Az utolsó negyedet kihagyta a Sopron Pakson

Végig jobb volt az ASE, a harmadik játékrész után 14-gyel vezettek - de azt ők sem gondolták, hogy a vendégek két(!) pontot tudnak szerezni a záró etapban. Összesegen 39 egységig jutottak Sabáli Balázs tanítványai, megmagyarázhatatlan számadatok ezek. Így a Szolnok után a Paks is egy demoralizáló győzelemmel nyitotta az elődöntőt, a Sopronnak pedig a Kaposvárhoz hasonlóan rettenetesen mélyről kell összekaparnia magát. 

Magyar férfi bajnokság, NBI, A-csoport, Rájátszás, Elődöntő 1. meccs

Atomerőmű SE – Sopron KC 69-39 (19-13, 15-15, 17-9, 18-2)

Paks, ASE Sportcsarnok

Atomerőmű: Vaughn, Medve - , Szabó Zs., Körtélyesi 3/3, Jones 14

Cserék: Baki 5, McGruder 15/3, Tóth Á. 3, Kovács Á. 12, Eilingsfeld 4, Markovics -, Kerpel-Fronius 2

Sopron: Thomas 6, Takács 4, Dénes -, Boriszov 10/3, Trepák 5/3

Cserék: Ruják A 3., Tóth G. 9/3, Bus -, Ruják B. -, Nárai -, Rátvay -, Molnár -

Szabó pozícíójáték után a hazai csapatnak szerzett vezetést, ügyes 2-2 után Thomas passzából Trepák egyenlített. Jones dobását előbb blokkolta Trepák majd a labda visszakerült a paksi centerhez, aki nem hibázott, majd rendezetlen védelem ellen is betalált, miközben a főleg távolról operáló soproniak  dobásai kimaradtak. Jones-t nem tudták tartani a vendégek. Sok hibával tarkított, alacsony színvonalú játék mellett a negyed közepén 6 ponttal ellépett az ASE. Tóth G. triplával felezte meg hátrányát az SKC, a következő vendég akciót szép zsákolással fejezte be a balkezes center, majd 2 büntetőt dobott, zsinórban szerzett 7 pontjával fordított az SKC. A paksiak támadó pattanók utáni kosarakkal s Baki kosár plusz büntetős akciójával egy 7-0-s futással zárta a negyedet. 

A második negyed elején több,  mint 2 percig nem született kosár, Baki indításból szerzett kosarára Boriszov triplával felelt. Felpörgött a játék, váltva estek a kosarak, a Sopron zónára állt át, amivel megtörte a paksi csapat lendületét. Feljött 3 pontra az SKC, Körtélyesi triplával duplázta meg előnyét a Paks, majd Kovács ment át, mint kés a vajon a soproni zónán. A félidő hajrájában Jones bravúros kosarával 10 pontosra nőtt az ASE előnye. Ruják remek ütemben felemelkedve blokkolta ugyan Körtélyesi dobását, de Kovács vezérletével tovább nőtt a különbség, 23-20-ról  egy 9-0-s futást mutatott be a Paks. Trepák triplája törte meg a paksi száguldást, a félidő hajrájában állandósult a 10 pont körüli hazai vezetés. A szakasz végén Takács bátor, betörés utáni kosarával, majd Ruják büntetőjével 6 pontra zárkózott fel az SKC. 

Thomas bravúros kosarával kezdődött a második félidő, a bónusz büntetőt kihagyta a honosított irányító. McGruder villanásaival tartotta előnyét az ASE, de továbbra is sok volt a rossz dobás mindkét oldalon. McGruder állította meg sportszerűtlen hibát érő az induló Boriszovot, ám csupán 1 pontot tudtak ebből kihozni a vendégek. A szakasz közepén Thomas egy ütközés után a térdén sérült meg, szerencsére a saját lábán hagyta el a játékteret. Vaughn triplájával 10 pontra nőtt az ASE előnye. Frissebb, lendületesebb volt az ASE, de Boriszov nem engedte leszakadni az SKC-t. A negyed végén több tiszta helyzetet is elhibáztak a fáradni látszó vendégek, így 14 pontra nőtt az ASE előnye a záró szakasz előtt. 

McGruder triplájával kezdődött a záró szakasz, majd a jól játszó Kovács Ákos értékesített két büntetőt. Eldőlni látszott a meccs, szétesett az SKC, a negyed első felében nem szereztek pontot a vendégek. Az utolsó 4 percben soproni részről már a fiatalok játszottak, a végén az volt a kérdés, szerez-e pontot a záró szakaszban az SKC. Nos, Molnár Márton 1:14-gyel a vége előtt betalált. 

A Sopron egy félidőn át tudta tartani a lépést az SKC-val, szünet után fokozatosan őrölte fel tartalékos ellenfelét a Paks s nyerte biztosan az első elődöntőt. 

Dzunics Braniszlav: - Nem reális, csalóka ez a nagy különbség. A Sopron a végén már a cserejátékosaival játszott, mi viszont sokan vagyunk, végig tudtuk tartani a ritmust. Egy meccset nyertünk, Sopronban is minden megteszünk azért, hogy győzzünk. 

Sabáli Balázs: - Az első félidőben még kétszer vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, de összességében most nem tudtunk felnőni a paksiakhoz, akik érvényre tudták juttatni az erősségeiket, a támadó pattanók utáni kosarakat és a gyors indításokat. De egy-null a Paksnak, a következő meccsen otthon lépünk majd pályára, a célunk egyértelmű: szeretnénk javítani.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus