Bombameglepetés: Fehérváron nyert a Kecskemét!

Az Alba Fehérvár egyszer sem tudta leszakítani a Kecskemétet, a vendégek pedig a negyedik negyedben kicsikarták a győzelmet.


Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 20. forduló 

Alba Fehérvár (13-6) – KTE Duna Aszfalt (11-9) 75-79 (14-16, 26-18, 15-18, 20-27)

Alba: Kovács 3/3, Simpson 14/9, Harris 12/6, Lóránt 13/3, Keller Á. 5/3.
Csere: Filipovity 6/6, Pointer 4, Mohammed 11/3, Keller I. 3/3, Horton 4. 

KTE: Pongó 10/9, Thompson 12, Djeraszimovics 20/3, Dramicsanyin 19/15, Karahodzic 16. 
Csere: Wittmann -, Molnár M. 2, Fülöp -, Horváth -, Molnár D. -. 

A statisztika ezen a linken megtekinthető!

Talán a hétközi kupameccs miatt, de az Alba nem igazán tudott felpörögni az első negyedben: bár 4-0-val nyitottak, Karahodzic kettesével, majd Dramicsanyin és Djeraszimovics triplájával 8-0-t repesztettek a vendégek. Lóránt ekkor megrázta magát, büntetőket harcolt ki és beszórt egy duplát, amivel némileg stabilizálta csapata játékát, azonban a fehérváriak dolgát nagyon megnehezítette a a Kecskemét szigorú védekezése és megszokott taktikus játéka, a hazaiak nem a megszokott ritmusban kosaraztak. A vendégek rendre megtalálták Karahodzicot a palánk közelében, ennek is köszönhetően vezettek az első tíz perc után (14-16).

Várható volt, hogy egyszer kiszakad a zsák az Albánál, a csereként beszálló Filipovity, Pointer, Mohammed és Keller Iván is betalált a második negyed elején, amivel kissé szétzilálták a vendégek védőjátékát, de ekkor még a túloldalon is beestek a kosarak (főként Karahodzic és Dramicsanyin célzott pontosan) így egál körül mozgott az eredmény. A negyed közepén azonban beindultak a hazai triplavetők, Simpson, Kovács, Lóránt és Mohammed is betalált kintről, miközben hátul is szigorítottak, így 40-30-nál kialakult a tíz pontos differencia. Az utolsó két percben összeszedte magát a Kecskemét, nem kaptak pontot, és valamelyest tudták szűkíteni a különbséget, így teljesen nyílt maradt a küzdelem (40-34). 

A harmadik negyed elején sem tudta felpörgetni a tempót a Fehérvár, nem támadtak rosszul, de nem tudtak komolyabb futásokat csinálni, a Kecskemét pedig egyre jobban ráérzett a játékra: Thompson is egyre többször talált utat, lassan jött egy-két kinti dobás is, sok lábon állt a Kecskemét. Ezzel ekkor az Albánál sem volt gond, a védekezésükben viszont egyre több volt a figyelmetlenség, a vendégek így egylabdássá tették a meccset, sőt Pongó Máténak még dobása is volt az egyenlítéshez a játékrész végén (55-52). 

A negyedik negyed elején úgy tűnt, hogy az addig nem sokat mutató Harris kosaraival el tud lépni a hazai gárda, 60-54-re vezettek, azonban Djeraszimovics és Thompson ezt nem hagyta annyiban, majd Pongó Máté is beszórt egy hármast – 8-0-s futást csinált a KTE és átvette a vezetést. Időt is kellett kérnie Braniszlav Dzunicsnak, és a pauza hatott is, Simpson triplájával visszavették az előnyt. Harris és Keller Ákos is betalált kintről, de ellépni most sem tudtak, mert Karahodzic és Thompson folyamatosan válaszolni tudott. 71-68-nál Pongó Máté újabb hármasával kiegyenlített, majd Karahodzic gólpasszából Djeraszimovics dobott ziccert, szűk két perccel a vége előtt újra a vendégeknél volt az előny. Az újabb hazai időkérés ezúttal nem segített, Simpson kihagyott egy dobást, Pointer pedig összeszedett egy technikait. Az Alba kivédekezett egy támadást és Simpson révén kosarat is szerzett, de 73-74-nél Djeraszimovics tempója a legjobbkor jött a vendégeknek. A hazaiak fél perccel a vége előtt időt kértek, de Simpson kihagyta a triplakísérletet – Pongót faultolták, aki csak egy büntetőt értékesített, majd Harris gyömöszölt vissza egy támadópattanót, 75-77-re alakítva az eredményt. Megint Pongót faultolták, aki mindkét büntetőjét elrontotta – azonban ez is belefért, mert Harris kétpontos hátrányban triplával próbálkozott, ami kimaradt, Djeraszimovics pedig megkaparintotta a lepattanót, a fault után pedig higgadtan büntetőzött. A KTE pedig óriási meglepetésre, ugyanakkor teljesen megérdemelten aratott győzelmet, egyúttal megszakította az Alba Fehérvár négyes győzelmi szériáját. 

fotó: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus