A Sopron Szegeden üzent a mezőnynek

Horváth Ákos szegedi bemutatkozó mérkőzésén nem tudott élni a hazai pálya előnyével a Szedeák és meglepően simán kikapott a Ruják András irányította közvetlen riválisnak számító Soprontól.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 11. forduló
Naturtex-SZTE Szedeák - Soproni KC 65 - 86 (14-31, 16-13, 19-16, 16-27)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok

V.: Vígh P. dr., Pozsonyi L., Minár L., (Benczur)

Szeged: Jereminov 5/3, Levy 15, Horváth Á. 6, J. Williams 20/6, Csorvási M. 8.
Csere: Csorvási L. 6, Vida 2, Kiss Zs. 3/3.

Sopron: Thomas 23/6, Thompson 2, Takács N. 6/6, Dénes 8/6, Barovics 17.
Csere: Tóth G. 4, Molnár A. 5/3, Ruják A. 16/6 Trepák -,, Bus I. 3/3, Molnár M. 2, Török -.

Kipontozódott: J. Williams

A Mikulás-napi jótékonysági akció mellett a pályán kevés jó megmozdulása volt a Naturtex-SZTE-Szedeáknak, amely sima vereséget szenvedett a Soprontól péntek este.

Mondhatni beragadtak a rajtnál Bonifert Domonkos tanítványai: Takács Norbert két triplájával és Filip Barovic egykezes zsákolásaival elléptek a soproniak, csak Jonathan Levy kosarai nyújthattak vigaszt a hazai drukkereknek. Ő maga azonban egyedül kevés volt a szegedi pontgyártásban, míg a vendégeknél rövidesen Takács mellé Dontay Thomas és Dénes Gábor is csatlakozott újabb sikeres külső dobásokkal. Ötből öt triplával a Sopron megadta játékának az alaphangot, s miközben a Tisza-partiak vergődtek, az első negyed végére 31-14-re léptek el.

A folytatásban a hazaiak becsülettel próbálkoztak távoli dobásokkal s Branko Jereminov, illetve később Kiss Zsolt is megtörték a jeget, ugyanakkor a vendégeknél is pontatlanabbá váltak a hármaskísérletek, s egyébként is ritkásan hulló kosarak, valamint a rendkívül sok hiba jellemezte a játékot. A Sopron megnyugtató előnyre tett szert, még 20 pont fölé is kúszott a differencia Molnár Andrásék javára a negyed közepéig. Aztán a szünet előtt megrázta magát a hazai alakulat, s 21-39-ről 30-39-re zárkózott fel, miután sikerült javítani a palánk alatti játékon. Erre szükség is volt, hiszen másfél negyeden át mindkét oldalon uralta a gyűrű alatti teret a vendég csapat, s Csorvási Milán magassági fölényét is annulálni tudták Barovic révén. A szünetre végül 13 pontra csökkent a dunántúliak előnye (30-43).

A szünetbeli jótékonysági akciót követően folytatni tudta jó játékát a Szedeák, amely fel tudott kapaszkodni tíz egységre, s ezt tartotta is, majd a mezőnyben legjobb szegedi, Jerrell Williams két gyors hármasával hat pontra közelítette meg Sabáli Balázs gárdáját (42-48), majd a játékrész végéhez közeledve már négy pontra is lement a különbség, ám a negyed hajrájára ismét visszaállt a 10 pont (49-59).

Az utolsó negyednek kevés reménnyel vágtak neki a hazaiak, akik ugyan ekkor még tudtak kapaszkodni egy keveset, az idejekorán elszórt hárompontos-kísérletekből induló vendégek gyorsan növelni tudták előnyüket, s gyorsan eldöntötték az egyébként is az első negyedtől kezdve soproni diadalt ígérő találkozót. A hajrára ismét megnőtt a soproniak előnye, a végén pedig ismét 21 pontos különbség állt az újszegedi sportcsarnok eredményjelzőjén (65-86).

A vendégeknek egy negyednyi előnyt adó házigazdáknál Jerrell Williams teljesítménye (20/6 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 6 kiharcolt fault, 2 assziszt, 1 blokk 36 perc játék alatt) érdemel kiemelést, a többiek gyengén muzsikáltak péntek este (még a 15 pontig jutó Jono Levy is). A Szedeákban e találkozón debütáló, Szolnokról kölcsönbe érkezett Horváth Ákos 6 pontig, 4 lepattanóig, 3 kiharcolt faultig és 2 asszisztig jutott 34 perc játéklehetősége alatt. A Sopronnál több remek egyéni teljesítményt jegyezhetünk fel. Dontay Thomas (23/6 pont, 3 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4 kiharcolt fault, 1 assziszt 35 perc alatt) igazi vezére volt csapatának, amikor kellett pontjaival, hárompontosaival vitte előre a soproniakat. A 16 pontig, 5 lepattanóig és 3 asszisztig jutó Ruják András, és a palánk alatt Csorvási Milánt felülmúló Filip Barovic (17 pont, 5 lepattanó, 3 blokk) szintén kiemelést érdemel a vendégeknél, akik péntek este egyértelműen jobbnak bizonyultak.

Bonifert Domonkos: “Egy negyednyi előnyt adtunk a Sopronnak, a folyamatos kapaszkodás sok energiánkat felemésztette. Csak időnként tudtunk közel kerülni ellenfelünkhöz.”

Sabáli Balázs: “A jó kezdés alapot adott a hasonló folytatáshoz. Akadtak hullámvölgyeink, megérdemelten nyertünk.”

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus