapot, amelyre előbb Tóth Ádám majd Medve Máté is válaszolt (26-20). Az ASE ritmusváltása megzavarta a szombathelyieket, éleződőtt a két egylet közti különbség. Kovács Ákos közelijével kialakult a meccs addigi legnagyobb differenciája (30-20), Kálmán László pedig nem várt tovább az időkéréssel. A vendég edző intelmei nyitott fülekre találtak: Perl Zoltán értékesített egymás után két triplát, majd Goran Martinics 2+1-es akciójával újra ellenfele nyakában lihegett a sárga-fekete együttes (32-29). Sőt: a vendég triplafesztiválnak köszönhetően Zoran Krisztanovics egyenlített ki, 2-12-es rohanást repesztett Kálmán László legénysége (32-32). Még mielőtt bajba kerülhetett volna a hazai fél, Baki Gergely vette vállára csapatát: két hárompontosával hűtötte a vendég kedélyeket (40-34), majd Kovács Ákos szintén távoli dobásai is a gyűrűben landoltak – újra megnyugtató előnynek örülhettek a derbire kilátogató szimpatizánsok (46-35). Ekkor újra Nicholas Alan Covington „villant” – negatív értelemben. Az amerikai hátvéd második sportszerűtlen hibáját vétette, így kiállítás sorsára jutott. Az incidens csapattársaira is kihatott: a Falco offenzívája teljesen megbénült, amelyet remekül használt ki Braniszlav Dzunics együttese – a félidőre 15 pontos előnyt halmozott fel a bajnoki éllovas (54-39)

3. negyed
A második félidő első találatát Jarrod Jones neve mellé írhatták be, amely után ismét a periméter játék került előtérbe, igazi dobópárbaj alakult ki: előbb Goran Martinics, majd Ryan Evans, harmadikként Zoran Krisztanovics, végül Will Tamás süllyesztett el egy-egy hárompontost (61-48). A lepattanócsatában is érvényesítette akaratát az ASE: rengeteg támadólepattanót kaparintottak meg Jarred Jonesék, így második lehetőségből is jócskán akadtak hazai találatok. 17 pontos Falco hátránynál (65-48) ismét Kálmán László volt kénytelen belenyúlni a találkozó menetébe, de a hazaiak lendületét a kényszerszünet sem tudta megtörni: a Jarrod Jones-Henry Dugat duó révén már húsz ponttal ment az Atom (68-48). Némi érdekességképpen megemlíthető egy furcsa jelenet: Körtvélyesi Gergely faultja után Zoran Krisztanovics a kettő helyett csak egy büntetőt dobhatott.  A Falco hárompontosokkal igyekezett volna faragni hátrányából, de a pazar triplamutatót produkáló ASE-nak mindenre volt reakciója. Gyakorlatilag a harmadik szakasz végére eldőlt a találkozó érdemi része (76-56).

4. negyed
Teljesen szétesett a vasiak támadó játéka, Nebojsa Dukicsék ötlettelenül pattogtattak, két és fél percig képtelenek voltak betalálni a rendes játékidő záró etapjában (79-56). Ráadásul a 33. percben tovább nőtt a Falco vesszőfutása: Kálmán Lászlót büntették a bírók reklamálásért. A vendégek „szerencséjére” sok büntetőt vétett a Paks (csupán 60 százalékkal dobták Tóth Ádámék), de így is nagyon simán tartotta kezében a meccset. A mérkőzés ekkori látványosságát már csak a palánk alatti Jarrod Jones-Zoran Krisztanovics match-up szolgáltatta: mindkét center ponterősen, igazi vezérként játszott (95-71). A találkozó végére már csak a pontkülönbség volt kérdéses, mindkét oldalon szerepet kaptak a fiatal tehetségek. A Falco védekezését pedig ismételten komoly kritika érheti: ezúttal is száz pontot engedélyezett ellenfelének (100-74).

Másfél negyeden keresztül volt izgalmas a találkozó, ám a Paks Ryan Evans és a dupla-duplát összeszorgoskodó Jarrod Jones (18 pont, 10 lepattanó) révén megérdemelten ért révbe, amely mellett meg kell említeni kiváló hárompontos statisztikáját (48%) is. A lepattanócsatában is hazai dominanciának örülhettek a hazai szurkolók (43 – 33), a Falco nem tudta megnehezíteni az immáron kilences (!) győzelmi szériával rendelkező ASE dolgát. 
(Nicholas Alan Covington kiállításának következményét pedig a következő találkozón is érezni fogja a szombathelyi egylet: a hátvéd nem léphet pályára a Pécs elleni ütközetnél.)

Fotó: Fekete Zsuzsanna - ase.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus