Az Alba kiütötte a Szegedet

A legjobbja nélkül kiálló Szeged nem igazán tudott helyt állni a magyar bajnok felújított otthonában az élete egyik legjobb meccsét játszó Supola Zoltán vezette fehérváriakkal szemben.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 13. forduló

Alba Fehérvár - Naturtex-SZTE Szedeák 88 - 60 (19-14, 25-14, 21-17, 23-15)

Székesfehérvár, Vodafone Sportcsarnok

V.: Györffy P. A. Török R. Németh Cs. (Görgényi)

Alba Fehérvár: Hobbs 12/6, Supola 21/9, Ram. Moore 14, Tóth N. 13, Somogyi 14.

Csere: Timkó -, Szanati 2, Oláh 4, Juhos 6, Blaskovits 2.

Szeged: Jereminov 3, Levy 7, Horváth Ák. 11/9, Kiss Zs. -, Csorvási M. 8.

Csere: Csorvási L. 23/6, Vida 1, Wirth 5/3, Varga Z. 2, Molnár B. -.

Kipontozódott: Csorvási M.

Maurice Kemp és Tóth Péter kiesése után (az irányító a fehérváriak következő bajnokiján már újra bevethető lesz) a vezetőedző, Carlos Frade is kezét törte, emiatt a Szedeák elleni mérkőzést már begipszelt karral "vezényelte" a hazai szakvezető. Ez azonban nem vetette vissza az Albát, akik Supola vezérletével 7-0-ás futással indították a meccset. A vendégek sem érkeztek teljes létszámban, Williams nem tudta vállalni a játékot és hiányát alaposan megérezték, jó háromperces kosárcsendet követően Horváth Ákos triplája jelentette az szegedi kosarat. Ettől azonban nem jöttek lendületbe a vendégek, hamarosan tíz pont fölé kúszott a különbség. Zónára váltottak Kiss Zsolték és ez megzavarta a Fehérvárt, Wirth kosaraival két egységre zárkóztak a szegediek. Az első tíz perc végeredményét végül Hobbs triplája állította be (19-14).

A második negyed eleje sem hozott éppen kosáresőt, az első három percben mindössze egy-egy duplát jegyezhettünk fel. A játékrész közepétől a szegediek percei következtek, Csorvási Milán hármast dobott és Levy eredményes egy-egyezéseivel triplányira faragta a különbséget a vendégcsapat. Sok kapkodás és rengeteg eladott labda jellemezte ekkor a játékot és a nagy rohanásból az Alba jött ki jobban. Előbb kilenc egységre növelte előnyét a házigazda, időt is kért Bonifert Domonkos, de hiába, a rövid pauza nem használt, Somogyi zsákolásának, majd Supola és Hobbs labdaszerzéseinek köszönhetően a félidőre húsz pont közelébe kúszott a különbség (44-28).

A nagyszünet után sem következett be érdemi változás a játék képében, bár Csorvási Levente triplával nyitott, ezután folyamatosan nőtt a távolság a felek között. Különösen Ramone Moore lendült bele a pontgyártásba, az amerikai bedobó középtávolijával a negyed közepére húsz pont fölé hízott a hazai előny. Csorvási Milán próbálta közelebb lopni övéit, a Szedeák centere szemmel láthatóan presztízskérdést csinált abból, hogy a palánk alatt megverje Somogyit, de nem volt könnyű dolga. A harmadik etap végeredménye Jereminov kettő plusz egyes akciójával alakult ki, amivel kereken húsz pontra csökkentette hátrányát a vendégcsapat (65-45).

A mérkőzés három negyed alatt eldőlt, a záró tíz percben nem is erőltették meg magukat túlságosan a csapatok. A különbség húsz pont környékén mozgott, közben buta egyéni hibák és számtalan kimaradt dobás rongálta a nézők idegeit. A kevés kiemelendő momentum közé tartozik Supola 21 pontos karriercsúcsa a hazaiaknál, míg vendégoldalon Csorvási Levente agilis és ponterős játéka érdemel említést. A mérkőzés utolsó kosarát éppen utóbbi szerezte, amivel a Szedeák elérte a 60 dobott pontot és elkerülte a harmincpontos vereséget, a nem túl magas színvonalú találkozón (88-60).

A lefújás után Carlos Frade, az Alba Fehérvár vezetőedzője és Bonifert Domonkos a Szedeák mestere értékelte honlapunknak a mérkőzést.

Carlos Frade: - Bár ellenfelünk egyik legjobbja ma nem volt bevethető, ez igen kétélű dolog. Elég csak a csarnokavatóra gondolni, ahol a Körmend a legjobb játékosának hiányában is legyőzött minket. Sok kisebb sérülés hátráltatja a csapatot, emiatt külön örülök a mai győzelemnek és Supi (Supola Zoltán - a szerk.) jó teljesítményének.

Az Alba vezetőedzője begipszelt karral jelent meg a mérkőzésen és az azt követő sajtótájékoztatón. Kérdésünkre elmondta, hogy semmi különös nem történt, mindössze megbotlott és olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört a könyöke: - Ahogy öregszem, egyre gyakoribbak az ilyen esetek. Szerencsére ez velem történt, ami nem nagy gond, hiszen én nem játszom. A lényeg, hogy a játékosaim egészségesek legyenek - tréfálkozott az Alba mestere.

Bonifert Domonkos:  - Nagyon jól játszott az Alba Fehérvár és ehhez sajnos mi is partnerek voltunk. Williams kisesésével nehéz helyzetbe kerültünk, őt csak részben sikerült pótolnunk. Mezőnyposzton ma kevesek voltunk, de szeretném kiemelni Csorvási Leventét, aki kifejezetten jól játszott.

Fotó: szegedma.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus