Döntetlennel zárult a Kelet-Nyugat Gála főmeccse

109-109-es döntetlennel ért véget a Tüskecsarnok avatóján a Kelet-Nyugat kosárgála - nem volt hosszabbítás, és nem hirdettek győztest

2014-es Magyar férfi Kelet-Nyugat All-Star Gála

Kelet – Nyugat 109-109 (21-24, 32-31, 26-24, 30-30)

Kelet: Pongó 9/3, Wise 3/3, Szabó 18/9, Tóth Á. 14, Jones 4.

Csere: Kerpel-Fronius 16/6, Robertson 2, Lakosa -, Hujdurovic 6, Dugat 17/15, Barovics 12, Kinney 8.

Edzők: Dzunics Braniszlav és Sitku Ernő.

Nyugat: Thomas 3/3, Perl 8/6, Boriszov 6/6, Hendlein 2, Csorvási M. 6.

Csere: Gáspár 6, Budimir 12/12, Kromah 33/12, Nelson -, Martinic 5/3, Healy 14/6, Raivio 14/12.

Vezetőedző: Sabáli Balázs és Kálmán László.

Az All Star gála előtt a régi szép eredményekre, nagy sikerekre emlékezett a sportág. Köszöntötték az olimpiát megjárt kosarasokat, a férfiak 1964-ben, a hölgyek 1980-ban jártak utoljára - a hölgyek egyben először is - ötkarikás játékokon. Később legendákat köszöntöttek, többek között a közelmúltban visszavonuló kiválóságokat, Fodor Gergelyt, Kálmán Lászlót és Németh Istvánt. 

Bár Szabó zsákolása után Boriszov dobott egy triplát, nehezen melegedtek játékba a fiúk, a 4. percben 5-2-re vezetett Nyugat. Gyors időkérés után felpörgött a játék, előbb Perl és Martinics tripláival megugrott Sabáli Balázs csapata. A keletiek a negyed közepén kezdtek "éledezni", s Barovics kosaraival, valamint a nyugati eladott labdák utáni zsákolásokból feljöttek a negyed végére. 

Az első szakasz után kiderült: az egyetemi gálameccs legértékesebb játékosa (MVP) Földesi Ádám lett. Emellett dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkára bejelentette: 2017-ben Miskolcon rendezik az egyetemi Európa-bajnokságot. Ezt követően került sor a tripladobó viadalra, amelyet a soproni Boriszov nyert 12 ponttal az amatőr, a streetball győztes Jakab Máté (9 pont) és Szabó Zsolt (ASE, 8 pont) előtt.

A második negyedben egymást érték a triplák és a zsákolások. A nyugat állandósított pár pontos előnyt, ám a szakasz közepén pár eladott labdájuk után Kelet a lerohanásos akciókat hatalmas aley-oop zsákolásokkal befejezve ledolgozta hátrányát. A félidő végén szinte támadásról támadásra változott a vezető együttes kiléte, szünetben 2 ponttal a nyugati gárda járt előrébb. 

A szünetben rendezett zsákolóversenyt a fehérvári Lasan Kromah nyerte óriási versenyben a több embert is átugró debreceni egyetemista, Reizer Roland előtt. 

A második félidő elején zalaegerszegi-kaposvári akciók révén tartotta szűk előnyét a nyugati csapat előbb Hendlein passzát Healy, majd Gáspár átadását Raivio váltotta pontokra. Szabó hármasával a szakasz közepén Kelet kiegyenlített, de Budimir triplával újra előnyhöz juttatta a nyugatiakat. A negyed hajrájában rendre célt tévesztettek a nyugatiak, keleti részről viszont Szabó és Kerpel-Fronius is triplát dobott, fordult a kocka. A szakasz végén váltva vezettek a csapatok, Kromah-kosarakkal döntetlenre hozta a negyed végére az állást Nyugat. A záró szakasz előtt a Face Team szórakoztatta látványos ugró-zsákoló parádéval a közönséget. 

A 4. negyedet Tóth Ádám közeli kosaraival Kelet kezdte jobban, aztán a keleti eladott labdákat Raivio vezérletével kosarakkal büntette s fordított Nyugat. Na nem sokáig, Keletnek Barovics szóló kosara adott nagy lökést, 7 ponttal is vezetettek, de Kromah "üldözőbe vette" keletet, s 26 másodperccel a vége előtt Raivio triplájával egyenlített is a nyugati együttes. Nem egészen 3 másodperccel a vége előtt meg is szerezték a labdát, időkérés után a győzelemért támadhattak, de Raivio tripája kimaradt. Nem hosszabbítottak, maradt a döntetlen, a meccs MVP-je pedig a fehérvári Lasan Kromah lett.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus