A végjátékban higgadtabb Kaposvár legyőzte az Albát

A Kaposvárnak az első két fordulóban nem termett sok babér: a Paks ellen, illetve Sopronban is vereséget szenvedtek. Ahhoz, hogy esélyük legyen elmozdulni a hatodik helyről, el kell kezdeniük meccseket nyerni. Az Alba ellen nem lesz egyszerű mindez, mert bár a bajnoki címvédő is két vereséggel kezdte a középszakaszt, legutóbb az Atomerőmű otthonában arattak lélekerősítő diadalt, és nagy harcban állnak a dobogóért.

Magyar férfi NBI/A. középszakasz, felsőház, 5. forduló

Kaposvári KK - Alba Fehérvár 101-93
(24-20, 22-25, 23-23, 32-25)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok, vezette: Papp P. Jakab L. Balog Gy. (Szabó)

Kaposvár: Hinnant 12, Fodor 23/6, Puljko 27/24, Hendlein 15, Davis 13.
Csere: Drahos 5/3, Jancsikin -, Benke 4, Horváth 2, Kovács -.

Fehérvár: Hobbs 10/6, Moore 22/3, Tóth N. 6, Juhos 4, Somogyi 17.
Csere: Supola 13/3, Tóth P. -, Szanati 3, Barone 14, Olah 4, Blaskovits -.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető. 

A fehérváriak már egy órával a kezdés előtt teljes csapattal melegítettek, a Paks elleni siker után is úgy tűnt, hogy nagyon komolyan veszik ezt a találkozót - volt is rá okuk, az alapszakaszban vereséget szenvedtek Kaposváron.

Az első bő egy percben nem született pont, mindkét együttes aktívan védekezett, az Alba azonnal egész pályán letámadta a Kaposvárt. A hazaiak ezzel nem tudtak mit kezdeni, jó pár labdát elszórtak az első percekben, de ők is jól zártak hátul, így fej-fej mellett haladtak a csapatok. Puljko és Szanati is hamar leült faultgondok miatt és összességében nem verdeste az eget a színvonal: sok faulttal és sok hibával folyt a játék. Az utolsó perc aztán a hazaiaké lett: előbb Puljko pörkölt be egy hármast, majd Benke két büntetőt, aztán Davis osztott ki egy sapkát, és tőle is belefért még egy kettes, így egy 7-0-s futással és 24-20-as hazai vezetéssel ért véget a nyitó tíz perc.

A második negyed kapkodó játékkal indult mindkét részről, de a Kaposvár nyugodott meg előbb, Davis kettese után Puljko dobott egy triplát, időt kellett kérnie a vendégeknek. Az Alba eddig a pontig nem dobott hármast, a Somogyi-Barone páros pedig nem tudott dominálni a palánk alatt - büntetőkkel sikerült zárkózniuk. A folytatásban aztán Moore kezébe vette a dolgokat, egymaga beszórt tíz pontot, a fehérváriak 34-33-ra átvették a vezetést a negyed felénél. Két perccel a félidő vége előtt egy Hobbs-tripla és egy szép Barone-kosár után már hattal vezetett az Alba, de a hajrá megint a somogyiaknak sikerült jobban, a nagyon aktív Fodor vezérletével újra egy 7-0-s futást vezettek és 46-45-ös előnnyel mehettek a nagyszünetre.

A második félidő első percei Somogyi Gergelyről szóltak, a center bő három perc alatt öt pontot, egy blokkot és egy szerzett labdát jegyzett, kaposvári részről Davis igyekezett tartani vele a lépést. A játékrész közepére a szurkolók is bekapcsolódtak a mérkőzésbe, de 60-58-as hazai vezetésnél Fodor kihagyta az üres triplát, így nem tudtak meglógni a somogyiak. Sőt, kicsit túlcsordult az adrenalin a hazaiakban, ezt pedig okosan használta ki a Fehérvár, előbb Puljko, majd Davis is begyűjtötte negyedik személyijét. Az Alba ezt nem tudta kihasználni, nem ültek a figurák és kissé tanácstalannak tűntek a vendégek, így az utolsó negyedet is a Kaposvár várhatta előnyből (69-68).

A záró etap Puljko triplájával indult - amire rögtön dobott még egyet. A Fehérvár részéről Barone csipkedte magát leginkább, de Puljko nem állt le, negyedbeli harmadik tripláját faulttal együtt is értékesítette, öt ponttal vezettek a hazaiak. Az Alba azonnal válaszolt, egy Supola-hármas után a letámadás hozott eredményt, egy gyors labdaszerzés után Hobbs szerzett könnyű kosarat. Óriási adok-kapok alakult ki, Puljko agyát eldobva tüzelt kintről, további három (!) hármast pörkölt be, ám mindenre akadt válasza elsősorban Barone révén az Albának, így nem tudott igazán meglógni a KKK. Aztán két és fél perccel a vége előtt felrobbant a csarnok, amikor Puljko egy támadóhibával kipontozódott, (nem sokkal korábban Davis is erre a sorsra jutott) 91-85 állt ekkor az eredményjelzőn. Végül mégsem lett ez mérkőzést befolyásoló tényező, ugyanis Fodor Márton kétszer is megoldotta azt, amit Somogyi Gergely nem, így a zseliciek megszerezték első győzelmüket a középszakaszban.  

Fotó: kapos.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus