A záró etapban robbantott a Falco!

Nagyot küzdött az Alba, többször is felállt nagyobb hátrányból, ám az utolsó etapbeli Falco rohanásra már nem volt válasza. 

Magyar Férfi Kosárlabda Bajnokság, NBI/A-csoport, 13. forduló

Falco-Trend Optika KC Szombathely (8-4) - TLI-Alba Fehérvár (6-6): 77 -62
(16-11, 20-25, 14-13, 27-13)
Szombathely, Aréna Savaria - 1800 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 22/12, Doyne 18/3, Perl 14/3, Majsztorovics 5, Hall 7.
Csere: Dukics 3/3, Bognár 2, Will 5/3, Simon K. 1. Vezetőedző: Kálmán László.

TLI-Alba Fehérvár: Simon 13/6, Supola 2,  Kromah 15,  Melvin, 5, Csorvási 7. 
Csere: Juhos 14, Tóth P. 2, Djapa 2, Kovács Á. 2. Vezetőedző: Székely Norbert.

Kipontozódott: Majsztorovics (36. percben).


Játékvezetők: Benczur T., Jakab L., Boros T., (Gencsev dr.)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!

1. negyed
A Brandon Wood nélkül felálló vendégek az első akcióból rögtön kosarat szereztek, ám a Falco hátvédjétól Bam Doyne-tól azonnal jött is a válasz egy tripla formájában (3-2). Már a mérkőzés kezdeti szakaszában őrült rohanásba kezdett a sárga-fekete alakulat, Goran Martinics és Perl Zoltán irányításával villámrajtot vett (8-2). Hiába dominált a lepattanócsatában Csorvási Milán, a székesfehérvári center rengeteg ziccer helyzetet rontott, ám a hazaiak sem tudták kihasználni a kínálkozó lehetőségeket: rengeteg labdát szórtak el, így nem tudtak komolyabb előnyre szert tenni (10-4). Nagyon akadozott a vendég offenzíva, egyedüli pontszerzőként Lasan Kromah vitte vállán csapatát (12-6). A fentmaradó percekben rengeteg technikai hiba tarkította a találkozót, de a szombathelyi csapatkapitány Perl Zoltán duplájával kialakult az első – az iramhoz képest – pontszegény negyed. Érdekességképpen megemlítendő, hogy a vendégek tizenegy egységéből Lasan Kromah kilencet hintett (16-11).

2. negyed
Perl Zoltán hárompontosa nyitotta a második etapot, amely után mindkét oldalról könnyű kosarak érkeztek – egyértelműen nem fektettek nagy hangsúlyt a védekezésre a felek (21-15). A szombathelyiek irányítója Goran Martinics ellenálhatatlanul pattogtatott, a vendégek nem találták az ellenszert féken tartására – a mérkőzésen először kétszámjegyű fórral mentek a vasiak (26-16). Azonban nem örülhettek sokáig a hazai szimpatizánsok: Csorvási Milán érvényesítette fizikai fölényét Bognár Kristóffal szemben, aki pillanatok alatt megfelezte a Falco előnyét (26-21). A meccs ezen szegmensében pikáns match-upok alakultak ki: az irányítók különharca (Goran Martinics – Simon Balázs) mellett az amerikaiak dobópárbaja (Bam Doyne – Lasan Kromah) is igazán élményszámba ment (33-25). Egy újabb hárompontos után ismét megnyugtató különbség alakult ki a hazaiak számára (36-25), de a székesfehérváriak rendezték soraikat és 0-7-es etapot repesztve időkérésre kényszerítették a szombathelyiek trénerét (36-32). Kálmán László intelmei nem találtak nyitott fülekre: a házigazdák könnyelműségből két labdát is elszórtak, amelyet kegyetlenül megbüntetett Székely Norbert legénysége – a félidőre egált mutatotta az eredményjelző tábla (36-36).

3. negyed
A második félidőt ismét a Falco kezdte jobban: Nebojsa Dukics a 6,75-ös vonal mögül hatékonyan tüzelt. Lasan Kromah sokat vállalt, kihagyott dobásait pedig rendszerint a második hullámban érkező Juhos Levente pöcizte a gyűrűbe, ám Simon Balázs triplája is kellett ahhoz hogy a derbi legelső támadását követően újra a vendégek kezébe kerüljön az irányítás (39-41). A szoros találkozón szinte tapintani lehetett a feszültséget: a negyed derekán Csorvási Milán veszítette el a fejét, amelyet a bírói hármas technikaival büntetett. Nem kellett sokat várni az újabb sportszerűtlen megmozdulásra:  egy perccel később Derek Hall is hasonló sorsra jutott, amelynek hatására tovább őrizte minimális előnyét az Alba (43-45). A Simon Balázs-Juhos Levente duó nagyon hasznosan pattogtatott, sok második esélyből kiharcolt egységgel keserítette a Falco életét, ám Bam Doyne kiemelkedő performanszának köszönhetően mégis a szombathelyiek térhettek jobb szájízzel a harmadik szakasz végére (50-49).

4. negyed
A rendes játékidő záró etapjában Bognár Kristóf védőoldalon villant: egymás után két parádés blokkot is kiosztott, majd Will Tamás hárompontosánál robbant a csarnok (55-49). A székesfehérváriak azonban gyors lerohanásokból operáltak, újra ellenfelük nyakában lihegtek (55-53). Nagy adok-kapok alakult ki: Milan Majsztorovics egységei után Székely Norbert kényszerült időkérésre (59-53). A meccs ezen szegmensében Juhos Levente tartotta a lelket csapattársaiban (63-57), de Goran Martinics gyorsan lehűtötte a vendég kedélyeket – újra a vasiak akarata szerint alakult a rangadó (68-57). A házigazdák montenegrói irányítója két perccel a lefújás előtt adta meg a kegyelemdöfést: újabb hárompontosa végképp megtörte az Alba lendületét, így a Falco győzelemmel zárhatta a 2014-es évet (77-62).

Kálmán László tanítványai egészségesebb csapatjátékot produkálva megérdemelten értek révbe, amellyel továbbra is az élmezőnyhöz tartoznak. Azzal, hogy az Alba engedte hogy riválisa ráerőltesse rohanos játékstílusát hátrányba került, ráadásul periméterről is borzalmas teljesítményt nyújtott (2/18).

Kálmán László, a Falco-Trend Optika KC Szombathely vezetőedzője: Az eredménnyel és az akarattal elégedett vagyok, azonban ma is sok hiba csúszott játékunkba. Tudunk mi ennél szebben is kosárlabdázni, de a fiúk összetartása ma sokat ért. 

Székely Norbert, a TLI-Alba Fehérvár vezetőedzője: A különbséget túlzónak érzem, ám az vitathatatlan hogy csapatként jobban játszott a Falco, megérdemelten nyert. Gratulálok! 

Fotó: vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus