Behúzta a kötelezőt az ASE

Kötelező győzelemnek indult a paksiak számára a mai találkozó, ám a szívósan harcoló Pécs végig tíz pont környékén tartotta a magát. A negyedik negyed közepén azonban volt egy két perces rövidzárlatuk, amelynek következtébben majdnem hússzal lépett meg az ASE, onnan pedig már nem volt visszaút.

Magyar NBI A-csoport, alapszakasz, 7. forduló
Atomerőmű SE (6-1) - Pécsi VSK-PANNONPOWER (2-5) 81-62 ( 22-15, 20-13, 16-20, 23-14)

Paks, Gesztenyés úti sportcsarnok

V.: Cziffra, Pozsonyi, Gál (Hartyányi)

ASE: Kovács 13/9, McGruder 15/3, Körtélyesi 9/3, Szabó 9, Tóth 13.
Csere: Eilingsfeld 9/3, Medve 5/3, Kerpel-Fronius -, Vaughn 8, Baki -.  Vezetőedző: Dzunics Braniszlav

PVSK: Kovacsevics 9, Kovács P. 20/9 , Bíró 1, Budimir 19/9, Bödör 4.
Csere: Somogyfoki -, Csabay 5/3, Nagy K. 4, Halász -. Vezetőedző: Csirke Ferenc

A vendégcsapat centere, Garrett Green a héten megsérült, így az ASE ellen mindössze Bödör Bence, valamint az eredetileg hármas-négyes poszton játszó Nagy Krisztián várt bevetésre a palák alatt. Ennek tükrében nem volt meglepő, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó Jarrod Jones játékát nem kockáztatták meg a hazaiak, elvégre rá fontos feladat vár majd kedden, a török Gaziantep otthonában.

Az első kosár ezek után nem meglepő módon Tóth Ádám révén született meg, majd a túloldalon Bödör kapott egy blokkot, így már ekkor látszott, nehéz este elé nézhet a fiatalember. A hazaiaknál nagyon igyekezett az ezúttal kezdőként pályára lépő McGruder, ám hiába szedegette vissza a támadólepattanókat, nem nagyon sikerült a gyűrűbe találnia. Közben az ASE szép lassan elkezdte kiépíteni az előnyét, köszönhetően elsősorban a jó csapatjátékénak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ötödik perc kezdetére már minden paksi játékos betalált. A túloldalon Csirke Ferenc elsősorban a védekezésbeli hibák miatt idegeskedett, és gyakori cserékkel igyekezett kijavítani ezeket. az alaposan felforgatott csapat aztán szép lassan kezdett játékba lendülni, és bár már tíz fölött is vezetett az ASE, a negyed végére visszajöttek hétre a vendégek. 22-15

Csabay triplája indította a második felvonást, majd a következő támadást elrontotta az Atom, így megvolt az esélye a Pécsnek, hogy egy kosárra zárkózzon. az ASE pedig begyújtotta a rakétákat, és pillanatok alatt ismét tíz pontra hizlalta előnyét. Csirke Ferenc időt is kért, amivel sikerült is felráznia egy kicsit a tanítványait: több labdát is sikerült szerezniük, és vélhetően az is jót tett a pécsi csapatmorálnak, amikor McGrudert szemet gyönyörködtetően betakarta Budimir ziccer közben. A fellángolás azonban csak időszakos volt, a Paks Vaughn vezérletével megrázta magát, és majdnem húsz pontra növelte a differenciát. Az utolsó másfél percben a Pécs két alakalommal is labdát csent, és ezekből ziccereket dobott, így látótávolságon belül tudtak maradni. 42-28

Ismét egy pécsi hárompontos, ezúttal Budimiré indította útjára a játékrészt, majd Kovács Péter is beemelt egyet, így ismét nagyot zárkózott pillanatok alatt a vendégcsapat. Körtélyesi vette ekkor vállára csapatát, két duplát is beszórt, majd adott egy szép gólpasszt Kovács Ákosnak, aki triplával zárta az akciót. Szenvedős meccs volt, a kosárlabda szépségei csak nyomokban voltak felfedezhetőek. Néha akadt egy-egy szép paksi akció, illetve pécsi tripla, aztán itt nagyjából vége is volt. A harmadik negyed derekán aztán előbbiből bemutatásra került pár, elsősorban Kovács Péter előadásában, így hét pontra felkapaszkodott a baranyai alakulat, teljesen megérdemelten. Rengeteget hibáztak az atomvárosiak, és még ha sejthető is volt, hogy valahogy megnyerik a találkozót, a későbbiekre nézve elgondolkodtató volt a gyenge játék. 58-48

A záró felvonást újfent a PVSK kezdte jobban, ezúttal öt pontot, közte egy triplát szórtak be nem egészen egy perc alatt, és már csak öt volt közte! Ekkor a paksi centerek kapták össze magukat, Tóth Ádám és Eilingsfeld is betalált, igaz utóbbi nem kimondottan centerre jellemző módon, ugyanis a hárompontos vonalon túlról sikerült a gyűrűbe juttatnia a labdát. McGruder percei következtek ezután: az egyre jobban belelendülő paksi légiós előbb behúzta Vaughn légpasszát, majd a sarokból egy hármast is a helyére küldött. Kezdett szétesni a Pécs, Tóth Ádám is zsákolt egyet Vaughn feladásából, Csirke Ferenc pedig már 19 pontos hátrányban volt kénytelen időt kérni. A hátralévő időben minden megtett a Pécs, hogy utolérje ellenfelét, azonban a meccs ezzel a negyedik negyed közepi rövidzárlattal már eldőlt.

Braniszlav Dzunics: Annak ellenére, hogy elég hullámzó volt a játékunk, odatették magukat a fiúk. A Pécs időnként a tripláinak köszönhetően feljött, azonban amikor a legjobban kellett, akkor jól tudtunk játszani, és végül nagy különbséggel nyertünk.

Csirke Ferenc: Jól küzdöttünk. Úgy érzem, hogy ha ott a negyedik negyed elején, hét pontnál beesik Budimir triplája, akkor szorosabb is lehetett volna a vége. Gratulálok a csapatomnak, hogy visszajöttünk a nagy mínuszból, van tartása a csapatnak. Nehéz center nélkül játszani, mert csak a kinti dobásokra hagyatkozhatunk. Minél előbb találnunk kell egy centert. A védekezéssel elégedett vagyok.

Fotó: Fekete Zsuzsanna

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus