A végén húzta be a Paks!

Utolsó csapatként az Atomerőmű SE jutott a Zsíros Tibor Magyar Kupa elődöntőjébe, miután sok hibával tarkított mérkőzésen, minimális különbséggel győzte le az EGIS Körmend együttesét.

Zsíros Tibor Magyar Kupa, 4. negyeddöntő

EGIS Körmend - Atomerőmű SE 71-72 (22-13, 7-15, 26-22, 16-22)

V.: Földházi T., Györffy P. A., Hegedűs T., (Faidt)

Körmend: Wisseh 22/6, El-Amin 14/9, Ferencz 12/6, Farkas 5/3, Rakocsevics 16/3.

Csere: Kusnyer 0, Grebenár 0, Kutasi 2, Sonyák 0 Vezetőedző: Hencsey Tamás.

Atomerőmű: Vaughn 23, McGruder 13/9, Körtélyesi 0, Szabó Zs. 11/9, Tóth Á. 7.

Csere: Jones 6, Eilingsfeld 8, Baki 0, Markovics 0, Kovács 3/3, Kerpel-Fronius 0  Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.

A mérkőzés teljes statisztikáját itt találjátok!

Emberfogással kezdtek a csapatok, "slágergyanúsnak"  tűnt az El Amin-McGruder párharc. Ferencz betörés után a Körmendnek szerzett vezetést, ám Szabó az első 3 percben két triplával tett róla, hogy a vasiak fussanak az eredmény, s ellenfelük után. Ez egészen addig tartott, amíg Zsarko Rakocsevics meg nem rázta magát: két akciót is duplával fejezett be szép centermunka után a kiváló körmendi középjátékos. Ferencz is villant egy rendezetlen védelem ellen akció végén dobott tripla erejéig, miközben a Paks szenvedett támadásban. E távoli találattal a negyed közepén 14-8-ra lépett el az EGIS Körmend, időt kért Dzunics. Nagy volt az iram, a rohanás, de kapkodásnak is nyugodtan minősíthetjük: a szakasz második felében többnyire egy passz után már "tüzeltek" is a játékosok - kevés sikerrel.  Wisseh tört be bátran 3 magas paksi közé - kosár plusz büntetős játék lett a jutalma. Tóth bebrusztolt duplája után aztán meg "nagyobbat dobott" a Körmend amerikai irányítója: a dudaszó pillanatában egy triplát - még a saját térfeléről, a felezővonal közeléből. E ritkán látható bravúros kosárral az első negyed után 9 ponttal vezettek a vasiak.   

A második negyed elején alacsony színvonalú, sok hibával tarkított játékot láthatott a nem túl népes közönség. A Körmend lendülete megtört, a második negyed közepén McGruder majd Kovács is triplát dobott, egyenlítettek a paksiak, mivel a vasi együttestől a negyed első felében csupán egy duplára futotta - Wisseh-től. Pihenőt kapott a Körmend addigi legjobbja, s a helyére érkező Kutasi azonnal betalált. A 17. percben egy büntetőt értékesítve szerezte meg első pontját El-Amin. Zónára állt át a Körmend, s tehette, mert a paksiak nem találtak be távolról. Eilingsfeld viszont közelről igen, majd McGruder remek passza üresen találta a gyűrű alatt Jonest, aki zsákolt egy jókorát - nem mellesleg ezzel átvette a vezetést a Paks. A félidő utolsó percére fordulva egy hátralépéses dobás formájában El Amin megszerezte első mezőnykosarát. Először hárompontosnak írták, majd miután a paksiak videobíró alkalmazását kérték, "visszaminősítették" duplává. De a dobás így is a körmendi csapat vezetését jelentette egy nem túl színvonalas első félidő után.

A második félidő elején fordult a kocka, McGruder két triplájára építve egy 10-4-es futással kezdett, s átvette a vezetést a Paks. El-Amin triplájára Vaughn kosár plusz büntetős akcióval felelt. A negyed közepén két eladott paksi labda elég volt ahhoz, hogy egy Ferencz tripla majd egy Rakocsevics dupla után döntetlent mutasson az eredményjelző. Dzunics időt kért, Rakocsevics pedig ezt követően előbb Ferencz remek átadása után zsákolt, majd miután blokkolta McGruder dobását, Wisseh pazar passzát is pontokra váltotta - a bónusz büntetőt azonban kihagyta. A paksiakat totálisan összezavarta a körmendi zóna, leragadtak 41 pontnál, miközben a Körmend 36-ról El-Amin triplájával egészen 48-ig jutott, azaz egy 12-0-s futást mutatott be. Az ASE kosárcsendjét támadó pattanó után Eilingsfeld tört meg. Ettől a negyed hajrájában új erőre kapott a Paks, amely 2 pontra feljött. A negyed fölöttébb mozgalmas játékkal ért véget. Rakocsevics palánkos triplája után Tóth előbb támadó lepattanót, majd duplát szerzett, ám az utolsó szó, ahogy az első, úgy a harmadik negyed végén is Wissehé volt: mint kés a vajon hatolt át a paksi védők között, s dobott kosarat - a bónusz büntetőt azonban kihagyta. A fordulatokban és kosarakban gazdag harmadik negyed után 55-50-es körmendi vezetést mutatott az eredményjelző.

Vaughn hozta közelebb a Paksot az SKC-hoz, majd Grebenár hagyott ki ajtó-ablak ziccert. Jött egy kis grundkosárlabda, mindkét csapat játékosai több labdát eladtak. Tartotta szűk előnyét a Körmend, mígnem hosszú hallgatás után Szabó szólt hozzá a játékhoz - triplájával egalizált az ASE. Körmendi időkérés után a vasiaknál is egy magas játékos, Farkas dobott triplát. Vagy egy perc őrült - pont nélküli - ámokfutás után McGruder előbb zsákolt, majd betörés után volt eredményes - a bónusz büntető neki sem sikerült. Ádáz csata folyt a pályán, Vaughn egy eladott körmendi labdából gyors ellenakció végén szerzett kosarával két és fél perccel a vége előtt fordított az ASE. Aztán egy már megszerzett labdát adtak vissza a vasiaknak a paksiak - Wisseh köszönte szépen s visszavette a vezetést a Körmendnek. Vaughn másfél perccel a vége előtt egy kosár plusz büntetős akció formájában gondoskodott az újabb fordulatról. "Idegbajos" végjátékban 2 pontos ASE vezetésnél Rakocsevics blokkolta McGruder dobását, 9,7 másodperccel a vége előtt El-Aminnal szemben Vaughn szabálytalankodott. Oldalról jöhetett a Körmend, legjobbja, Wisseh eladta a labdát. A gyors fault után Vaughn bedobta a büntetőket, néggyel ment az ASE. El-Aminnak a dudaszó pillanatában bedobott triplája csak szépségtapasz volt a körmendieknek. egy nem túl színvonalas, ám végig kiélezett fordulatos mérkőzésen a Paks győzött, s a Sopronnal játszik a döntőbe jutásért.

Nyilatkozatok:

Hencsey Tamás: - Küzdelmes mérkőzés volt, amelyen a két sokat rontó csapat gyakran egymás hibáiból élt. A vége egy egylabdás mérkőzés volt, amelyet megnyerhettünk volna, ám nem tudtuk megjátszani amit szerettünk volna, így kikaptunk. Bár  úgy érzem, a zalaegerszegi nagy pofon után felálltunk a padlóról, most mégis egyszerre vagyok mérges és szomorú.

Dzunics Braniszlav: - Nagy csata volt, amelyből szerintem a szerencsésebb csapat jött ki győztesen. Nagyon akartunk, de főleg támadásban nagyon sok hibával játszottunk, viszont azért, hogy a végén a miénk legyen a szerencsésebb csapat nagyon sokat dolgoztunk.

Slide és Fotó -  Fekete Zsuzsanna

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus