Bronzcsata: Előny a Sopronnál

Ma kora este mérkőzött meg egymással először a bronzcsata két résztvevője, a Sopron és a Kaposvár, s hiába hajráztak nagyot Hendleinék, a tartalékos hazaiak behúzták a győzelmet az extrát hozó Boriszov és a klasszisát újfent bizonyító Ruják András főszereplésével.

Magyar férfi bajnokság, Rájátszás, NB I, A-csoport - A bronzéremért, 1. mérkőzés

Sopron KC - Kaposvári KK 79 - 74 (22-21, 13-14, 23-18, 21-21)

Sopron, MKB Aréna

Sopron: Ruják A. 17/9, Thomas 5, Boriszov 29/12, Dénes 12/3, Tóth G. 10.

Csere: Takács N. 4, Trepák 2, Molnár M. -. Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Kaposvár: Hinnant 12/3, Fodor M. 11/9, Puljko 12/6, Hendlein 12, Davis 21.

Csere: Jancsikin 4, Kovács S. -, Drahos 2. Vezetőedző: Fekete Ádám.

Kipontozódott: Puljko.

Ünnepélyes előzmény vezette fel a találkozót, a Soproni Tigrisek kerekesszékes csapata 1 hónapja Kaposvárott járt, ahol találkozott a somogyi kosárcsapattal. Erre emlékezve a Tigrisek játékosa, Molnár Attila emléklapot adott át a kaposvári kapitánynak, Hendlein Rolandnak.

Hinnant passzát Davis váltotta könnyedén pontokra, Boriszov kosár plusz büntetős akcióval fordított. Látványos, élvezetes játékkal kezdődött a bronzcsata, amelyben volt egy kis "röplabdázás" is a hazai palánk alatt. Váltott vezetéssel haladtak a felek, somogyi részről Puljko és Davis, a hazaiaktól a két belső poszton játszó játékos, Tóth és Dénes villant,utóbbi betörés után zsákolt is egyet. A negyed közepén Boriszov két  triplájával 5 ponttal elléptek a hazaiak. Utána azonban a kissé túlpörgő, több labdát is eladó, ziccereket hibázó  hazaiakkal szemben légiósaik révén egy 7-0-s futással fordított a Kaposvár. A negyed hajrájában Dénes előbb újabb zsákolással, majd triplával gondoskodott a közönség szórakoztatásáról. A szakasz végén mindkét csapat több akciót is elsietett, 1 pontos hazai vezetéssel zárult a nyitó etap.

A második elején a vállát érezhetően fájlaló Trepák közeli dobása kimaradt,a közönség a nevét skandálta, amikor lecserélték. A somogyiak rosszul dobtak, több labdát eladtak. Közel másfél perc elteltével Boriszov indításból szerezte meg a negyed eső kosarát, majd hasonló módon Takács növelte az SKC előnyét - Fekete Ádám időt kért. Drahos ügyes kosara törte meg közel két és fél perc elteltével a kaposvári kosárcsendet, de Tóth G. ziccerből felelt. Zónáéra állt át a Kaposvár és ezzel teljesen összezavarta a hazaiakat.  A triplát majd labdát szerző, s a ziccerben induló Fodort indító Hinnant vezérletével egy 7-0-s rohamot bemutatva átvették a vezetést a vendégek. Ruják próbálta átlendíteni betörés utáni kosárral a holtponton az SKC-t. Puljko és Takács is betörésből volt eredményes, váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Tóth "homálya" után a túloldalon druszája, Fodor dobott triplát, de Boriszov támadó lepattanó utáni kosárral szünetre kiegyenlített.

Puljko "homálya" után Boriszov betörésből a hazaiaknak szerzett vezetést, majd Thomas hasonló módon talált be, ez volt a honosított irányító első mezőnykosara. A távolról ekkor sikertelenül próbálkozó Puljko indításból betalált,  Boriszov felelt rá, tartotta szűk előnyét a Sopron. Újra jött a zóna kaposvári részről, ezt Ruják dobta át a sarokból triplával - erre Fodor is "bevert" egy szép hármast. A negyed közepén két addig jobbára erőlködő kosaras, Hendlein illetve Tóth Gergely villant. Előbbi egyenlített, de 44-44 után Tóth és a két triplát is beemelő Ruják vezérletével egy 12-2-es rohammal 10 ponttal elhúzott a Sopron. Fekete Ádám időkéréssel törte meg a Sopron lendületét, kimaradtak az előző percekben beeső hazai dobások, 5 pontra feljöttek a vendégek. A hazai csapatot a fájós vállal is visszatérő Trepák próbálta kihúzni a gödörből szép leválás utáni bal ziccerrel. A szakasz Hinnant büntetőivel s 5 pontos soproni vezetéssel zárult.

A befejező negyed elején Takács ügyes passzát a jó ütemben belépő Ruják váltotta pontokra.  Fodor újabb triplája azonban egyenlítést jelentő 7-0-s kaposvári roham kezdetét jelentette. Boriszov 1 értékesített büntetője után ismét a hazaiak jutottak vezetéshez. Ekkor már mindkét csapaton érződtek az egész hosszú évad fáradalmai. Több rontott támadás után a center, Davis egész pályás szólójával a somogyiak átvették a vezetést, Boriszov saját rontott dobását javítva visszavette azt a hazaiaknak. A soproni közönség űzte-hajtotta övéit, öldöklő volt a csata a bronzéremért. A szakasz közepén Tóth G. megkapta a 4. hibáját,  de Hendlein mindkét büntetőjét kihagyta. Hazai eladott labda után Davis a Kaposvárnak szerzett vezetést, ám Boriszov triplája után ismét a Sopron jutott előnyhöz. Puljko egy elvesztett labda után magára dühösen nagyot csapott a reklámtáblára - technikai s Boriszov büntetett, de a következő akciót nem tusta pontokra váltani a Sopron. Hendlein és Davis addig "röpizett" a hazai gyűrű fölött, míg utóbbi bepöckölte a labdát. 2 perccel a vége előtt 2 pontos hazai vezetésnél  Puljko kipontozódott. Dénes  értékesített büntetői után a somogyiakat szinte egyedül versenyben tartó Davis, majd Hendlein is kosarat dobott, bő perccel a befejezés előtt újra egyenlő volt az állás. Hazai időkérés után a káprázatosan nagyot játszó Boriszov dobott triplát.  A túloldalon Davis ezúttal nem talált be, majd szabálytalankodott Dénessel szemben, sőt a reklamáló Hinnant technikait is kapott. Dénes mindkét büntetőjét bedobta, Boriszov a technikaikért egyet. Utána gyorsan szabálytalankodtak Thomas-szal szemben, aki mindkettőt értékesítette, ezzel eldőlt. A tartalékos SKC hatalmas csatában nyert, s 1-0-ra vezet a két győzelemig tartó párharcban.

Sabáli Balázs: - Azzal nyertünk, hogy szünet után Boriszov mellé felnőtt Ruják, s a végjátékban nagyon kellett Boriszov triplája. A két csapat összes meccse ilyen volt, nagyon remélem, a sorminta, hogy mindenki nyeri a hazai meccseit, vasárnap megszakad, s megszerezzük a bronzérmet.

Fekete Ádám: - Voltak időszakok, amikor nagyon sokat hibáztunk védekezésben. Ekkor a Sopron jól játszotta meg a kettő-kettőkből vagy a leválót, vagy pedig Rujákot, aki bedobálta a triplákat. Ezzel együtt felzárkóztunk, a hajrában fordítani is volt esélyünk, nüanszok, apróságok döntöttek. Vasárnap otthon behúzzuk, s kedden visszajövünk és megszerezzük a bronzérmet.

Fotó: mkosz.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus