A Szolnoké a bajnoki arany

Nagyon bekezdett a Paks idegenben, ám a bajnoki finálé párharcának harmadik meccsének második felében sokkal jobban játszott a Szolnoki Olaj KK, így megérdemelten győzött a brillírozó Vojvoda és Lóránt vezetésével. A 3-0-s végeredmény azt jelenti, hogy söpréssel lett ismét bajnok Dragan Alekszics együttese. A Paks ezen a mérkőzésen több kulcsposzton is gyenge teljesítménnyel rukkolt elő, Szabó és Körtélyesi pedig egymaga kevés volt.

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, Rájátszás, Döntő 3. mérkőzés
2014. június 7. Szolnok, Tiszaligeti csarnok
Vezette:
 Vígh P. dr. Pálla Z. Györffy P. A. (Faidt)

Szolnoki Olaj KK – Atomerőmű SE Paks 79-69 (14-16, 23-16, 23-21, 19-16)

Szolnok: Trotter 3/3, Vojvoda 23/9, Holiday 11/6, Ivosev, Báder 5.

Csere: Lóránt 16/6, Pilcsevics 3/3, Keller 6, Milosevics 11/3, Simon 1, Vezetőedző: Dragan Alekszics.

Paks: Vaughn 13/9, McGruder 13, Körtélyesi 11/3, Szabó Zs. 19/15, Jones 3.

Csere: Tóth Á. 5, Kovács Á. 5, Markovics, Eilingsfeld, Baki. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.

Kipontozódott: -.

STATISZTIKA

A párharc végeredménye: 3-0 a Szolnok javára, amely gárda ezzel bajnoki címet nyert.

ELSŐ NEGYED

Körtélyesi és Szabó révén pokolian bekezdett az az ASE (0-7). A hazaiak beragadtak, míg a csakis győzelemben gondolkodó paksiak - ahogy ígérték a korábbi nyilatkozatokban - neki estek papíron esélyesebb vetélytársuknak.

Báder higgadtsága kellett ekkor, majd később is centerből volt főleg veszélyes az Olaj, de Szabó nem ismert kegyelmet, hiszen újra távolról talált be, majd Tóth Ádám is magára talált, így nem csak vezetett, de simán verte a hazaiakat egyelőre a Paks (8-15).

Vojvoda fontos momentumai hozták vissza a mérkőzésbe a Szolnokot, s bár elpackázta a nagyobb fór megtartását az ASE, de a negyed végén még kevéssel vezetett.

MÁSODIK NEGYED

Eleinte továbbra is a paksiak akarata érvényesült (15-21), hiszen Kovács és Szabó is eredményes tudott lenni - Báder mellett. A zónára áttérő Olaj azonban lassan megfogta ellenfelét. Többször is gyámoltalan megoldásokkal próbálkozott az ASE, míg a hazaiak köszönték szépen és ezt kihasználva az egyenlítés közelébe kerültek Holiday extra hármasával vagy Vojvoda büntetőivel (20-21).

Igen ám, de Szabó Zsolt nagyon elkapta a fonalat távolról. Alekszics egyből időt is kért, amikor Szabó harmadik tripláját hintette be, majd egy jó paksi védekezés után Körtélyesi berobbant a hézagos szolnoki védelembe, s a lekészített labdát lendületből belehúzta a gyűrűbe (20-25).

A Paks tehát nem csak jól kezdte a mérkőzést idegenben, hanem az Olaj ébredése után is tudott újítani, vagyis láthatóan komolyan gondolták Dzunicsék, hogy még szeretnének Pakson is játszani egyszer a bajnoki fináléban.

A szolnokiaknál Vojvoda vajkeze és az erős centersor tartotta a csapatot. Ám mivel a atomosok ekkor már 50%-kal dobták a hármasokat (4/8) és a lepattanóharcot is nagyjából egálra hozták, nem tudta Alekszics együttese átvenni a vezetést, csak tapadt az ASE-ra.

Aztán erre is sor került, hiszen továbbra is zónázott a Szolnok, ami ellen ugyan lett volna lehetősége a vendégeknek, de hibákat vétettek, Holiday viszont ismét nem egyszerű helyzetben szórt triplát (29-28). Innentől kezdve váltakozva estek a kosarak, de kezdett jobban kijönni ebből a fajta rohanósabb harcmodorból a Szolnok.

A legvége is a szolnokiak szája íze szerint alakult: igaz, hogy Körtélyesi remek légpassz után zsákolt (már 11 pontnál járt Körte), de az utolsó támadást nem jól dolgozta ki a Paks röviddel később, s még a hazaiaknak volt módja egy utolsó lerohanásra, amit a Szolnok talán legjobbja, Vojvoda értékesített is (37-32).

HARMADIK NEGYED

A Paks ebben a bajnoki döntőben többször is lejátszotta rövid időkre a Szolnokot, s ezt láthattuk ma is az első negyed nagy részében, ám amíg nem tudja ezt az időszakot jóval hosszabbra húzni, nem lesz esélye a sokkal hosszabb paddal rendelkező, s több minőségi játékost a keretében tudó Szolnok ellen. Most is, a harmadik negyed elején már nyoma sem volt a mintegy fél órával korábban remeklő Paksnak. Kezdtek Lóránték egy kiváló rajttal, s máris 44-32 állt az eredményjelzőn.

McGruder ügyes egyéni alakítása után - a harmadik negyed harmadik percében - megszerezte első pontjait az ASE. A meccs ekkor nem csak a játék miatt volt "hangulatos", de a lelátó - vélhetően a szolnokiak lakta részen - szépen, kórusban kiabálta az egyik paksi játékos (tán Szabó Zsolt) közeli rokonának "magasztalását". Biztos jól esett neki(k)...

A találkozón ugyanakkor kezdett kijönni, hogy egy "egészen picivel" több variációs lehetősége van a hazaiaknak. A Paks viszont önmagát okolhatja, hogy amikor szaladt a szekér, nem szerzett nagyobb előnyt. Most ugyanis már csak messziről futott a Szolnoki Olaj után, ráadásul mostanra a tiszaligetiek már a lepattanók terén is egyértelmű fölényt harcoltak ki, így kezdett érni a 2013/2014-es bajnoki elsőség Báderék számára.

Amikor Trotter a hazai publikum üdvrivalgása közepette hármast szórt, már 50-nél járt az Olaj, míg a Paks még csak 37-nél.

Hogy mégis maradt sansza a meccs megnyerésére az ASE-nak, az Trotteren és Vaughnon múlt. Trotter ugyanis fault plusz technikai fault kombóval butaságot csinált, ami után Vaughn büntetőket dobált. Bár nem mind ment be, de aztán - amúgy méregből, hogy kimaradt kettő - a következő labdabirtoklás során vagy 8 méterről szórt emberrel együtt egy hármast. S mivel ő előtte két perccel is bedobott két távolit, összesen 13 pontot szerzett pillanatok alatt. Addig Deonta Vaughn nulla ponton állt... Ilyet!

NEGYEDIK NEGYED

Az utolsó negyed 60-53-as szolnoki vezetéssel indult. Milosevics és Lóránt is bemutatta milyen az, ha egy magas kosaras is simán szórja a távolit, s mivel Holiday is kellően iparkodott - odaátról pedig csak Kovács és Szabó talált be - ismét kezdett elszökni az Olaj ellenfelétől (69-56).

A vélhetően legjobb döntőbeli meccsét játszó Körtélyesi és Szabó vitte volna előre az ASE-t, de a Szolnok sokkal több lábon állt. Lóránt és Vojvoda extrája mellett Holiday és Milosevics is szorgsan gyűjtötte a pontokat, lepattanókat, s még azt is elviselte a Szolnok, hogy 50%-kal dobta a büntetőket.

Nem nagyon gondoltuk ekkor, hogy Alekszics mesternek még időt kell kérnie ezen a derbin. Pedig ez történt a 38. percben, mivel McGruder, majd Kovács és Tóth kosaraival tízen belülre jött a Paks (73-64), s bár nem égett a ház hazai oldalon, de jobb volt az óvatosság, úgy vélhette a szakember.

Nem kellett azonban megijednie a fekete-fehér szimpatizánsoknak, hiszen több nem volt a paksiakban. Összességében véve magabiztosan győzött a Szolnok, mert folyamatosan hozta ki a két csapat között meglévő különbséget, ráadásul a paksiaknál Körtélyesi a második félidőben állt le teljesen, Vaughn meg összesen 2-3 percig kosarazott (legalábbis ami a támadásbefejezéseket illeti) értékelhetően. Viszont a tavaly nyáron éppen Paksról Szolnokra igazoló Vojvoda Dávid még mindig fiatal kora (24) ellenére nem először, hanem sokadszorra vezérré tudott előlépni, Lóránt Péter pedig "csak" hozta azt a klasszisát, amit tudtunk róla eddig is. Maga a szolnoki csapat pedig kellőképpen együtt tudott muzsikálni, egyszersmind érvényesítette a papírformát.

Kezdődhetett az ünneplés, a Szolnoki Olaj a tavaly az Alba Fehérvár által tőlük "elvett" bajnoki aranyát visszaszerezte. Látva Simonék egész éves produkcióját: teljesen megérdemelten tette ezt.

Fotó: fibaeurope.com (Vojvoda)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus