A végjátékban pontosabb Olaj nyert a jól küzdő Alba ellen

Az első negyed végén kicsit beragadt az Olaj, ennek köszönhetően az Alba mehetett előnnyel a kisszünetre. A második játékrészben teljesen más ritmusban játszott a Szolnok, megfordította az állást, ám a vendégek a 4. negyed elején a végül 30 pont fölé jutó Moore vezetésével utolérték ellenfelüket. A végjátékot jó kinti dobásaival azonban a Szolnok nyerte, amely így őrzi veretlenségét a középszakaszban. 

 

Kosárlabda NBI/A. csoport, középszakasz, felsőház, 7. forduló

Szolnoki Olaj KK - Alba Fehérvár 77-72
(14-19, 28-15, 19-23, 16-15)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, vezette: Cziffra Cs., Kapitány G., Szabó G. (Hartyáni)

Olaj: Trotter 7/3, Vojvoda 12/6, Holiday 19/9, Lóránt 8/3, Báder 4.
Csere: Rakics 6/6, Keller 3, Pilcsevics 8, Ivosev 10/6.

Alba: Tóth P. 4, Moore 31/12, Tóth N. 2, Juhos -, Somogyi 11.
Csere: Humphrey 12/3, Barone 8, Supola 4, Olah -.

Kipontozódott: Báder (39.), Ivosev (40.), illetve Barone (38.)

A mérkőzés statisztikája ide kattintva elérhető. 

Első két támadásából négy pontot szerzett Trotter és Holiday révén a Szolnok, és a harmadiknál is háromszor próbálkozhattak – ám nem sikerült betalálniuk, az Alba pedig gyorsan rendezte a sorokat. Moore duplájával, majd triplájával fordítottak, majd újabb hármast szerzett az amerikai légiós – ám a túloldalon sem tétlenkedett Trotter és Holiday, ők is betaláltak kintről. Nem igazán védekezett egyik csapat sem, és támadásban sem nagyon játszották ki a figurákat, a hibákat mindkét edző kvázi sorcserével próbált javítani. Az Alba kezdett el pontosabban játszani, labdákat szereztek, Supola büntetőivel és Moore újabb öt pontjával (13-nál tartott ekkor a hátvéd) pedig kikényszerítették Dragan Alekszics időkérését. A pauza után sem nagyon tudott kezdeményezően fellépni a hazai csapat, Vojvodát teljesen eltüntették a fehérváriak, Ivosev sorra hagyta ki az izolált helyzeteket – az Olaj azonban a másik oldalon összekapta magát, 10-17-nél befagyott az eredményjelző. Pilcsevics törte meg a kosárcsendet egy büntetővel, majd a másodikat kihagyta ugyan, de Keller is kiharcolt kettőt, de ő is csak egyet tudott bedobni. A visszatérő Moore sima ziccerével az Alba azonnal válaszolt – de a slusszpoén Pilcsevicsé volt, aki előbb bedobott két szabaddobást, majd szépen védte le Moore-t (14-19). 

Pilcsevics labdaszerzése és sima ziccere vezette fel a második játékrészt, majd a következő támadásnál szinte először a meccsen kétszer is bepasszal próbálkozott a Szolnok, amiből egy fault és két Keller-pont született. Eközben a túloldalon a vendégek nem igazán jutottak kijátszott dobóhelyzetig, Somogyit teljesen kiszorították a palánk alól, majd Trotter labdaszerzése után Holiday dobott újabb könnyű kosarat – 6-0-val nyitottak a hazaiak, jött is Carlos Frade időkérése. Meg is tudták játszani Humphrey-t a sarokban, aki bepörkölt egy triplát, de utána megint bosszantó hibákat követtek el a vendégek, miközben Trotterék a bejövő Bádert is elkezdték foglalkoztatni, aki két könnyű kosárral büntetett. Lóránt is betalált a triplavonalon túlról, majd szép lábmunkával dobott ziccert, 5 ponttal megléptek a hazaiak. Barone nyugtatta meg csapatát egy 2+1-es akcióval, de a szolnoki mezőnyemberek is felébredtek, előbb Rakics válaszolt emberről szórt hármassal, majd egy lefutásból Vojvoda is ugyanezt tette, így nyolc pontra nőtt a szolnoki fór. Ekkor Pilcsevics segítette ki az Albát, buta faultot követett el az ellenfél alapvonalánál (Humphrey csak egy büntetőt értékesített), majd 9 méterről vállalt egy dobást, amiből kontrázott az ellenfél, és Somogyi dobott duplát. Alekszics kért időt a végjáték előtt, Ivosevet sikerült meg is találni a gyűrű közelében, majd ugyanő tört be eredményesen, végül Vojvoda triplája is utat talált a kosárba – a túloldalon Somogyi és a végén Humphrey talált be, de ez csak arra volt elég, hogy tízen belül maradjanak a vendégek (42-34). 

Hamar kiderült, hogy a nagyszünetben Fradénak sikerült rendeznie csapata sorait, egy sokkal vállalkozóbb szellemű gárda futott ki a második félidőre. Bár Vojvoda közeli kosarával azonnal 10-re nőtt a differencia, a vendégek nagyon agresszívan kezdtek dolgozni a festékben, Tóth, Humphrey és Barone is támadólepattanók után volt eredményes, 45-42-nél egy kosárnyira szűkítették a különbséget. A szolnokiak eközben megálltak támadásban, percekig csak Lóránt büntetőjét írták fel a táblára. Vojvoda és Lóránt egymást kiszolgálva dobott 4 pontot, amivel átmenetileg elállították a vérzést, de ekkor beindult az addig csendesebb Moore, 2+1-es akciót csinált, majd Barone zsákolása után, 49-47-nél a hazaiak kénytelenek voltak időt kérni. Ez hatásosnak bizonyult, villámgyorsan egy 7-2-t futott a Szolnok, leginkább Holiday volt elemében, majd Rakics hármasával újra visszaállt a félidei különbség (59-51). Ekkor viszont az Alba vágott vissza egy 6-0-s szériával, jó büntetőzéssel, sőt, Tóth Norbert triplát dobhatott a vezetésért – ez azonban kimaradt, a túloldalon pedig Pilcsevics Somogyi harmadik faultjával együtt dobott ziccert, bár a plusz egyet kihagyta (61-57). 

A negyedik negyed elején sokáig Somogyi zsákolása volt az egyetlen kosár, mindkét gárda elég idegesen játszott. Az Olaj hármas cserével próbálkozott, azonban Moore 61-61-nél kiegyenlített, miután visszaszedte a saját rossz dobását. Holiday tempója törte meg a hazai jeget, de Somogyi újabb zsákolással egyenlített – ekkor azonban Ivosev lépett elő nyerőemberré, előbb beszórt egy triplát, majd jó védekezése után a következő támadásban Báder passzából Holiday is hárompontossal jelentkezett. 5 perccel a vége előtt Carlos Frade időt kért, és sikerült is megállítani a Szolnok rohanását. Moore újabb hármast szerzett, amivel két pontra felzárkózott az Alba, majd Trotter nagyon fontos távoli kettesével törte meg ellenfele lendületét a hazai csapat –de Moore erre is válaszolt egy kettessel, 29. pontját megszerezve. Ivosev és Holiday újabb hármasára azonban már nem érkezett érdemi válasz, az Olaj Báder kipontozódását is elbírva nagy csatában legyőzte a Fehérvárt. 

fotó, slide: szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus