Az Alba feltámadt - Székely otthon volt Sopronban!

Az idei évad eredményeinek tudatában valósággal sokkoló diadalt ért el a korábban Sopronban dolgozó tréner Albája Tóth Péter élete meccsén

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 18. forduló

Soproni Sördögök (14-3) - TLI-Alba Fehérvár (8-9) 74 - 85 (20-20, 15-29, 16-24, 23-12)
Sopron, MKB Aréna, V.: dr. Vígh, Farkas, Söjtöry (Major)

Sopron: Thomas 17/6, Edwards 3, Boriszov 10/6, Dénes 5, Poscic 17.
Csere: Tóth G. 9/3, Ruják A. 10/6, Takács N. 3/3. Vezetőedző: Sabáli Balázs

Alba: Tóth P. 22/18, Supola 9/6, Kromah 21/9, Kalve 16, Csorvási M. 10.
Csere: Simon B. 2, Juhos 5/3, Wood -, Blaskovits -. Vezetőedző: Székely Norbert.

Kipontozódott: Supola, Csorvási M., Kalve.

Furcsa volt a korábban a soproni női együttest sokszor sikerre vezető Székely Norbertnek az MKB Arénában a vendég kispadra leülnie. Mint mondta, azért korábban a soproni csarnok ezen a részén is járt már párszor. Többek között amikor női kapitányként pótselejtező csoportkörben vezette a nemzeti csapatot. Amúgy, mint megjegyezte, bár fővárosi születésű, Sopronba hazajött. S ha már itthon volt, rengetegen köszöntötték, üdvözölték - még ha most nem is az ő csapatának szorítottak a soproniak.

Boriszov betörésből a hazaiaknak szerzet vezetést, majd Edwards labdaszerzése után a lerohanást Dénes fejezte be kosárral. A fehérváriak első pontjait egy lepattanót visszatéve Kromah szerezte. Látványos megoldások következtek, Poscic zsákolásával majd Supola triplájával. Ez utóbbi megtörte a hazaiak lendületét, s nagy lökést adott az Albának, amely egy 8-0-s rohamot bemutatva átvette a vezetést.

Poscic és Dénes kosaraival próbált zárkózni a Sopron, de Kalve és Kromah vállaira vette az Alba csapatát. Boriszov triplájával ugyan egalizált a Sördögök, utána egy 6-0-lal ismét elléptek a vendégek. Tóth Gergő tört meg támadó pattanó után egy igen hosszú hazai kosárcsendet, majd Edwards egész pályás szóló kosara váltott ki kisebb eufóriát - Székely pedig időt kért. A negyed Poscic ügyes center kosarával s döntetlennel ért véget.

Lendületben maradt a Sopron, Poscic majd Ruják talált be, sőt ez utóbbi az első negyedben elrontott két büntetője után ezúttal a vonalról sem hibázott. Az első negyed hajráját is figyelembe véve 12-0-s száguldást mutatott be a Sopron, a vendégek hosszabb idő után Tóth Péter triplájával lendültek előre. Olyannyira, hogy a Sördögök megzavarodott, a vendégek pedig a remek dobóformát elkapó Tóth Péter vezérletével egy szédületes 13-0-s rohammal nemcsak utolérték, hanem  állva is hagyták a Sördögöket. A második negyed második felében a két Tóth, Péter illetve Gergely dobópárbaját láthatták a nézők. Thomas is beemelt egy hármast, de a vendégeknek mindenre volt válaszuk, miközben hazai oldalon Boriszovnak nem ment a dobás. Kalve duplája majd Supola és Kromah triplája a félidő végén óriási meglepetésre 14 pontos vendég vezetést jelentett. Az Alba közel 60%-kal (7/12) dobta a triplákat, ellentétben a hazai 23%-kal (3/13), s a lepattanózásban is 19-11-re vezettek a vendégek.

A második félidő elején a két center, Poscic illetve Csorvási villant, majd Kromah rázta meg magát, büntetői majd triplája után közel 20-ra nőtt a fehérvári előny. Ruják hármasára is az All Star gála MVP címhez méltón kosarazó fehérvári bedobó felelt. A szakasz közepén alacsony szerkezetre állt át a Sördögök, zónára állt át az Alba, s Kalve révén 20 pont fölé nőtt előnye. A hazaiak is zónára álltak át, de Kromah képtelen volt hibázni. Sabáli érthető időkérése után Thomas vette vállaira a Sopront. Remekül védekeztek a vendégek, nem tudott tiszta helyzetet kialakítani a Sopron. Kalve labdaszerzés után könnyű kosarat dobott, Tóth Péter pedig újabb triplát. A negyed Ruják hármasával, de 22 pontos Alba vezetéssel zárult.

A záró szakasz Thomas kosár plusz büntetős játékával kezdődött, majd Tóth Gergely szerzett könnyed duplát. Székely - megállítandó a hazaiak további felzárkózási kísérleteit, időt kért.

Minden mindegy alapon Boriszov és Thomas is beemelt 1-1 triplát utolsó reménysugárként a hazaiaknak. Kalve duplája s Juhos hármasa azonban megpecsételte a Sopron sorsát. A Sördögök játékából remekül felkészülő fehérvári csapat ezúttal egységesen kosarazva végig rákényszerítve akaratát ellenfelére az előzmények alapján meglepő, de a látottak alapján teljesen megérdemelt győzelmet aratott az erőlködő Sopron ellen.

Sabáli Balázs: - Gratulálok Székely Norbertnek, jól felkészült belőlünk. Amíg mi tologattuk a labdát és a felelősséget, ők bátran játszottak és jól dobtak. Elnézést kérek szurkolóinktól, nem találtunk fogást az ellenfélen. Lesz majd mire felkészülni a fehérváriak ellen a Magyar Kupa negyeddöntőre.

Székely Norbert: - Jó volt kicsit hazatérni, bár azt az oldalt, ahol most meccseltem, igazán szeretem. Ma csapatként játszottunk, ami eddig nem nagyon volt ránk jellemző, voltak extra egyéni teljesítmények, s ezúttal időnként szerencsénk is volt. Ennek köszönhetően tudtunk nyerni a csapatként nálunk egyébként előrébb tartó Sopron otthonában.

Fotó: albakosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus