ASE: könnyebben, mint otthon

A szoros első találkozót követően a PVSK-Pannonpower otthonában simán, 80-56-ra győzött az Atomerőmű SE, így egyetlen győzelemre áll az elődöntőbe jutástól. Dzunics Braniszlav együttese az első negyedet óriási különbséggel, 23-4-re nyerte a gyengén dobó PVSK ellen. Bár a pécsiek nem adták olcsón a bőrüket, de tíz pontnál közelebb már nem tudtak férkőzni, így a Körtélyesi és Vaughn vezette ASE könnyedén nyert.

Magyar férfi bajnokság, NB1, A-csoport, Rájátszás, Negyeddöntő 2. meccs

Pécsi VSK-Pannonpower – Atomerőmű SE 56-80 (4-23, 19-15, 14-18, 19-24)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, vezette: Papp P., Frányó P., Boros T.

PVSK: Nelson 4, Csabay 2, Bíró O. 6/6, Budimir 19/3, Sarlija 11.

Cserék: Délity 5/3, Halász 9/3, Nagy K., Bödör, Somogyfoki.

ASE: Vaughn 13/6, Medve 3, Körtélyesi 11, Szabó Zs. 11/3, Jones 11.

Cserék: Markovics 3, Kovács Ák. 8/3, Robinson 6, Eilingsfeld 6, Baki, Kerpel-Fronius 6/6, Illés 2.

A párharc első mérkőzése kiegyenlített csatát hozott, a PVSK alaposan megnehezítette a paksiak dolgát, akik csak az utolsó negyedben tudták biztosítani győzelmüket. A Pécs tavaly a nyolcadik helyről izzasztotta meg a későbbi bajnok Albát – ezúttal az ASE ellen igyekeztek hazai pályán kiegyenlíteni.

Nagyon koncentráltan kezdtek a vendégek, jól mentek a támadólepattanókért Körtélyesiék, a bedobó nagyon élt az első percekben, zsákolása után három perc után 8-2-re vezettek. Csirke Ferenc hamar változtatott is csapatán és pályára küldte Délityet, de nem ültek csapata dobásai, így időt is kért a negyed derekán (2-10). Ez sem törte meg az ASE, pontosabban a már tíz pontnál járó Körtélyesi lendületét, ráadásul sok labdát is elszórtak a pécsiek. Még két perc sem telt el az időkérés után, amikor kénytelen volt ismét magához hívnia játékosait Csirke Ferenc, hiszen 16-2-re meglépett a Paks. Sarlija ugyan két büntetővel megtörte csapata gólcsendjét, de a negyed utolsó perceiben is folytatódott a paksi erődemonstráció: Kovács ziccerével 4-23-mal zárult a játékrész. A PVSK ritkán látható gyenge dobóteljesítményt nyújtott, mindössze 1/15-ös mezőnymutatóval zárva a negyedet…

A második tíz perc eleje tökéletesen jellemezte a mérkőzés addigi alakulását: Budimir kihagyott dobását Kovács Ákos büntette triplával – húsz fölé kúszott a különbség (4-28). Halász kosara közel tíz perc elteltével hozott ismét pécsi mezőnykosarat, mindez úgy festett felébresztette a hazaiakat, akiket a nehéz percekben is űztek-hajtottak szurkolóik. Budimir is betalált, Dzunics Braniszlav pedig időt kért, hiszen 9-0-val zárkózott a PVSK. Óriási fordulatot vett a találkozó, a pécsiek elkezdtek betalálni, szigorított védekezésükön, mindez pedig Sarlija vezetésével egy 16-2-es pécsi rohamot eredményezett (20-30). A kritikusnak mondható egyszámjegyű különbségre viszont nem tudta szűkíteni a különbséget a Pécs, így a félidőben Szabó kosara után 38-23-ra vezetett az Atom.

A második negyedben életjeleket mutatva közelített a PVSK, ám a nagy erőfeszítéssel csökkentett hátrány a nagyszünet után pillanatok alatt ismét tetemesre hízott. Eilingsfeld két duplával is szomorította nevelőegyesületét, ráadásul ismét húsz fölé kúszott a különbség (27-49). Nelson érezte úgy, hogy az első félidei nulla után mutatnia kell valamit és pontjaival valamint gólpasszaival ismét visszaküzdötte magát 14 pontra a PVSK (35-49). Megtorpanni látszottak a csapatok a folytatásban, a nagyon hullámzó mérkőzés ezen szakaszában egyik fél sem parádézott támadásban. A 30. percben aztán a paksiak tudtak kicsit újítani, mindez arra volt elegendő, hogy őrizzék megnyugtatónak tűnő előnyüket (37-56).

A két pécsi kulcsember, Budimir és Nelson továbbra sem találta a ritmust támadásban, a két légiós csupán 6/26-os mutatóval állt a záró negyed előtt, ilyen dobóformával pedig nem volt igazán esélye a közelítésre a PVSK-nak. Előbb Budimirre majd Körtélyesire fújtak sportszerűtlen hibát, majd Vaughn triplája állította vissza a meccs legnagyobb, 24 pontos különbségét (38-62). Csirke Ferenc ugyan még időt kért, ám az amerikai hármasa végleg lezárta a mérkőzés érdemi részét, a 34. percbe érkezve már mindkét vezetőedző a kispadra ültette kulcsembereit. A paksiaknak pedig úgy tűnt ezen a napon minden összejön: Medve zsákolt és Kerpel-Fronius majd Illés is feliratkozott a pontszerzők közé. Budimir a végén még kozmetikázott statisztikáján, de a Paks a vártnál simábban, 80-56-ra győzött és otthonában kiharcolhatja a négy közé jutást.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Paksnak.

Fotó: Baumgartner Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus