A ZTE nyerte a szomszédvári rangadót

Rögtön az első fordulóban farkasszemet nézett egymással a két nyugati rivális, a Zalakerámia ZTE KK és a Falco KC Szombathely. Óriási csatában, Gerald Boston végjátékban nyújtott remek játékának köszönhetően végül a zalaiak nyerték meg a mindvégig kiélezett rangadót, melyen nem lépett pályára a szombathelyiek egyik legjobbja, Zeljko Zagorac.

Zalakerámia ZTE KK - Falco KC Szombathely 64-62 (14-16, 17-15, 14-13, 19-18)

NB I, A-csoport, alapszakasz, 1. forduló, Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Vezette: Kapitány G., Farkas G., Boros T., (Faidt)

Zalakerámia ZTE KK: Boston 21/3, Plumb 4, Gáspár 2, Safford 14, Lekli 7. Csere: Kámán 9, Kovács 5/3, Kertész 2, Koma.
Falco KC Szombathely: Tomic 14, Timberlake 13/3, Will 13/3, Harazin 6, Szabó 10. Csere: Simon L. 4, Bognár 2, Perl, Simon K.

A felkészülés során már kétszer is találkozott egymással a két csapat, a Göcsej Kupa döntőjében Zalaegerszegen, utána pedig a Horváth Zoltán Emléktornán Szombathelyen született egyaránt hazai siker. A csapatok tehát - amennyire a szezon ezen szakaszában lehetséges - ismerik egymást, Zagorac viszont nyaksérülése miatt nem állt csapata rendelkezésére, így a Falco meglehetősen nagy hendikeppel kezdte a rangadót, mely természetesen telt ház előtt zajlott.

Jó példa a felfokozott hangulatra, hogy a találkozó első pontjai mindjárt egy sportszerűtlen hiba után születtek, melyet egy egerszegi labdavesztés előzött meg. Ezt követően a hazaiak irányítója, Boston villant kétszer is, ám a Falco Tomic vezetésével ellépett (4-10), így Völgyi Péter kérhette is ki első idejét. Ám ennek nem sok hatása volt, a szombathelyiek remekül védekeztek, agresszívan támadták a gyűrűt, így a különbség tíz pont fölé nőtt. A negyed hajrájában aztán összekapta magát a ZTE, több mint hat perc után Bostonon kívül a csapattársak is kosarakat szereztek, így egészen szorosan zárult az első játékrész (14-16).

A folytatásban is lendületben maradtak az kék-fehérek, felvették az addig csak a Falcora jellemző agresszivitást védekezésben, így hamarosan fordítottak is (18-16). Harazin is kapott egy sportszerűtlent, amit aztán Lekli hat pontja követett, a hazaiak centere a tőle megszokott agilis, erőszakos játékát hozta. A folytatásban aztán a brusztolós, kemény kosárlabda kapta a főszerepet, így leginkább csak a palánk alól vagy büntetőkből születtek pontok. Ebből a Falco jött ki hajszálnyival jobban, sőt Timberlake dudaszóra dobott hármasával ki is egyenlített a félidőre (31-31).

A második félidő elején aztán a szombathelyiek kapkodva, rossz megoldásokat hozva kezdtek, elszórtak néhány labdát, amit a hazaiak meg is büntettek, így ezúttal Bencze Tamás kérhetett gyorsan időt a játékrész elején (39-33). Ettől megnyugodtak tanítványai, de egyik csapat sem tudta ráerőltetni akaratát a másikra, így kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán - néha szó szerint. A negyed aztán épp ellentétesen végződött, mint ahogy kezdődött, ekkor a ZTE játékosai adtak el néhány labdát, amiből aztán át is vette a vezetést a Falco (41-42). Will volt a fordítás vezére, nyolc pontot rámolt be rövid időn belül.

A záró játékrészben fokozták a tempót a csapatok, dűlőre akarták vinni a dolgot, ám sokáig nem tudtak elszakadni egymástól. Szabó begyötört két duplát (48-53), ezzel lélegzetvételnyi előnyhöz jutott csapata, de egy percen belül hat zalai pont egyből semmissé tette ezt. Forrt a levegő, rangadó volt a javából, megjósolhatatlan volt ekkor, hogy ki fog nyerni, erről a végjáték volt hivatott dönteni. Döntetlen állásnál, néhány másodperccel a vége előtt aztán az addig is remeklő Boston feltette teljesítményére a koronát, triplájával eldőlni látszott a találkozó. A zalaiak faultoltak, Tomic az elsőt bedobta (64-62), a másodikat ki kellett hagynia, de nem tudták visszaszerezni a sárga-feketék a lepattanót. Kaptak azonban még egy lehetőséget a hazaiaktól, akik nem tudták elvégezni az oldalbedobást, így Simon László még elereszthetett egy teljesen üres triplát a győzelemért, ami azonban célt tévesztett, így végül nyert a ZTE.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus