Az Alba bedarálta a MAFC-ot a Gabányiban

Az új fehérvári légiós, Gilchrist bemutatkozott, Simon Balázsék pedig magabiztosan hozták budapesti fellépésüket a tartalékos újonc ellen

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 21. forduló

MAFC (3-16) - TLI-Alba Fehérvár (9-10) 65 - 79 (20-16, 9-24, 21-20, 15-19)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, V.: Benczur T., Vida B., Hervay T. (Balogh)

MAFC: Brown 27/15, Fodor K. 6, Lakosa Zs. 12, Hunter 11/3, Nikitin 2.
Csere: Timkó 2, Lakits 2, Misek -, Mócsán 3/3, Tursics -. Vezetőedző: Stefan Timbus.

Alba: Tóth P. 4, Supola 9/3, Kromah 15, Kalve 13, Csorvási M. 13.
Csere: Simon B. 11, Kovács Ád. 9, Gilchrist 2, Juhos 3. Vezetőedző: Székely Norbert.

Egy magas ember "mínusz" a MAFC-nál - a görög Tuciarakisz felkötött bal kézzel civilben ült a kispadon - egy magas ember plusz a fehérváriaknál, akiknél ott melegített az új fiú, az olasz Bolognától igazolt amerikai Augustus Gilchirst.

A sérült görög középjátékos helyett Nikitin került a kezdő ötösbe. Fodor kosarával kezdődött a meccs, majd a Kalve szabálytalansága miatt járó bónusz büntetőt kihagyta, Kromah azonnal egyenlített. A hazai csapat kapott hamarabb lábra, Brown triplája után Timkó zsákolt óriásit egy szépen végig játszott 2-2 után. Zengett-zúgott a Norbi-Norbi, s talán ennek is része lehetett abban, hogy a hazai drukkerek által ünnepelt középjátékos druszája, Székely időt kért.

A rutinos Simon kosár plusz büntetős játékkal tolt egyet a vendégek szekerén, majd a játékmester passzát Kromah váltotta pontokra. A szakasz közepén a fehérváriaknál egy színmagyar egység volt a pályán, Supola kis is egyenlített triplával. Egy visszaszerzett támadó pattanót követő hazai támadást Hunter fejezett be triplával. Alacsony szerkezetre állt át a MAFC, Hunter volt a legmagasabb a hazaiaknál, s vele szemben Glichirst pozíciójáték utáni kosárral mutatkozott be új csapatában. A MAFC elég sok rossz dobás után szerezte vissza a támadó pattanót, Lakosa ilyen második szándékú támadás végén bemutatott kosár plusz büntetős játékával 6 pontosra növelte előnyét.

Glichirst háromszor szedte vissza a támadó pattanót, de mindannyiszor kihagyta közvetlen közelről, s végül nem lett pont a támadásból.  A túloldalon viszont Hunter - mozgékonyságát kihasználva - szép duplát dobott a fehérváriak új játékosáról. A negyed végén a vendégek Kovács Ádám két ügyes kosarával felezték meg 8 pontos hátrányukat.

Tóth zavartalanul törhetett kosárra, ziccerével tovább zárkózott az Alba. Kifejezetten magas ötössel játszott az Alba, a MAFC viszonylag hosszú kosárcsendjét rendezetlen védelem ellen ügyesen végigjátszott akció végén Fodor törte meg. A fehérváriak lendületét viszont nem tudta: Kalve kosár plusz büntetős akcióját, s Tóth Péter labdaszerzés utáni akcióját követően már fehérvári vezetést mutatott az eredményjelző. A hazaiak zsinórban 3 labdát adtak el, az Alba mindegyikből indításos kosarat szerezve 11-2-es 3 perccel kezdve a negyedet 5 pontos előnnyé változtatta az első negyed utáni 4 pontos hátrányát. Hazai időkérés után Brown majd Lakosa révén betörésekből zárkózott a MAFC.

A félidő hajrájában az alacsony szerkezetben játszó hazaiak nem tudták kosarakkal befejezni betörésekre épített támadásaikat. Timbus sűrű cserékkel próbálta megtalálni az esetleg versenyképes ötöst - kevés sikerrel. A távoli dobások sem ültek a MAFC-nál, a 14. és a 19. perc között egy 12-0-s rohammal ellépett az Alba. A hazai csapat több, mint 5 perces kosárcsendjének Brown vetett véget egy triplával, szünetben így is "tízen túli" volt a vendég előny.

Szünet után közel másfél percet kellett várni az első pontokra, Csorvási szerezte büntetőkből, a túloldalon Hunter sem hibázott a vonalról. Csorvási szerezte támadó pattanó s több, mint 2 perc után a második félidő első akciókosarát - Nikitin a túloldalon tette meg ugyanezt. A szerencse is a fehérváriakat segítette, egy lepattanó után Hunter kezéről saját kosarába pattant a labda. Második szándékú kosarakkal tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét az Alba. A negyed hajrájában ellaposodott a játék, egymás hibáiból éltek a csapatok.  Brownnál  lett két triplája között sportszerűtlen hibát láttak a játékvezetők. Mócsánnak a negyed végét jelző dudaszó pillanatában dobott hármasával 10 pontra jött föl a záró szakasz előtt a MAFC.

Ez Kovács duplájával kezdődött, Lakits felelt betörésből. Juhos hagyott ki ajtó-ablak ziccert, Brown kosár plusz büntetős játékával 7-re jött föl a MAFC. Az Alba  könnyedén játszotta át a hazai letámadást, Csorvási tette fel a pontot az i-re. Újabb indítás után Hunter szabálytalankodott Csorvásival szemben, sőt reklamált is - technikaiért. Nem volt okos húzás, hiszen csapata feljövőben volt. Zónára állt át a MAFC, de egyik vezére, Brown lebicegett a pályáról.A negyed közepén visszatért a hazaiak amerikai irányítója, de közben többek között Kalve, Supola és Csorvási villanásaival egy 11-0-s rohammal megnyugtató előnyre tett szert, és ezzel el is döntötte a meccset a maga javára. 

Fotó: feol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus