Bárki nyerhetett volna, de végül a Paks húzta be a meccset

Óriási csatát hozott a középszakaszban második Paks és hetedik Pécs play-off találkozója. A vendégek sorrendben tizedik győzelmükre hajtottak, s bár esélyesebb volt a hazai pályán játszó - igaz, Tóth Ádámot nélkülöző - Paks, az utolsó percekig nyílt volt a mérkőzés. A végső poénokat a remeklő Szabó Zsolt vezette Paks "mondta", s így 1-0-ra vezet ebben a párharcban az ASE.

Férfi Kosárlabda NB I/A, 1-8. play-off, 1. meccs
2014. május 7. Paks
Vezette:  Benczur T. Farkas G. Gál J. (Farkas J.)


Atomerőmű SE Paks - Pécsi VSK Pannonpower 84-75 (19-19, 23-22, 17-18, 25-16)

Paks: Vaughn 16/6, Medve 4/3, Körtélyesi 4, Szabó Zs. 16/12, Jones 15.

Csere: Kovács Á. 8/6, Baki, Eilingsfeld 14, Robinson 7/3. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.

Pécs: Nelson 18/3, Csabay 11/9, Bíró O. 2, Budimir 7/3, Sarlija 14.

Csere: Nagy K. 8/6, Halász 10/3, Délity 5/3, Bödör. Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott:

STATISZTIKA

ELSŐ NEGYED

Az alapszakaszban kétszer játszott már egymással a két csapat, s 1-1 sikert könyvelhetett el az éppen otthon lévő alakulat. A különbség az volt a két derbi között, hogy a Paks simán, 19 ponttal, míg a Pécs csak éppenhogy győzött. A középszakaszt az ASE a felsőházi rájátszásban vitézkedte végig s végzett a 2. helyen, míg a PVSK az alsóházból került fel legjobb ottani gárdaként (a 7. pozíciót elcsípve), hatalmas győzelmi sorozatot építve (9 diadal egyhuzamban). Második a hetedik ellen, a pályaelőny a paksiaknál, első meccs, lássuk!

Igyekezett mindkét gárda kevés hibával, a labdákat megbecsülve kosarazni, ám a paksiak a néhány kimaradt lehetőség ellenére is el tudtak húzni (7-1). Aztán a vendgégeknél Csabay majd Budimir tekert be egy-egy hármast a negyed feléhez közeledve, vagyis kezdődhetett minden elölről (7-7). Innentől egymás nyomában járt a két gárda, s a pécsiek szépen tartották a lépést az esélyesebb ASE-val.

A negyed végén Nelson momentumai és a pécsi távoli kísérletek kellettek ahhoz, hogy ismét kiegyenlítsen a kosarait játékosai között szétosztó Paks ellen a PVSK. Izgalmas folytatásnak néztünk elébe, semmi sem dőlt még el (19-19).

MÁSODIK NEGYED

Két nehézfiú, Sarlija és Eilingsfeld pengeváltása vezette fel a második tíz percet, de a pécsiek vezetését ily módon kétszer is egalizálta a paksi csatár (23-23). Sőt, Eilingsfeldre nagy szükség volt ezután is, mivel Csabay egy triplával megint a vendégeknek szerzett előnyt, ám "Jonesy" ismét jókor volt jó helyen. Mindenesetre a Pécs egyáltalán nem óhajtott leszakadni, inkább vezetgetett többször is ebben a negyedben, amely a töméntelen hárompontosról maradhatott meg leginkább a nézőkben. Sorrenben 4 tripla született ugyanis bő egy perc alatt, kezdte Délity, folytatta Szabó, majd Nagy és Medve, ám mivel a sorminta pepita volt (egy pécsire egy paksi trojka), egyik gárda sem tudott meglógni a másik elől (31-32).

A nagyszünetig maradt a gyűrűk váltakozó sikerrel történő ostromlása, s ezért még mindig semmi sem dőlt el (42-41).

HARMADIK NEGYED

Faultproblémája nem volt még senkinek sem, a meccs pedig szorosan alakult. Ráadásul a felek ott folytatták, ahol az első félidőben abbahagyták, mivel most is egymást váltó triplákkal fricskázta meg egymást a két gárda. Kovács Ákos hármasára Nelson felelt hasonlóképpen, de Szabó Zsoltéra már nem érkezett válasz, "csak" közelebbről, Budimir révén - igaz, ő dadogósra vette a figurát, s kétszer is betalált (48-48).

Eilingsfeld kiváló támadásbefejezései fémjelezték ekkor a meccset, ráadásul Kovács ismét távolról talált be, de mivel Csabay is így tett, majd Sarlija sem tétlenkedett közelről, nem tudta lerázni magáról a szívósan kapaszkodó PVSK-t az ASE (59-59).

NEGYEDIK NEGYED

Hazai oldalon Jones és Eilingsfeld, valamint Szabó vitte a prímet kosárszerzés terén, vagyis a magas szekció. A pécsiektől a "kicsi" és a "nagy", vagyis Nelson és Sarlija dobta a legtöbb kosarat eddig, de Csabay, Halász és Budimir sem maradt el sokkal tőlük.

A Paks lódult meg jobban eleinte, de Sarlija ismét kiegyenlített, sőt, Nelson a vezetést is megszerezte a Pécsnek (62-64). A lepattanókat is kiválóan szedő Szabó Zsolt, majd ismét Nelson következett, vagyis ahogy közeledett a meccs hajrája, megfordulhatott a nézők fejében, hogy ez a Pécs akár rögtön az első meccsen elveheti a pályaelőnyt a Pakstól (64-67)?

Négy perccel a vége előtt még mindig a vendégek vezettek, ám ebben az időszakban Dzunics mester két légiósát is pihentette a várhatóan kiélezett véghajrára, míg a pécsieknél Sarlija kapott egy kis szusszanásnyi időt.

Nagy Krisztián, majd Nelson kosarára két triplával reagált Szabó, aki Tóth Ádám távollétében amúgy is még több terhet kapott a vállára paksi oldalon, s úgy tűnt, bizonyítja kiváló formáját. Ezzel 72-71-re vezetett már az ASE.

Kovács is betalált, és úgy tűnt, hogy a legvégére veszti el a fonalat az addig remekül küzdő PVSK (74-71, 2 perc vissza). Csirke Ferenc időkérése elég érthető volt.

Az edzői utasítások sem sokat értek azonban, mivel ezután a ragyogóan teljesítő Szabó blokkolta Budimirt, majd labdaszerzés után Vaughn kegyetlen hármast vágott be (77-71). A végső csapást is ő vitte be, hiszen rövid időn belül megismételte ezt (80-71): még egy pécsi időkéréssel próbált valami csodát tenni bő egy perc alatt Csirke Ferenc.

Ez nem jött össze, bár Csabay és Halász még betalált. A Paks sokkal nehezebben nyert, mint a paprforma alapján várható volt, a Pécs pedig megmutatta hogy nem véletlenül nyert zsinórban 9 meccset ezelőtt, s a tizedik sikerét is csak vérrel, verítékkel tudta elvenni tőle az ASE.

A párharc állása: 1-0 a Paks javára.

Fotó: kosarlabda.ase.hu (Szabó Zsolt)
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus