Beharangozó - Magyar Kupa negyeddöntők

Holnap kora délután, 13:00-tól kezdődik a Zsíros Tibor Magyar Kupa nyolcasdöntője - lássuk, mit kell tudni a negyeddöntőkről.

Kaposvári KK - Szolnoki Olaj KK 13:00

Az első negyeddöntőben a bajnokság talán leghullámzóbb csapata csap össze azzal a gárdával, amelyikkel ebben az idényben még egyik magyar együttes sem, ennek megfelelően azért vannak kérdőjelek, hiába tűnik egyesélyesnek a mérkőzés. Az azért világos mindenki számára, hogy az Olaj jobb játékosállománnyal rendelkezik, főleg mennyiségben veri a szolnoki keret a kaposvárit, és szerkezetileg Milosevics és Lee is olyan gondokat okozhat 3-as poszton, amire ez a somogyi keret nincs felkészülve. A Kaposvár dolgát az könnyíti meg talán kicsit, hogy ez még csak az első meccs lesz a kupahétvégén, a fáradtság kevésbé játszhat szerepet, így kezdői annyit játszhatnak, amennyit tudnak.

Mentálisan már közel sem ennyire egyértelmű a helyzet. Az Olaj sokkal nehezebb ligában játszik, így egy magasabb szintű megméretettéshez szokhattak hozzá játékosai, de az utóbbi hetekben két akkora zakót kaptak idegenben, ami megmaradhatott a fejekben. A túloldal egy igazi hullámvasút, ami a szezonban mutatott játékot és eredményeket illeti. A Kaposvár 4-2-t ment az elmúlt hat körben úgy, hogy a két vereségét a Nyíregyháza és a Zalaegerszeg ellen szedte össze, de megverte az Albát, a legutóbbi két körben pedig a Körmendet és egy óriási hajrával legutóbb a Pécset is idegenben. Elég jó formát mutatnak, de megmondhatatlan, hogy melyik nap melyik lábbal kelnek fel, ezen pedig nagyon sok múlik.

Óriási meglepetés lenne egy kaposvári győzelem, még ha a kezdők a legjobbjukat hozzák is pariban tud lenni ezzel a szolnokiak kezdője, a padon pedig sokkal több hasznos játékos van az Olaj oldalán, ami elvileg a mérkőzés végjátékára nagy előnyt kell, hogy jelentsen számukra. Mindkét oldalon nagy lesz a bizonyítási vágy, hiszen a Kaposvárnak vesztenivalója nincs, míg a Szolnoknak fontos lenne a magabiztos magyar bemutatkozás.


TLI-Alba Fehérvár – Soproni Sördögök 15:30

A fehérváriaknál továbbra is folyamatosak a változások, de a zsinórban megszerzett három győzelem és különösen a legutóbbi, Paks elleni siker kellő önbizalommal vértezte fel Tóth Péteréket. A gárda új centere, Gilchrist ugyan nem bevethető és valószínűleg a frissen megszerzett irányító, Mitchell sem mutatkozhat még be – ennek ellenére most nagyon együtt van a társaság. A Sopron belassított kicsit, kikaptak Körmenden és egyébként is csak hármat nyertek az utóbbi öt meccsükből – így nem tudták kihasználni az ASE botlását.

Az alapszakaszban mindkét meccset az Alba nyerte és most is ők vannak jobb formában – bár a Sördögök a bajnoki másodikak jelenleg, mégis pokoli küzdelem vár rájuk. Székely Norbert korábbi soproni tapasztalatait kihasználva vezette győzelemre övéit legutóbb Sabáliék ellen, parádésan megszervezett védekezést mutattak be övéi, és ha ugyanezt meg tudják ismételni, ismét ők lesznek az esélyesek. Külön érdekes lesz a Boriszov-Kalve csata, mindkét játékos négyes poszton fog pályára lépni, de veszélyesek kintről is és a fehérvári légiós kimondottan jó formában is van. Mindenképpen mélyebb a soproni rotáció, de a mentális előny most biztosan az Albánál van.


Falco-Trend Optika KC Szombathely – Atomerőmű SE 18:00 (TV: Duna World)

Ez is komoly rangadónak számít, bár a két csapat január 29-ei mérkőzése közel sem lett az – itt az ASE 100-74-re lemosta Kálmán László csapatát. A Falco február 8-a óta nem játszott meccset a szabadnapjuk miatt, akkor Kecskeméten buktak szintén nagyon simán, és összességében is elmondható róluk, hogy félelmetesek otthon, viszont a hazai pálya nélkül közel sem tudják ugyanazt hozni. A Paks hosszú győzelmi sorozata megszakadt Fehérváron, de eddig csak hosszabbításban szenvedtek vereséget idén, továbbra is nagyon masszívak, és bár talán nincsenek akkora formában, egyelőre mindenképpen ők tekinthetők a legjobb magyar csapatnak - ha az Adria Ligában szereplő Olajt nem számítjuk.

Döntő lehet a Martinics-Dugat csata, a Falco irányítója a motorja csapata játékának, ha őt limitálni tudja az ellenfél, nem tudják pótolni – kezelésbe veheti Dugat, Kovács Ákos vagy Wise is. Dzunics Braniszlav csapata jóval mélyebb és minőségibb is, ami főleg a védekezésben mutatkozik meg, a szombathelyiek ugyan tudnak száz pontot dobni, de bármikor képesek ennyit kapni is. Papíron a listavezetőnek minden fegyvere megvan a győzelemhez és szerkezetileg is előnyben van, ráadásul a Falcót sem segíti a hazai pálya, ami őket érzékenyebben érintheti – bár az első és a negyedik találkozik, az erőviszonyok egyértelműek.


PVSK-PANNONPOWER – KTE-Duna Aszfalt 20:30

Két hasonló stílusú csapat mérkőzik meg ezúttal, viszont a formájuk elég ellentétes – a nagy sorozat után a Pécs zsinórban három vereséget szenvedett és visszaesett a hatodik helyre, a KTE viszont stabilizálódni látszik, és a Falco kiütése után legyűrték a Nyíregyházát is. Ez a két gárda rendelkezik a Paks mellett a két legszigorúbb védekezéssel, valósággal elszívják az ellenfelek elől a levegőt, érdekes lesz látni, hogy mire mennek egymással.

Jobb állapotban minden bizonnyal a Kecskemét van, bár Rakics elvesztése érzékeny veszteség számukra, így is bőven megvannak, ez azonban nem mondható el a Pécsről. Amúgy is szűk rotációval rendelkeznek, de most két kulcsjátékosuk, Budimir és Nelson sem teljesen egészséges – márpedig ezt a KTE-t csak százszázalékosan lehet feltörni. A gyűrű alatt valószínűleg előnyben lesz a Barovics-Karahodzsics páros, főleg Ivosevvel megtámogatva, bár Horti jól játszott a Kaposvár ellen, ő és a nem 100%-os Budimir fizikálisan nem tudja felvenni a versenyt a Kecskemét nagyembereivel. A PVSK nagyon sok kettő-kettőt játszik, de ha ezt le tudja védeni az Ivkovics-legénység, szinte borítkolható a győzelmük – Kovács Péterék ellen borzasztó nehéz játszani, a szerkezeti előnyt pedig kihasználhatja támadásban a KTE.


Az elődöntőket pénteken 15:30-kor és 18:00-kor rendezik, mindkettőt közvetíti a Duna World, a bronzmeccset és a döntőt pedig szombaton ugyanezekben az időpontokban bonyolítják le - szintén a Duna World közvetítésével.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus