Az utolsó negyedben elfáradt a Falco, négy között a Paks

A záró etapban tíz ponttal is vezetett a faultproblémákkal küzdő Falco, de az Atom kiváló hajrájára már nem maradt válasza, így végül a tolnaiak kerültek a négy közé. 

Magyar Férfi Kosárlabda, NBI/A-csoport, Negyeddöntő - 5. mérkőzés

Atomerőmű SE - Falco-Trend Optika KC Szombathely: 87 - 82
(26-20, 20-23, 15-26, 26-13)


Atomerőmű SE: Dugat 18/6, Medve 2, Eilingsfeld 12/3, Evans 14, Szabó 19/12.
Cserék: Jones 10, Körtélyesi 2, Kovács Á. 4, Tóth Á. 2, Baki 4/3. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Váradi 2, Doyne 5, Hall 2, Majsztorovics 14/3, Krsztanovics 17/3.
Cserék: Perl 19/3, Dukics 10/6, Bognár 13/6. Vezetőedző: Kálmán László.

Kipontozódott: Hall (35. perc), Majsztorovics (38. perc).

 

Goran Martinics ezúttal sem tudta vállalni a játékot, így Kálmán László a pénteki meccshez hasonlóan egy magas szerkezetű kezdő5-sel állt fel. Hazai oldalon a pénteki közjáték főszereplője, Szabó Zsolt helyet foglalt a feldobásnál, azonban Jeremy Wise továbbra sem kapott zöld jelzést orvosaitól.

1. negyed
A Paks rögtön kihasználta a Falco védekezésbeli hiányosságát: Szabó Zsolt üres triplája után Henry Dugat is betalált – 5-0-ás rohanással indított. Milan Majsztorovics büntetőivel a Falco is feliratkozott az eredményjelző táblára, de az előző mérkőzésen az öltözőbe száműzött Szabó Zsolt most megállíthatatlannak bizonyult a vasi védők számára – az erőcsatár már az első negyedben tíz pontnál járt -. A szombathelyiek bátortalan támadójátékába Perl Zoltán vitt új lendületet – ám ennek ellenére tartotta a Paks a meccs elején kialakított 4-6 pontos fórját, ugyanis a sárga-feketék gondban voltak a hárompontosok értékesítéseivel (16-12). Szabó Zsolt mellett Henry Dugat és Ryan Evans is koncentráltan pattogtatott , olyannyira hogy az irányító tripláját követően Kálmán László kényszerült időkérésre (26-18). A negyed végén a sárga-feketéknél ismét Perl Zoltán villant: a csapatkapitány duplája zárta az első etapot (26-20).

2. negyed
A folytatásban sem a védekezésről szólt a rangadó, szinte minden akcióból kosár született. A Falco periméter játékában a 12. percben tört meg a jég: Milan Majsztorovics ekkor süllyesztette el az első vasi triplát. Fej-fej mellett haladtak a felek, azonban néhány elhibázott vendég offenzíva valamint Jarrod Jones hatalmas zsákolását követően ismét Kálmán Lászlónak kellett belenyúlnia a derbi alakulásába (37-30). A fejmosás jót tett a vasiaknak: két gyors Zoran Krsztanovics kosár után újra ellenfelük nyakában lihegtek. Még mielőtt azonban bajba kerülhetett volna az ASE, Baki Gergely a 6,75-ös vonal mögül szórt demoralizáló hárompontost (40-34). A tolnaiak nem tudtak elhúzni, ugyanis a Falcónál újfent a zseniálisan játszó Perl Zoltán ragadta kezébe a karmesteri pálcát: a hátvéd Zoran Krsztanovics segítségével közelebb hozta övéit; a nagyszünetre csupán egy kosárnyi hátránnyal ballaghattak az öltözőbe (46-43).

3. negyed
Kiválóan kapta el a szombathelyi gárda a harmadik etap elejét: Milan Majsztorovics vezérletével a mérkőzésen először vendég előnyt mutatott az eredményjelző tábla (46-47). Nebojsa Dukics triplájával és Zoran Krsztanovics büntetőivel meglépni látszott a Falco – ezúttal Braniszlav Dzunics nem nézhette tovább tétlenül az eseményeket (52-58). A szünet sem zavarta meg a meccs ezen szegmensében remek formát előhúzó vasiakat: Kovács Ákos duplájára előbb Nebojsa Dukics majd a padról kitűnő ütemben érkező Bognár Kristóf is triplával válaszolt – az összecsapáson először kétszámjegyűre hízott a két fél közötti különbség (56-66). Látványosan megtorpant az ASE, Tóth Ádám sorra hibázott a büntetővonalról. A hazaiak zárkózási reményeit Henry Dugat és Szabó Zsolt táplálta, de az ihletett formában pattogtató Bognár Kristóf újabb triplával keserítette a paksiak életét – némi meglepetésre nyolcpontos vasi előnnyel zárult a harmadik szakasz, ám a vendég szimpatizánsok öröme még sem lehetett felhőtlen, ugyanis több Falco játékos is faultproblémákkal küzdött (61-69)


4. negyed
A rendes játékidő záró etapjának első egységeit Bognár Kristóf süllyesztette el, amelyre Szabó Zsolt csak büntetőkből tudott reagálni (63-71). Ekkor azonban fordulat állt be a találkozó menetében: szigorított védekezésén Braniszlav Dzunics legénysége, amelynek hatására sok labdát szórt el a vasi egylet, ezeket pedig kőkeményen megbüntetette a Paks: Jarrod Jones könnyű kosarát Szabó Zsolt újabb triplával fejelte meg – folyamatosan faragott hátrányából a vendéglátó együttes. A sárga-feketék tehetetlenül nézték, ahogy Henry Dugat triplája is a gyűrűben landolt és ezzel egalizált a mélyebb rotációját kamatoztató Paks (71-71). Vendég szempontból a lehető legjobbkor érkezett Zoran Krsztanovics triplája, ám ez volt a Falco utolsó fellángolása. A hősiesen küzdő vasiak minden erejükkel elfogytak a mérkőzés végére, így a Szabó Zsolt-Henry Dugat-Ryan Evans trió fémjelezte Paks nagy csatában, de behúzta a mérkőzést és ezzel hozta a papírformát (87-82).
 

Nem sokon múlott, hogy a Falco óriási bravúrt végrehajtva meglepetést szerezzen Pakson. A szombathelyiek szezonja ezzel a mérkőzéssel véget ért, de minden dicséret megilleti Perl Zoltánékat – akik Goran Martinics nélkül is öt mérkőzésre kényszerítették az alapszakaszgyőztest - ahogy a négy közé kvalifikáló Medve Mátéékat is. A Paks az elődöntőben a Kecskeméttel vív meg a döntőbe jutásért. 

A párharcot az Atomerőmű SE nyerte 3-2 arányban.

Fotó: kosarlabda.ase.hu
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus