Drámai hajrában szerezte meg első győzelmét a MAFC!

A Nyíregyháza lett a feljutó MAFC első áldozata a honi férfi élvonal alapszakaszában, méghozzá fordulatos meccsen, hosszabbítás után

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 7. forduló

MAFC - Marso Nyíregyháza KK 82 - 80 (25-19, 17-20, 22-17, 8-16, 10-8) - hosszabbítás után

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, V.: Kapitány G., Tőzsér D., Praksch P., (Faidt)

MAFC: Misek 5/3, Lakosa Zs. 13/3, Lakits 2, Hunter 27/9, Tuciarakisz 21/3.
Csere: Koncz 8/3, Timkó 2, Szabó T. -, Mócsán 1, Fekete Cs. 3/3.  Vezetőedző: Stefan Timbus

Nyíregyháza: Savic 16, Wise 31/9, Nagy K. 4/3, Vukolics -, Hujdurovic 20.
Csere: Helmeczi -, Kósa T. 2, Garamvölgyi 5, Molnár M. 2.  Vezetőedző: Sitku Ernő

Kipontozódott: Lakosa Zs. (34. perc), Misek (40. perc), Lakits (44. perc), illetve Hujdurovic (45. perc)

2-6-os vendég vezetés és támadásban nagyon lassú kezdés után védekezésben bekeményített az első győzelmére hajtó fővárosi gárda és ennek eredményeként 9-6-ra fordított, ennek megfelelően jött is az első időkérés nyíregyházi oldalon. Savicék viszont jó darabig nem tudták visszavenni a momentumot, a fehérvári nevelésű Koncz Péter fantasztikusan szállt be hazai oldalon, hét pontot szerzett két perc alatt, amivel 21-12-nél már a vendéglátóknak volt esélyük arra, hogy kétszámjegyűre növeljék fórjukat. Kósa kosara nagyon kellett szabolcsi oldalon, de ami késett, nem múlott, a fiatal hazai szurkolói által nagy hanggal bíztatott újonc Lakosa Zsolt 2+1-es akciójával már 24-14-re is vezetni tudott. Ugyanakkor a játékrész zárása a vendégeknek sikerült jobban, Wise a dudaszó előtt vágott be egy triplát, amivel visszahozta hat pontnyira övéit.

Az első kisszünetet követően nem tudott betalálni tiszta helyzeteiből a MAFC, Wise pedig tranzícióból újabb hármast szórt, amit Stefan Timbus nem is hagyhatott szó nélkül, kikérte első idejét a hazai mester is. Misek egy szép alapvonali belépés után ziccerezhetett, de a budapestiek periméter védekezésével továbbra is voltak gondok, Wise még közelebb hozta a saját játékát újra megtaláló NYKK-t. Ekkor újra előlépett a MAFC korábban statisztikailag egyértelműen alulteljesítő amerikaija, Hunter, aki előbb egy nehéz tempót váltott két pontra, aztán kritikus helyzetben szerzett labdát. Sőt, az A-csoport idei egyik legnagyobb felfedezettje, Lakosa Zsolt is sebességet váltott, s jó vezérként két betörésből volt eredményes, amivel már újra kilenccel mentek a fővárosiak. Jött is a gyors vendég válasz, a 17 játékperc után már 20 egységig jutó Jeremy Wise labdát lopott, majd ütöttek rajta egy sportszerűtlent, s noha csak egyik büntetőjét értékesítette, a plusz labdabirtoklásból egy hármast vert be, ezzel feljött két pontra a Sitku-alakulat (35-33).

A negyed hajrája előtt jött az újabb hazai időkérés, az addig színvonalas adok-kapok mindkét oldalon fejetlenségbe ment át rövid időre, a relatíve hosszabb gólcsendet pedig Hujdurovic törte megy egy kettessel. Mielőtt nagyon égni kezdett volna a ház az újbudaiaknál, Hunter zsákolt egy nagyot, amivel megint három volt közte. Két jó Tuciarakisz-féle büntető után egy Savic-, illetve egy Timkó-által kihagyott ziccerrel zárult a félidő, mely meglepően lüktető és jó színvonalas játékot hozott.

A fordulás után Tuciarakiszra próbált építeni a MAFC támadásban, a görög center meg is hálálta a bizalmat, két benti kosara közt viszont kintről volt eredményes Nagy Krisztián, de Hunter is szórt egy hármast, ami után újra hatalmas erőre kapott a vendéglátó, mely bár tiszta triplákat rontott, de háromszor is visszaszerezte a támadópattanókat. Lakosa tette fel az "i"-re a pontot ennél a rohamnál, neki összejött a távoli, s mivel már megint tízzel ment a sereghajtó, Sitku mesternek időt kellett kérnie. Ahogy az várható volt, ezt követően megint Wise vette vállaira az NYKK-t, öt pont érkezett tőle zsinórban, így Stefan Timbus sem volt rest időt kérni.  Bár a védekezését össze tudta rántani a Nyíregyháza, támadásban nagyon leállt a vendég gépezet, s most is a MAFC tudott előbb tempót váltani, ráadásul ez alkalommal is Hunter volt a hős, két látványos zsákolásával a csarnokot is felrobbantotta, csapata pedig 58-49-nél megint esélyt kapott arra, hogy leszakítsa riválisát. Noha az amerikai újabb találatával megvolt a közte tíz is, Hujdurovic viszont lopott egy kicsit a momentumból, 64-56-tal fordulhattak a felek az utolsó etapra.

A Fodor Kristóf, Mohay Péter és Tursics Krisztián hiányzása miatt rotáció-rövidülés a negyedik etap elején kezdett először visszaütni, 66-62-re feljött a vendég együttes, méghozzá Brane Savic rutinos megmozdulásainak, illetve Hujdurovic dominanciának köszönhetően, de Tuciarakisz beköszönt, ami után meg is nyugodtak a kedélyek mindkét oldalon. A kipontozódó Lakosa elvesztése viszont nagyon komoly érvágás volt a fővárosiaknál, hat egységnyi fórjuk szépen lassan le is apadt, a szintén fáradó NYKK pedig Savic és Wise higgadt támadásvezetéseivel feljött három pontra. Nem kis meglepetésre az U20-as válogatott Garamvölgyi büntetőivel egyenlített a Sitku-csapat, ám mivel négy kísérletéből egyet elrontott a Vasastól kölcsönvett ifjonc, megnyílt az esély a vendéglátók előtt, de az egy perccel korábban reklamálásért technikait kapó Tuciarakisz labdát vesztett, Miseknek be kellett ütnie ötödik személyiét is, Savic beverte a két megítélt büntetőt, ám egy lerohanásból még válaszolni tudott a MAFC, az addig a legkönnyebb helyzeteit is elrontó Timkó egyenlített. A vendégek nem tudtak élni utolsó lehetőségükkel, s mivel a kemény fizikai kontaktus ellenére sem ítéltek személyit a játékvezetők, jöhetett a hosszabbítás!

A ráadás elején nagyon rosszul festettek a MAFC kilátásai, hátvédben teljesen elfogyott a hazai gárda, ám a 17 esztendős Mócsán Bálint három fontos elrontott büntetője ellenére (ő egyetlen jó kísérlete a rangadó utolsó pontja is volt egyben) is higgadtan fogta össze csapatát, a szintén csak a végjátékban beálló Fekete Csaba bevert egy hármast, ráadásul Hunter is eredményes volt kintről hosszú gólcsendje után, a Hujdurovicsot kipontozódás miatt elvesztő NYKK pedig nem tudott már átlendülni a holtponton, célba ért a MAFC, ugyanis Garamvölgyi nem tudta beerőszakolni a labdát két egységnyi hátrányban.

Fotó: ujbuda.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus