Az Alba a második félidőben felőrölte a Kaposvárt

Decembertől kezdődően a fehérváriak nem tudtak két egymást követő alkalommal nyerni a magyar bajnokságban, győzelemre vereség következett. Az előző fordulóban meglepetésre a felújított csarnokában kapott ki az Alba a Kömendtől, így most duplán akartak javítani. A sok sérült miatt Drahos Gáborral erősítő vendégek két vereség után két győzelmet arattak decemberben, 2014 első meccsén viszont kikaptak. Az Alba a 4., a Kaposvár az 5. helyen állt a tabellán az összecsapás előtt, vagyis közvetlen riválisok találkoztak. 

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 16. forduló
Székesfehérvár, Vodafone Sportcentrum.
Vezette: Pálla Z. Balog Gy. Boros T. (Szabó)

Alba Fehérvár - Kaposvári KK 97-73 (24-22, 23-23, 26-17, 24-11)

Alba:  Hobbs 21/9, Supola 9/3, Moore 21/6, Tóth N. 19/3, Somogyi 18.
Csere: Szanati 3, Juhos -, Olah 6/6, Timkó -, Blaskovits . 
Vezetőedző: Carlos Frade.

Kaposvár: Hinnant 6, Fodor 7/3, Puljko 20/12,  Hendlein 12, Chism 18/3. 
Csere: Drahos 3/3, Jancsikin 3/3, Horváth 2, Kovács -, Benke 2.
Vezetőedző: Fekete Ádám.

Kipontozódott: Chism (36.), 

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el. 

Kiegyenlített küzdelmet hozott az első 5 perc, először az Alba vezetett néhány ponttal: elsősorban rendezetlen védelem ellen dolgozott jól a hazai gárda, és el is léphettek volna, de ziccereket, könnyű dobásokat hibáztak. Ezt kihasználta a Kaposvár, 9-11-nél átvette a vezetést, de csak néhány pillanatra, Szanati 2+1-es akciója után ismét magához ragadta a kezdeményezést a Fehérvár, bár továbbra is sok hibával játszottak. Puljko második triplája a legjobbkor jött vendégoldalon, mert kezdtek elbizonytalanodni a kaposváriak (16-15). Tóth Norbert két nagyon nehéz kosara és a nagyon agresszív külső védekezés azonban meghozta gyümölcsét: 8-0-s futást produkált a Fehérvár, sőt a 10 pont feletti különbségért támadhattak - Drahos azonban két nagyon fontos labdát szerzett, amiből Hendlein és Chism (tripla) volt eredményes, majd Hendlein a támadóidő lejártakor dobott be egy duplát, 7-0-s rohanással válaszolt a negyed végén a Kaposvár (24-22). 

A második negyed elején sem nagyon engedték el egymás kezét a felek, egyik oldalon Hobbs és Moore középtávolról volt eredményes, a vendégek betörésből (Hendlein) és tripláról (Drahos) veszélyeztettek. A pontzuhatag után kicsit megpihentek a tüzérek, a kosárcsendet Fodor triplája törte meg - átvette a vezetést a Kaposvár (30-32). A vendégek azonban a faultokat is gyűjtögették, kevesebb mint 4 perc alatt kigyűlt a bónuszuk, Moore büntetőivel gyorsan egyenlített az Alba. Puljko újabb hármasa megint idegnyugtatónak bizonyult vendégoldalon, míg az Albánál Somogyi és Szanati is 2-2 szabaddobást hibázott. Anthony Olah és Hobbs azonban pillanatok alatt betermelt 1-1 triplát, időt is kellett kérnie Fekete Ádámnak. A megbeszélés után Chism és Hendlein szép összjátékát követően még közelebb is jöhetett volna a vendégcsapat, de elrontottak két lerohanást, míg a túloldalon Hobbs nem hibázott. A harmadik lefutást már jól fejezte be Chism, de a hazaiak sem tétlenkedtek: Somogyi dupláját követően Tóth Norbert csinált 2+1-es akciót, és 47-39-re meglépett a Fehérvár. Hendlein ziccerével kapaszkodott a Kaposvár, majd miután Carlos Frade kapott technikait reklamálásért, Puljko két büntetőjével majd Chism parádés duplájával 47-45-re meg is közelítette ellenfelét. Tóth utolsó dobása lejött, maradt a két pontos különbség (47-45). 

Chism kosarával kezdődött a második félidő, de a túloldalon Supola szemfüles kosara, illetve Hobbs labdaszerzése és Moore 2+1-es játéka után kicsit meglépett az Alba. Moore újabb két büntetőjét követően Puljko megint fontos pillanatban talált be kintről, azonban szinte azonnal ki is gyűlt az 5 csapathiba vendégoldalon, és több kulcsember is 3 faulttal állt. Az Alba hibátlanul büntetőzött, majd előbb Chism, utána Somogyi is üres helyzetben rángathatta meg a gyűrűt. A különbség nem nagyon csökkent, mivel a Kaposvár sok büntetőt hibázott, majd a 26. perc végén Chism megkapta 4. hibáját is. A fiatal magasember, Horváth beállása hozott némi színt a kaposváriak játékába, ziccert dobott és faultot harcolt ki, támadópattanót szedett - Hobbs és Olah azonban sarkos triplával büntette, hogy a festék környékét igyekezett megszállni a zónázó vendégcsapat, így 10 pont fölé kúszott a különbség (67-56). Időt is kért Fekete Ádám, és ismét jól rajzolta fel a figurát, Puljko sima ziccerével kapaszkodott a Kaposvár, majd Hinnant aktivizálta magát egy betöréssel. Somogyi azonban védő- és támadóoldalon sem hibázott, sorozatban hat pontot termelt az Alba oldalán, Hinnant tempója a végén csak szépségtapasz volt (73-62). 

Ramon Moore két nagyszerű triplájával pillanatok alatt 17 pontra nőtt a különbség a negyedik negyed elején, nagyon nehéz helyzetbe került a Kaposvár. Puljko kosara sem tudta megállítani az Albát, egy sakk-mattra kijátszott Tóth-ziccer után időt is kért a vendéggárda. Somogyi blokkja után azonban Hobbs hármasa már 20 pontos differenciát eredményezett. Innen már nem volt visszaút, a kaposváriak kintről próbálkoztak váltakozó sikerrel, míg a hazai drukkerek azért izgulhattak, hogy meglegyen a 100 pont. Ez végül nem jött össze, de így is sima hazai siker született.

Fotó, slide: bajnokokvarosa.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus