Dobogósok csatája: a szerb vagy a spanyol iskola?

A holnap rajtoló férfi Magyar Kupa nyolcasdöntőjének második negyeddöntőjében két olyan együttes találkozik majd egymással, akik jelenleg a bajnokság tabellájának dobogóján vannak, ráadásul azonos mérleggel - a második Alba Fehérvár ellenfele a harmadik KTE-Duna Aszfalt lesz. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics által vezetett Kecskemét és a Carlos Frade vezette, idén a EuroCupban is megmérettetett székesfehérváriak elég ellentétes stílusú kosárlabdát játszanak, érdekes mérkőzésre van kilátás. Hogy hogyan vághatnak neki a küzdelemsorozatnak, azt nézzük egy kicsit kifejtve!

Magyar Kupa, Negyeddöntő
Alba Fehérvár - KTE-Duna Aszfalt      2014.02.05., csütörtök 15:30
(TV - DIGI Sport 1, 15:15)

Az Alba 3-0-lal indította az évet, majd elkezdődött a EuroCup október közepén, és egy komolyabb hullámvölgybe került a bajnoki cím és a kupa címvédője: 5 mérkőzést vesztettek zsinórban, hármat a nemzetközi kupában, kettőt pedig a magyar bajnokságban. November elején aztán helyreállt a rend: két gyors győzelmet szereztek a bajnokságban, a EuroCupban pedig egy szoros podgoricai vereséget követően a török TED Ankara ellen megtört a jég, megszerezte első sikerét a Fehérvár a nemzetközi porondon is.

A EuroCupban egyébként nagyon tisztesen helytállt az Alba, jóval kevesebb kiütéses vereségük volt, mint amivel eredetileg számolni lehetett, nagyon sokszor pár ponttal bukták el a találkozókat (elég csak a PAOK elleni 88-89-re, illetve 68-64-re elveszített meccsekre gondolni), és két győzelmet is arattak (a másodikat a Buducsnoszt ellen, Veszprémben). Végül 2-8-cal hatodikak lettek az F csoportban, de ez abszolút a realitás volt az előzetes esélylatolgatások és az erőviszonyok alapján is.

Három vereséget szedtek még be decemberben és januárban. Sopronban idén sem tudtak nyerni (69-56), majd a két Vas megyei alakulat a már felújított Vodafone Sportcentrumban tudott diadalmaskodni január elején (Körmend, 90-93), és két héttel később (Falco, 77-81). A fehérváriak így is a tabella második pozíciójában állnak 13-6-os mérlegüknek köszönhetően.

Várható rotáció:
Hobbs - Supola - Moore - Tóth N. - Somogyi
Szanati - Tóth P. - Olah - Juhos - (Barone -) Timkó

A Kecskemét a másodosztály bajnokaként érkezett vissza az élvonalba, és pazarul kezdték az évet, hiszen 5 győzelemmel nyitottak. Nagyon sokáig vezették a tabellát, aztán a közben listavezetővé előlépő Paks egyetlen komoly kihívói voltak az alapszakasz-elsőségért folytatott küzdelemben. Nagyobb hullámvölgyük egész évben nem volt. November végén kikaptak Fehérváron (81-57), majd a következő fordulóban a ZTE-től hosszabbításban (71-65).

Még egy ilyen, két vereséges sorozatuk volt a szezon eddigi folyamán - igaz, ez nem túl régen. A Paks Kecskeméten is nyerni tudott (61-66) három héttel ezelőtt, rá egy hétre pedig a bombaformában lévő Körmend csarnokában is elhasalt a KTE (66-57). Hogy azért nem készülhetnek teljesen rossz szájízzel, azt a múlt heti, Nyíregyháza ellen aratott kiütéses sikerük garantálja (93-70), illetve a tény, hogy jelenleg az Albával azonos mérleget tudnak felmutatni, 13-6-tal pedig a harmadikak a tabellán.

Várható rotáció:
Wittmann - Mészáros - Djeraszimovics - Jovanovics - Karahodzics
Pongó Ma. - Pongó Má. - Hegedűs - Bencze

Mindkét tréner kifejezetten bő rotációval dolgozik, sokat és sűrűn is cserélnek. Az Albánál Kyle Barone egyelőre csak egy fokkal jutott tovább, mint Eloy Vargas - ő már itt van, a játékengedélye viszont még nincs. Nagy szüksége lenne rá a fehérváriaknak, nagyban dobná meg a palánk alatti variációs lehetőségeket.

A Kecskemétnél azért jóval stabilabb a kezdőötös, olyan szempontból, hogy Ivkovics azért általában ilyen felállásban kezdi legalább a meccseit. Náluk bevethető még Kuntics, Stefanovics és Kovács Barnabás is, de azzal azért számolni lehet, hogy szoros, kiélezett meccsen nekik olyan borzasztóan nagy szerepük nem lesz, talán pár percre kerülhetnek ebben az esetben parkettre, tehermentesíteni a többieket, amíg azok pihennek egy kicsit.

 

A győzelem kulcsai a Fehérvár szempontjából:

- Szerzett labdák. A Carlos Frade által képviselt stílust senkinek nem kell már túl részletesen bemutatni: agresszív letámadás, szerzett labdák vagy lepattanók után minél dinamikusabb támadásépítés, gyors befejezések. Amennyiben sikerül Wittmannékat tetemes mennyiségű labdaeladásba hajszolni, ott el is dől a mérkőzés az Alba javára, hiszen átrohanhatnak ellenfelükön, és a sok könnyű pont és "támadásvezetés" által spórolt energiát újra a védekezésbe tudják fektetni. (Ez, mármint a sok szerzett labda, az első egymás elleni meccsen nem jött össze)

- Lepattanók. A november 30-ai mérkőzést egyrészt a Kecskemét rossz dobószázaléka döntötte el, másrészt a lepattanók közötti brutális különbség. Nem az 50-27-es arány maga volt az igazán perdöntő, hanem az, hogy az Alba egyrészt saját palánkja alatt a lecsorgók 85%-át begyűjtötte (34/40), a túloldalon pedig majdnem a felét sikerült összeszedni a lepattanóknak (16/37), így belefért a hozzájuk képest kevés szerzett labda, hiszen elhibázott támadásaik felénél újra próbálkozhattak, ugyanezt pedig alig-alig engedték ellenfelüknek. Most nem lesz Maurice Kemp, de csapatként is jól pattanózik az Alba, ezt ezen a találkozón is ki kell használniuk.

- Minél gyorsabb tempó. Bár ezt az előző két pontnál is megemlítettük, a fehérváriak "open court", azaz rendezetlen védelem ellen, futásból a legjobbak. A KTE bármennyire is fiatal, illetve rendelkezik nagyon sok fiatallal, atletizálásban egészen biztosan nem tudja felvenni a versenyt az Albával, amely nyáron erre készült, egész éves játékát építette erre a taktikára. Sokpontos meccsből szerintem egyértelműen a fehérváriak jönnek ki jobban pont ezért, de ha nem sülnek a dobások, akkor is érdekük a minél nagyobb iram, a Kecskemét nem egyszer fáradt el idén a negyedik negyedre.

 

A győzelem kulcsai a Kecskemét szempontjából:

- Minél lassabb tempó, felállt védelem elleni játék mindkét oldalon. Egyértelmű célja kell legyen Ivkovicséknak, hogy minél hosszabb támadásokat vezessenek, és minél gyorsabban visszarendeződjenek minden hiba után, mert 10-12 fős rotáció ide vagy oda, futásban nem veszik fel a versenyt az Albával, rendesen felállt védelemmel viszont a Fehérvár leggyengébb pontja felé terelnék a meccset: a "félpályás" támadásaikra. A KTE kitűnően játssza a statikus kosárlabdát, nagyon szervezett és jól begyakorolt figuráik vannak, nem az egyének improvizatív képességére építenek, így mindkét oldalon a "szerb kosárlabda" jobb számukra.

- Pontos támadások. Ebbe természetesen az eladott labdák minimális mennyisége is beletartozik, de a november 30-ai, egymás elleni mérkőzés megmutatta, hogy ez még nagyon kevés a sikerhez. Szerintem a Fehérvár a rugólábú Kemp nélkül is jobban pattanózó csapat úgy összességében a Kecskemétnél, ezért arra nagyon nem bazírozhatnak a KTE-nél, hogy ebben az Alba fölé kerekednek, és több támadást vezethetnek majd, mint ellenfelük. Emiatt úgy gondolom, csak akkor nyerhetnek, ha jobban céloznak a mezőnyből, és a támadásokat nem csak üres helyzetig tudják játszani, de azokat pontokra is tudják váltani.

- Teher nélküli kosárlabda. Két azonos mérleggel álló együttesnél nem lehet egyértelmű esélyest megjelölni, ráadásul mindkét csapat a játék teljesen más elemében jó, másfajta kosárlabdát erőltetnek, éppen ezért az fog nyerni, aki a másikra tudja erőltetni a saját maga taktikáját. Azt nem szabad viszont elfelejteni, hogy Ivkovics általában nem rak túl sok terhet saját csapataira, és ez valószínűleg most is így lesz.

A találkozót a DIGI Sport 1 csatorna élőben közvetíti 15:15-ös műsorkezdettel!

 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus