Bajnok az Olaj, zsinórban harmadjára

Két és fél negyedig ellenfelére erőltette akaratát a Szolnoki Olaj KK, 22 pontos előnyt szereztek, a TLI-Alba Fehérvár azonban 1 pontra vissza tudott kapaszkodni. A rengeteg elhibázott helyzetet hozó végjátékból az Olaj jött ki jobban, így 3-1-es összesítéssel megnyerték a finálét, sorozatban harmadjára lettek bajnokok.

Férfi A-csoport, Döntő, 4. mérkőzés
TLI-Alba Fehérvár - Szolnoki Olaj KK 76-78 (15-23, 22-26, 20-17, 19-12)

TLI-Alba Fehérvár: Simon -, Myles 8/6, Pearson 12, Spurlock 15/12, Lóránt 16/3.
Csere: Markovics 5, Tóth 7/3, Wright 2, Csorvási 2, Supola 9/6.

Szolnoki Olaj KK: Vojvoda 20/6, Vrbanc 11/6, Kovács -, Jones 5/3, Keller 9.
Csere: Boriszov 20/12, Milosevics 11, Gregory 2.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

A párharc végeredménye: 3-1 a Szolnoki Olaj KK javára.

Lóránt vezetésével 6-2-vel kezdett az Alba az első három percben, viszont ekkor is érezhető volt, hogy a játék ritmusa inkább az Olajnak kedvez - statikus játék folyt, amiből csak eddig a pontig jöttek ki jobban a vendéglátók. A hazaiak nagyon egy-egyekre építettek, míg a vendégeknél Vojvoda és a csereként beálló Milosevics játékindításai után megvoltak az üres emberek, meg is találták őket, be is dobták a helyzeteket, így jó csapatmunkával a következő négy percben egy 14-2-es szakaszt produkált a bajnok (8-16), jött is az időkérés Dzunics Braniszlavtól. Wright büntetőire válaszolt Boriszov, de Lóránt 5 pontjával közelebb tudott jönni az Alba (15-19), az utolsó percben viszont előbb Keller volt eredményes a palánk alól, a dudaszó pillanatában pedig Vojvoda talált be, így 8 ponttal állt jobban az Olaj egy olyan negyed után, amiben szinte teljesen az ő akaratuk érvényesült - egyetlen gondjuk Milosevics korán beszedett 3 személyije lehetett (15-23).

A második negyed elején beindult a pontgyár, de ebből is a vendégek jöttek ki jobban. Jones büntetőivel kerek 10 pont volt a differencia (15-25), Markovics duplájára Boriszov kontrázott, Myles tripláját pedig Vrbanc és Boriszov "jutalmazta" 1-1 hármassal, a 13. perc elején 15 ponttal vezetett a Szolnok (20-35). Dzunics újabb időkérése sem segített, mindenre volt válasza a szolnokiaknak, az Alba pedig egyáltalán nem találta a játék ritmusát. Az eddigi játékra talán a legjellemzőbb jelenet a 16. percben Milosevics labdaszerzése volt, amit egy sima ziccerrel fejezett be, így lett 18 pont a távolság a két csapat között (26-44). Itt volt egy kisebb fordulat a meccsben, Lóránt, Pearson és Spurlock kosaraival egy 7-0-s szakaszt produkált az Alba (33-44). Vendég időkérést követően Pearson 1+2-jével megvolt a visszakapaszkodás 10 pontra, de ezt Keller annulálta egy 2+1-gyel, a félidőben pedig 12 ponttal állt jobban Sztojan Ivkovics legénysége (37-49).

A nagyszünetben a lényeges különbség a két csapat dobószázalékában mutatkozott meg, hiszen az Olaj nagyon jó hatásfokkal dolgozott mezőnyből (13/22 dupla, 6/11 tripla), és ebből Vojvoda és Milosevics mellett Keller és Boriszov is bőven kivette a részét, de az összes pályáralépőt dicsérni lehetett. Az Alba nem tudta kihasználni a sokkal több büntetőjét (11/14 vs. 5/5), mert mezőnyből jóval gyengébbek voltak ezúttal (7/18 dupla, 4/13 tripla) - a Szolnok rájuk erőltette az akaratát, ezúttal mintha ők játszottak volna idegenben, ami Chery hiánya ellenére is meglepő volt.

Spurlock triplájával kezdődött a második félidő, de Vojvoda, Boriszov és Vrbanc révén 11-0-lal válaszolt az Olaj, ezzel kereken 20 pont lett a távolság a két fél között, ráadásul az ekkor két triplát dobó Boriszovon érződött, hogy ma van az a nap, amikor (majdnem) minden bemegy neki (40-60). A fehérváriak nagyon szenvedtek támadásban, a negyed első felében az említett Spurlock-kosáron kívül csak Wright talált be egyszer, de az Olaj sem dobott sok pontot ebben a szakaszban (42-62). Lóránt és Supola 5 egységével 15-re jött fel a Fehérvár, időt is kért Sztojan Ivkovics, miután négy perce nem volt jó megmozdulása csapatának támadásban (47-62). Tóth Péter dobott két duplát, a Szolnok büntetőkkel tartotta még előnyét a 29. percben is, ekkor azonban Spurlock és Tóth is beakasztott egy-egy triplát, a harmadik negyed legeleje óta először járt 10-en belül az Alba, és ez volt az állás a záró 10 perc előtt is (57-66).

Az utolsó negyedben Boriszov kezdte a pontgyártást, de Supola 2+1-gyel és Spurlock triplával jelentkezett, így 5 pontra közelítette meg ellenfelét a fehérvári alakulat, a mérkőzésen először érződött, hogy az Alba a végére talán fordíthat (63-68) - Supola beállítása, Tóth kosarai és Spurlock volt ebben a kulcs. Pearson két palánk alatti kosárral hozta még közelebb csapatát (67-71), majd három és fél percig egyetlen pontot sem tudtak szerezni a csapatok, mindkét oldalon hibáztak tisztának tűnő hármasokat és ziccereket is. A holtpontról Vrbanc büntetőivel az Olaj lépett el négy perccel a vége előtt (67-73), Lóránt azonnal válaszolt egy 2+1-gyel, Milosevics könnyű ziccere után azonban Dzunics kért időt három perccel a vége előtt (70-75). Az Olaj újra borzasztóan sok támadópattanót szerzett kulcsszituációkban, itt a végjátékban is 4-5-ször kezdhették újra a támadást, az Alba pedig mindent elhibázott - gyakorlatilag a szolnoki meccsek forgatókönyve jött be.

22 másodperccel a vége előtt kért időt az Alba, Supola triplájára Vojvoda dobott két büntetőt, Pearson 2+1-ére pedig szintén a Szolnok magyar válogatott bedobója válaszolt, de csak egyszer (76-78). Volt még 9.8 másodperce az Albának egyenlíteni vagy nyerni. Simon ellen szabálytalankodott Vojvoda, ő kipontozódott, Simon azonban szintén kihagyta az első büntetőt, a másodikat már direkt, a visszaszedett pattanót sem sikerült bedobniuk a hazaiaknak, így 78-76-ra győzött a Szolnoki Olaj KK, amely sorozatban harmadjára, összességében hetedjére lett bajnoki aranyérmes.

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus