Drámai végjátékban nyert az Alba!

Hihetetlen izgalmak után vesztette el sorozatban hatodik mérkőzését a Falco együttese. A Perl Zoltán és Timberlake által vezetett hazaiak sokáig vezetettek komoly különbséggel, ám az Alba felzárkózott, s drámai végjáték után megnyerte a mérkőzést!

Magyar férfi NBI/A. csoport, alapszakasz, 6. forduló

Falco -Trend Optika KC Szombathely - Alba Fehérvár 79-82  (28-21, 24-18, 18-21, 9-22)

Aréna Savaria 1400 néző

V.: Cziffra Cs., Király L., Gál J., (Balogh)

Szombathely: Tomic 2, Timberlake 29/6, Will 6/6, Zagorac 6, Szabó 6.

Csere: Bognár 3, Perl 22/6, Simon K. 2, Simon L. 0, Bazsó 1, Harazin 2. Vezetőedző: Bencze Tamás

Alba Fehérvár: Szanati 0, Tóth P. 7, Moore 3/3, Tóth N. 18,  Somogyi 10.

Csere: Hobbs 5/3, Juhos 11/3, Kemp 21/3, Supola 5/3, Olah 0  Vezetőedző: Carlos Frade

Kipontozódott: Perl a 40. percben.

A mérkőzés részletes statisztikája erre a linkre kattintva elérhető!

Bencze Tamás, a Falco vezetőedzője: "Meggyőződésem volt, hogy ma nyerünk, hiszen a második negyedben már 19 ponttal is vezettünk és nagyon jól játszottunk támadásban. A harmadik negyen közepén megint jöttek az indokolatlan labdaeladások. Ekkor felzárkózott az Alba. A végére kicsit elfáradtak a fiúk, de így is hatalmasat küzdöttek. A végén velményem szerint védőfalt volt, mivel Tóth még lépett hátra, amikor Timberlake belefutott. Perl Zoltánnál is volt egy hasonló szituáció a második negyedben, amikor 2+1-es akció helyett támadófaltot fújtak. De nem szeretnék a játékvezetőkkel foglalkozni, mindkét oldal felé hibáztak. A vereség ellenére büszke vagyok a fiúkra, mivel a második félidőben az Alba védekezése már súrolta a falthatárt, de a fiúk megoldották a feladatot."

Carlos Frade, a Alba Fehérvár vezetőedzője: "Az első félidőben a Falco támadásban és védekezésben is sokkal jobban játszott, mint mi. De a második félidőben intenzívebb és agresszívebb védekezésre váltottunk. Folyamatosan hittünk benne, hogy megfordíthatjuk a mérkőzést. Úgy gondolom, hogy Falco egy remek csapat, nagyszerű kosárlabdát játszottak ma este is. Sokkal előrébb kellene állniuk a tabellán, eddig a szerencse nem állt melléjük."

Rég nem láttak olyan alacsony nézőszámot az Aréna Savaria lelátói, mint a hatodik forduló nyitómérkőzésén. A találkozó első perceiben az Alba ragadta magához a kezdeményezést, minimális előnyhöz jutottak. Több könnyű helyzetet hibáztak el a vendégek, a Falco csapatkapitánya, Will Tamás pedig két egymást követő triplával előnyhöz juttatta együttesét. Zagorac nem találta a ritmust támadásban, s a hazai eladott labdákat követő offenzívákból sorra szerezték a kosarakat a fehérváriak. (12-14) A szlovén magasember a hatodik percben szerezte meg első pontjait, melyekkel kiegyenlített. (16-16) A helyi utánpótlásműhely legfényesebb gyémántja, Perl Zoltán hét pontjának köszönhetően minimális előnyhöz jutott a negyed végéhez közeledve szombathelyi alakulat. (23-21) A fiatal irányító nevétől volt hangos a csarnok, ugyanis triplájával már tíz pontnál járt, a Falco pedig addig nem látott, öt pontos fórba került. A kék mezes vendégek támadásban hosszú perceken keresztül nem találták a pontszerzés receptjét, valamint arra sem akadt megoldásuk, hogy miként semlegesítsék Perlt, az ő büntetői zárták az első játékrészt. (28-21)

Chad Timberlake kosár jó, plusz egy büntetős akciója nyitotta a második tíz percet, ami azt jelentette, hogy a Falco tízet számolt az Albára. (31-21) Kemp villámgyorsan tett fel négy pontot az eredményjelzőre, melyre Bencze Tamás azonnali időkéréssel reagált. Az imént említett légiós újabb duplája már vészjóslónak bizonyult a szombathelyiek számára. Ám érkezett egy Timberlake hárompontos, egy Szabó ziccer, valamint egy indításból elért kosár, s már 11-el ment a Falco. (38-27) A tiszta helyzetek sorra maradtak ki a bajnoki címvédőnél, így Frade mester jobbnak látta időkérés közben rendezni a sorokat. A rövid pauza után Timberlake úgy futott át az Alba védelmén, mint a védők már csak nyugtázni tudták a kosarat. Carlos Frade nem teketóriázott, újra időt kért. Öt perces vendég kosárcsendet tört meg Tóth Norbert táblázós duplája, ám még ezzel együtt sem tudott tíz pontos különbségen belülre kerülni az Alba együttese. (40-29) Telt háznál is ritkán tapasztalható hangorkán érkezett a lelátókról, amikor Timberlake bedobott büntetője után labdát szerzett, majd gólpasszt adott Perlnek, aki 2+1-et hozott ki az akcióból. (46-29) Némileg lanyhult a figyelem a hazaiak belső védekezésében, így a negyed végéhez közeledve feljebb tudott zárkózni az Alba, így megmaradt az esélyük az egyenlítésre győzelemre. (52-39)

A Falco masszív vezetésének két fő letéteményese a még dobást sem hibázó és 17 ponton álló Timberlake, valamint az agilisen és jól játszó Perl Zoltán (15) közel annyi pontot szereztek, mint a vendég csapat. Az Alba 50%-os dobóhatékonysága nem ért sokat 7 eladott labdájuk és 16 beütött személyi hibájuk miatt. A Falco 77%-os pontossággal értékesítette mezőnydobásait, plusz adalékként 18 büntetőjükből 14-et értékesítettek.

Másfél perc alatt 6-0-ás rohamot repesztett a második félidőre nagy elánnal kijövő fehérvári alakulat. Az első elrontott vendég támadás után Perl hármasa nyugtatta meg a hazaiakat, főleg, hogy pár másodperccel később egy szép ziccert is bemutatott. Ám Kemp 2+1-es játéka tíz pontot belülre hozta az Albát. (57-48) Az első félidőben haloványan szereplő Somogyi két jó büntető után kétszer blokkolta egy támadáson belül Szabót, ellenben Timberlake hárompontosa újra két számjegyűre alakította a különbséget. (60-50) A hatalmas elánnal kosarazó Timberlake egy könnyű, majd egy elképesztően munkás duplával szólt hozzá a meccshez, az Alba pedig három perc után tudott mezőnykosarat szerezni Juhos révén. (64-53) A hosszúra nyúló negyed végére ismét felzárkózott az Alba, ám a lélektani határon (8-9) nem tudta beljebb kerülni.

Kemp a harmadik játékrész végén, Moore a záró etap elején elsüllyesztette egy-egy hárompontost, amivel zárkóztatta együttesét. A különbség tovább csökkent, Somogyi zsákolása után időt kért Bencze Tamás. (70-65) A vendégek 5-0-ás rohamát Timberlake törte meg, de továbbra is az Alba dominált, irányította a játékot, Perl pedig begyűjtötte 4. személyi hibáját. (71-67) Zagorac hosszú idő után tett fel pontokat az eredményjelzőre, ám rögtön az ellentámadásból faragta a differenciát Tóth Norbert egy gól jó, plusz egyes akcióval. Somogyi újabb jó védekezése és Kemp duplája után Bencze mester időt kért, mivel 1 pontra csökkent a korábbi masszív előnyük. (73-72) Elhibázott támadással jött vissza az időkérés után a Falco, Tóth Péter kettese után pedig újra előnybe került az Alba, amit még Juhos fejelt meg egy hárompontossal. Perl vetett véget a fehérváriak 7-0-ás rohamának, ám Hobbs tripljá visszaállította a lélegzetvételnyi vendég fórt. Az elűszónak tűnő találkozó a Timberlak-Zagorac duó hozta vissza a szombathelyi együttest. Ám a végső szót a kék mezes együttes mondta ki a győzelemmel kapcsolatban. Két blokkot osztottak ki, labdát szereztek, Kemp pedig a büntetővonalra állhatott. Csak egyet küldött a helyére, így maradt esélye az egynelítésre Falconak. Ám Timberlake a félpályánál belevezette a labdát Tóth Norbertbe, a játékvezetők támadófaltot ítéltek, a szombathelyiek pedig elvesztették sanszukat a győzelemre.

Az egy teljes félidőt átalvó Alba Fehérvár a második félidőben nyújtott, feljavuló játékának köszönhette, hogy nem kapitulált sorozatban hatodik alkalommal. A szombathelyieknek komoly esélyük volt arra, hogy megnyerjék első mérkőzésüket, ám a végjátékra elfáradtak, s újabb demoralizáló vereséget szenvedtek.

Fotó (Slide) - falcokc.com
Fotó - bajnokokvarosa.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus