A Szolnok a Magyar Kupa döntőjében

A Zsíros Tibor Magyar Kupa első elődöntőjében az Adria Ligában játszó Szolnoki Olaj KK, illetve a tegnap a címvédő Alba Fehérvárt verő KTE-Duna Aszfalt találkozott egymással. A két meghatározó játékosa nélkül felálló kecskemétiek másfél negyedig partiban voltak az Olajjal, amely azonban ezt követően lassan bedarálta ellenfelét. A Szolnok végül 64-53 arányban nyert, és várja a Sopron-ASE meccs győztesét a holnapi döntőben.

Zsíros Tibor Magyar Kupa, 1. elődöntő
Szolnoki Olaj KK - KTE-Duna Aszfalt 64-53
(15-16, 22-14, 14-10, 13-13)

Szolnoki Olaj KK: Simon 2, Vojvoda 10/6, Holiday 12/6, Milosevics 8, Lóránt 10/3.
Csere: Warren 3/3, Báder 7, Rakics 2, Keller 10, Ivosev -, Tóth -.

KTE-Duna Aszfalt: Pongó Ma. 13, Kuntics 8/3, Mészáros 7/3, Sztefanovics -, Bencze 2.
Csere: Karahodzics 8, Pongó Má. 4, Jovanovics 3/3, Kovács 3/3, Hegedűs 5/3.

A teljes statisztikát ezen a linken megtaláljátok!

Két meghatározó játékosa nélkül állt ki a Kecskemét, hiszen sem Wittmann Krisztián, sem Marko Djeraszimovics nem lépett pályára.

Az első három percben úgy tűnt, hogy nagyon gyorsan dűlőre akarja vinni a dolgot a Szolnok, ugyanis az első minutum hibákkal tarkított játéka után nem tudtak hibázni támadásban. Sztrahinja Milosevics és Justin Holiday duplája után Lóránt Péter és Holiday kintről is eredményesek voltak. A KTE részéről csak Pongó Martin szerzett pontokat ebben a szakaszban, így a 4. perc közepén 6 egységgel ment az Olaj (10-4). A találkozó színvonala ezt követően elkezdett esni, több mint négy percig nem tudtak pontot szerezni Dragan Alekszics legényei. A szerencséjük az volt, hogy a Kecskemét sem növelte a csapásszámot, mindössze 5 pontot tudtak berámolni a 8. perc végéig, így ekkor még mindig az Olaj vezetett (10-9). Holiday újabb kosara után Kovács Barnabás triplájával volt meg az egál Sztojan Ivkovicsék számára, majd a negyed vége (is) Pongó Martinról szólt: négy pontot szerzett (összesen 10-ig jutott a nyitó felvonás során) ekkor, leginkább neki köszönhetően pedig a KTE fordult előnnyel a második negyedre (15-16).

Nem sok minden változott a második felvonásra, pontra ponttal válaszoltak mindkét oldalon. A 14. percben Lóránt két kettesével fordított is a Szolnok (23-21), de jött Mészáros Máté, két támadásból 5 pontot szerzett, így 5 perccel a félidő vége előtt 3 ponttal megint Ivkovicsék álltak jobban (23-26). Alekszics időt is kért azonnal, mert nemcsak az eredmény, hanem a mutatott játék is jócskán hagyott kívánnivalót maga után. Nem csak a támadójátékot, de a védekezést is sikerült rendbe szednie az Olajnak, hiszen a negyedből hátralévő öt percben összesen két kosarat kaptak, elöl pedig leginkább Vojvoda Dávid indult be, aki 8 pontot szorgoskodott össze ekkor. Első triplájával a 17. perc kezdetén visszavette a vezetést csapatának (28-26), majd miután megpróbált még kapaszkodni a KTE, újabb hármast helyezett a gyűrűbe a 19. perc végén. Miután Milosevics még két büntetőt értékesített, kecskeméti oldalról pedig nem jött válasz, így a félidőben 7 egységgel vezetett a Szolnok (37-30).

Fordulás után nem kezdett rosszul a Kecskemét, hiszen Kemal Karahodzics és Davorin Kuntics pontjainak köszönhetően azonnal visszajöttek az Olajra (37-34), igaz, ezen a ponton nagyon megálltak. Willie Warren ugyan jelentkezett egy hármassal a túloldalon (40-34), de ez volt az egyetlen kosara a Szolnoknak az első négy percben, kifejezetten rossz volt ez a perióus még az egyébként sem olyan hatalmas színvonalú mérkőzésen. A 25. percben kezdtek beindulni a felek, ekkor Keller Ákos, Karahodzics, Pongó Máté és Milosevics váltottak pontokat, így a negyed felénél megmaradt az eddig kialakult távolság a két fél között (44-38). Ahogy a második felvonásban, úgy most is a negyed második fele alakult igazán pocsékul a KTE-nek: összesen kettő pontot jegyeztek 5 perc alatt, így nem meglepő, hogy a szintén nem kiemelkedően támadó, de alkalmanként ziccerből és büntetőből betaláló Szolnok kezdett elhúzni. A mérkőzés folyamán először a 30. percben nőtt 10 pont fölé a különbség: Holiday zsákolása után 11 ponttal ment az Olaj, így fordultak a csapatok a záró 10 percre (51-40).

A negyedik negyed már nagyon lassú mederben folydogált. Egy ideig nem nőtt tovább a távolság, de a felvonás közepén Keller több könnyű helyzetet is értékesíteni tudott, így a 37. percre már 17 pontosra hízott a Szolnok fórja (64-47). Itt az Olaj gyakorlatilag be is fejezte a találkozót, míg a túloldalon Kuntics gyorsan vállalt 6 pontot, így a differencia visszacsökkent 10 pont környékére, de ez már csak a kozmetikázásra volt elég. Végeredményben finoman szólva is közepes játékkal is simán, 64-53 arányban nyert az Olaj, ők jutottak a Zsíros Tibor Magyar Kupa döntőjébe, ahol az esti Sopron-ASE meccs győztese lesz az ellenfelük.

 

Dragan Alekszics: - Gratulálok a fiatal kecskeméti csapatnak, amelynek játékosai igazolták tehetségüket. Akadtak olyan időszakok a mérkőzésen, amikor támadásainknak nem volt ritmusuk, de  végül sikerült érvényesíteni a minőségi fölényünket.

Sztojan Ivkovics: - Nagyon fontos mérkőzés, útmutató  volt ez fiatal játékosaimnak, akik saját bőrükön érezhették, mennyit kell dolgozni ahhoz, hogy le tudjanak győzni egy Európában is jegyzett csapatot. Meg tudtuk szorítani őket, de a győzelemtől távol álltunk. Nem nagyon hitte volna senki, ha a szezon előtt valaki azt mondja, valamelyik sorozatban a harmadik helyért játszhat csapatunk.

Keller Ákos: - Nagyon idegesen, rossz ritmusban kezdtünk, ellenfelünk pedig remekül dobott a meccs elején, több bravúrkosarat is dobtak a kecskemétiek. A folytatásban viszont sikerült érvényre juttatni nagyobb tudásunkat.

Pongó Martin: - Tudtuk, hogy a nemzetközi porondon is vitézkedő Szolnok ellen nagyon nehéz meccs vár ránk. Próbáltunk harcosan agresszíven játszani ellenük, és az első negyedben még sikerült is megvalósítani elképzeléseinket. Utána azonban kijött a két csapat közötti különbség.

 

Foto - MKOSZ Kosarsport facebook oldala
Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus