Az utolsó negyedben ért győzelemmé a szegedi fölény!

Hatalmas fölényben játszott a palánkok alatt a Szeged, lepattanózásban elképesztő különbséggel verték a körmendieket. Ám a győzelmet csak a mérkőzés végén, az utolsó negyedben tudták biztossá tenni a hazaiak, akik így visszavágtak a két hónappal ez előtti vereségért. 

Férfi NB I A-csoport, Középszakasz, Alsóház, 5. forduló - 2014. március 19.

Naturtex-SZTE-Szedeák (11-15) - Egis Körmend (14-12) 95-86  (20-19, 23-19, 18-26, 34-22)
Újszegedi Sportcsarnok 600 néző  V.: Ádám J., Fodor A., Minár L., (Faidt)

Szeged: Jereminov 15/3, Levy 16, Horváth 17/9, Williams 13, Csorvási M. 8.
Csere: Molnár 6/6, Csorvási L. 10, Vida 0, Kiss 10/9 Vezetőedző: Nikola Lazics.

Körmend: Wisseh 18/9, El-Amin 10/3, Ferencz 7/3, Farkas 6/6, Rakocsevics 26.
Csere: Fodor G. 8, Grebenár 2, Sonyák 9/9, Kutasi 0, Kusnyer 0 Vezetőedző: Hencsey Tamás.

Kipontozódott: Farkas a 34., Ferencz a 36. percben.

Nikola Lazics: “Végig fej-fej melletti küzdelem folyt a pályán. Az egész mérkőzés során csak az utolsó negyedben tudtunk védekezésben ritmust váltani, amikor sokkal agresszívebben játszottunk.”

Hencsey Tamás: “86 szerzett pont általában elegendő egy idegenbeli győzelemhez, ha azonban az utolsó negyedben 34 pontot kap egy csapat, akkor ez sem elég, ahogyan ezúttal is kevésnek bizonyult. Nagyon sok lepattanót szerzett a Szeged, aminek a fele támadó lepattanó volt, ez pedig magával hozta a vereségünket.”

A mérkőzés részletes statisztikája ERRE a linkre kattintva elérhető!

Zsarko Rakocsevics kosaraival indított a Körmend, amelyre rendre jött válasz szegedi részről 4-6-ig Williams és Csorvási Milán által. Azután sorra maradtak ki a hazai akciók a palánk alatt, míg a túloldalon az amerikai légiósok, Wisseh és El-Amin megállás nélkül szerezték a pontokat, így Nikola Lazic három és fél perc elteltével időt is kért, 4-12-nél. Hosszas támadás után Levy a támadóidő utolsó pillanatában törte meg a 8-0-s körmendi szériát egy remek tempóval, majd hatékony védekezést követően szintén ő ziccerezett és egy Jereminov-féle tripla következett - máris Hencsey Tamás kiáltott időkérésért a negyed derekán (11-12). Rakocsevicset sikerült kikapcsolniuk a hazaiaknak - csak büntetőből tudott egy pontot szerezni a montenegrói - akik Levy kihagyott büntetőit követően csak Csorvási Milán és Williams pontjaival tudták átvenni a vezetést (15-13). Horváth Ákos és Fodor Gergely pontváltását követően Grebenár, majd Fodor újabb kosarával úgy tűnt, a vendégek mehetnek elégedettebben a kétperces szünetre, ám az utolsó másodpercben Molnár triplája 20-19-re módosította az állást.

Williams két biztos kézzel értékesített büntetőjére valóságos triplaeső következett: Wisseh és Sonyák, közte Horváth Ákos talált be távolról, majd egy eladott labda után Fodor kosarával ismét a vendégek vezettek (25-27). Fej-fej melletti csata alakult ki: Csorvási Levente és Levy pontjaira Farkas triplája következett, majd a kisebbik Csorvási testvér szerzett újfent vezetést a Szedeáknak. Körmendi időkérés után Rakocsevics ugyan eredményes tudott lenni, ám Horváth hárompontosa és Csorvási Levente újabb két pontja már négy pontos szegedi fórt jelentett (36-32). Csorvási Milánt lehozta pihentetni Nikola Lazics, a szegedi center hiányában azonban Rakocsevics könnyű pontokat szerezhetett, s egy perccel a nagyszünet előtt ismét egál állt az eredményjelzőn (38-38). Az utolsó 61 másodpercben Kiss hárompontosával és Jereminov dudaszó előtti ziccerével ötpontos szegedi előnnyel következhetett a folytatás.

Két gyors körmendi triplával indult a folytatás, csak Levy közbeeső tempója tartotta meg a szegedi vezetést, Rakocsevics pontjaira pedig Horváth menetrendszerű hárompontosa felelt. Úgy tűnt, ezután Csorvási Milán közelijével talán elszakadhat a Szedeák, ám Rakocsevics és Ferencz egyenlített (50-50). A nagyobbik Csorvási testvér, valamint Wisseh, azután Levy és ismét Ferencz dobásával folytatódott a fej-fej melletti pontpárbaj, amely aztán szegedi időkérést követően ismét hármasokkal folytatódott: El-Aminéra Molnár András felelt meg (57-58). Rengeteg hibával tarkítva következett a folytatás: El-Amin felemás büntetőzését több rossz kísérlet után Csorvási Levente tudta kiegyenlíteni, majd Rakocsevics és Jereminov talált be felváltva, ám ezúttal a negyed vége a vendégeknek sikerült jobban: Rakocsevics büntetője és El-Amin kosara 64-61-es körmendi vezetéssel zárta a játékrészt.

Jereminov, Williams és Horváth Ákos pontjaival fordított a Szeged, időt is kért 70-67-nél Hencsey Tamás, majd Wisseh egyenlítése után Kiss Zsolt távolijára egy büntetőt is dobhatott, igaz, Sonyák triplája gyorsan jött válaszként. Az egész mérkőzésen remek formában játszó Levy két büntetőjével ismét a hazaiak vezettek hárommal, miközben a vendégeknél előbb Farkas Attila, majd Ferencz Csaba pontozódott ki a hajrára. Wisseh egy betörés után felhozta ugyan egy pontra a vasiakat, ám egy labdaszerzést követően parádésan rohantak le a Lazics-tanítványok (78-75). Időkérés után  Sonyák újabb triplával egyenlíteni tudott három és fél perccel a vége előtt, de Jereminov és Horváth Ákos két gyors ziccere ismét a Szegedet hozta nyerő helyzetbe. Rakocsevics, majd Horváth újabb kettese után Fodor két sikeres büntetője tovább fokozta az izgalmakat, ahogy fogyott az idő. A hazaiak csapatkapitánya, Kiss Zsolt fergeteges triplával jelentkezett másfél perccel a vége előtt, majd Rakocsevics ziccerét követően az újabb kísérletét Williams segítette be, ráadásul személyivel, így a bedobott büntető után 90-84-es szegedi előnnyel jöhetett az utolsó perc. Jereminov büntetőjével hét pont lett az előny, s bár Rakocevic ezt lefaragta ötre, Levy zsákolására már talpra ugrott a kedvenceit ünneplő hazai közönség 93-86-nál. Jereminov két büntetőjével kilencre nőtt a differencia az utolsó 20 másodpercre, s bár még időt kért Hencsey Tamás, az eredmény már nem változott: remek és eredményes utolsó negyedével 95-86 arányban újabb fontos győzelmet zsebelt be Nikola Lazics együttese.

Hazai szempontból csapatszinten a lepattanózás abszolút döntőnek bizonyult: 42 lepattanójából 20 volt támadó a Szedeáknak, míg a körmendiek összesen 31-szer tudtak csak labdát szerezni a palánk alatt. Bár a mezőnydobószázaléka a  a vendégeknek volt jobb, több mint 50%, Kiss Zsolték sem szégyenkezhetnek hiszen 79(!) kísérletükből 37-szer bevették a gyűrűt, ebből 9 alkalommal hárompontos dobással.

Az egyéni statisztikák terén a Szeged legjobbja a három légiós, Branko Jereminov, Jonathan Levy és Jerrell Williams. A szerb irányító 15 pontot dobott (1 tripla), 60%-kal mezőnyözött, 6 személyit harcolt ki, 7 gólpasszt adott 31 perc alatt. Levy nem túlzás, mindenütt ott volt a pályán, 16 pontot szerzett, alig 50% alatti a mezőnymutatója, 9 lepattanót gyűjtött, 4 személyit harcolt ki, 2 gólpasszt adott és két szép blokkolása is volt 38 perc játék során. Jerrell Williams teljesítménye nem annyira a 13 - kétségkívül fontos - pontja miatt érdemel szót, hanem mert ugyanennyi lepattanót is összeszorgoskodott 4 gólpassza mellé - igaz 3 alkalommal eladta a lasztit a 33 játékperc alatt, amit  apályán töltött. Meg kell említeni a hazai csapatkapitányt, Kiss Zsoltot is, aki 10 pontot gyűjtött, de három triplája lélektanilag fontos pillanatokban lendítette tovább csapata helyt-helyt döcögő szekerét a szívós ellenféllel szemben.

Körmendi részről a mezőny legjobbjának bizonyult a center Zsarko Rakocsevics, aki 26 pontot dobott közel 60%-os mezőnymutatóval, 8 lepattanót szedett, 4 személyit harcolt ki, 3 asszisztot is kiosztott 32 minutum alatt. Jaytornah Wisseh 18 pontjából háromszor triplázott, közel 70%-kal mezőnyözött, 5 személyi született róla, és 10 gólpasszt adott, igaz 5 alkalommal az ellenfélnek kézbesítette a labdát 34 perce alatt.


Slide  - kosarsport.hu
Fotó - szegedma.hu
Nyilatkozatok - szegedma.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus