Az első félidőben eldöntötte az Alba Fehérvár

Győzelmi kényszer alatt kellett pályára lépniük a hazaiaknak, mivel ha kikapnak, akkor veszélybe kerülhetett volna a második helyezésük az alapszakaszban. Ezzel szemben a pécsieknek nem lehetett izgulnivalójuk, mivel a felsőházról már lemaradtak - viszont nagyszerű formában várhatták a feldobást, mivel az elmúlt négy összecsapásukat megnyerték, ami óvatosságra inthette a fehérváriakat. 

Magyar férfi kosárlabda NBI/A. alapszakasz, 22. (záró) forduló:

Alba Fehérvár - Pécsi VSK-PANNONPOWER 97-74
(23-19, 26-11, 23-23, 25-21)

Székesfehérvár, Vodafone Sportcentrum, vezette: Pálla Z., Török R., Bognár T., (Major)

Alba: Szanati 3, Moore 15/3, Tóth N. 13, Juhos 9/3, Somogyi 7.
Csere: Hobbs 14/12, Supola 13/3, Barone 18/3, Olah -, Blaskovits 2, Tóth P. 3.

PVSK: Nelson 14/6, Csabay 10/6, Bíró 15/15, Budimir 11, Sarlija 5.
Csere: Bödör -, Halász 16/3, Somogyfoki 3.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken elérhető

Szokatlan felállásban kezdtek a hazaiak, hiszen Somogyi és Tóth Norbert mellett Juhos Levente is a kezdőcsapatban kapott helyet. Ám hiába a fehérvári magassági fölény, az első három percben csak két-két pontot tettek fel a táblára a csapatok. A tartalékos mecsekaljaiak teher nélkül, nagy elszántsággal tették a dolgukat, nem véletlen, hogy öt perc után 7-6-ra vezettek. Somogyi hatalmas zsákolással fújt riadót övéinek, de Bíró Olivér a negyed derekán a harmadik hármasát is a helyére küldte, így nem tudott ellépni az Alba, sőt, ismét a Pécs szerzett előnyt. Tóth Norbert kiválóan játszott volt csapata ellen, az első etap végére százszázalékos mezőnymutatóval jutott el kilenc pontig. Vezérletével 23-19-es hazai előnnyel zárult az első tíz perc.

A folytatásban sem tudott komolyabban ellépni a házigazda és ez mindenképpen a tartalékos PVSK-t dicséri! Sokszor egymás hibáiból sem tudtak élni a csapatok, volt, hogy öt másodperc alatt háromszor is gazdát cserélt a játékszer. A negyed felénél Moore gyorsindításokból szerzett kosaraival aztán meglógott az Alba, azonnal időt is kért Csirke Ferenc. A 8-0-s fehérvári rohanásnak Halász Ákos duplája vetett véget, de Supola és Hobbs is megtalálta a dobókezét és kettejük eredményes játékával húsz pont közelébe nőtt a különbség. A vendégek szorosabbá is tehették volna az összecsapást, de hét büntetőt is elhibáztak az első félidőben, így a nagyszünetben - Barone dudaszóra behulló duplájával - 49-30 állt az eredményjelzőn.

A harmadik játékrészben keményebb védekezésre váltott az Alba és ez nem ízlett a látogatóknak. Ráadásul Supola és Hobbs is elemében volt, felváltva szórták a kosarakat, 24 pontosra növelve a fehérmezesek előnyét. Ekkor egy újabb pécsi fiatal, Csabay vette kezébe a marsallbotot a vendégoldalon és zsinórban szerzett hét pontjának köszönhetően ismét húsz alá hozta csapatát. Néhány szép jelent is jutott erre a tíz percre, ilyen volt Moore, a támadóidő utolsó másodpercében, estében dobott kosara, vagy éppen Edwards emberről beszórt két triplája. Budimir játéka is feljavult, a negyed utolsó kosarát ő jegyezte, ezzel a harmadik tíz percet döntetlenre hozta a Pécs, 72-53-ról indulhatott a záró felvonás.

Az utolsó játékrész elején Somogyi villámgyorsan összeszedte ötödik személyi hibáját is – ezt meglehetősen dühösen vette tudomásul a hórihorgas center. A mérkőzés már korábban eldőlt, de a vendégek nem estek szét, bár Baronéval nem bírtak, de triplákkal tartották a lépést Juhosékkal. Végül, ahogy arra előzetesen számítani lehetett, az Alba Fehérvár magabiztos, 97-74-es győzelmet aratott, mellyel eldőlt, hogy ők zárták a második helyen az alapszakaszt és két egységgel vághatnak neki a középszakasz küzdelmeinek, míg a PVSK az alsóházban próbálhatja meg kivívni a rájátszást.

 

fotó: kosarsport.hu, slide: vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus