Eb-selejtező: Grúzia – Magyarország 17:00

Nagyon fontos meccset vív ma a magyar férfi kosárlabda-válogatott Grúziában, egy győzelem esetén ugyanis kijutnánk a 2015-ös Európa-bajnokságra – ha kikapunk, szerdán a csehek ellen élet-halál meccs jön Szolnokon.

A frenetikus hazai derbi után most idegenben kell megmérkőznünk Grúzia ellen, Pachuliáék számára pedig élet-halál meccsnek minősül a mai. Amennyiben a magyar válogatott nyer, megvan a csoport második helye, márpedig a hét csoportmásodik közül csak a leggyengébb nem jut ki a 2015-ös Európa-bajnokságra. Félelmetes hangulatra van kilátás, a hírek szerint elővételben 5500 jegyet adtak el a grúzok a meccsre – a téttel ott is mindenki tisztában van, az előzetesen a kvartett legjobbjának tartott csapatuk a kiesés ellen küzd.

A magyar csapat hangulatára sem lehet panasz, mindenki átérzi a helyzet jelentőségét. Ugyanúgy, ugyanazzal a tizenkét játékossal számol Sztojan Ivkovics, akivel eddig is és a recept is ugyanaz lehet: nem a centerjátékra, hanem a kisemberek sebességére és távoli dobásaira kell alapoznunk. Ez egyszer, óriási küzdelemben bejött már, kérdés, hogy idegenben, a 8500 férőhelyes (helyenként düledező, igazi ex-szovjet) arénában működik-e.

A magyar statisztikákról már írtunk, a grúzokéról is illik most megemlékezni: támadópotenciáljuk jóval nagyobb, hiszen top tízben vannak és ezt elsősorban Zaza Pachuliának köszönhetik. A center 18,3 pontot átlagol, ezzel a negyedik a vonatkozó listán (Vojvoda Dávid az ötödik), ő harcolja ki és dobja be a legtöbb büntetőt, ő vállalja el a második és dobja be a negyedik legtöbb kétpontost és ő szedi le a hatodik legtöbb támadópattanót (3,3-mal, Keller Ákos 2,5-öt kaparint meg). Pachulia komoly tényező tehát és ellenünk is beszórt 19-et - ezúttal aligha veszi ő és a csapat is olyan flegmára a figurát, mint tette azt Kecskeméten. 

Mondani sem kell, hogy az lenne a legtisztább, ha ma Portugália hazai pályán megszerezné első győzelmét és megverné a cseheket – ebben az esetben szerdán otthon a saját kezünkben lenne a sorsunk. Ha ez nem történik meg, ma pedig kikapunk, akkor a Csehország elleni siker esetén a pontarány döntene (persze ebbe is bekavarhatnak még a portugálok, ha zárszóként legyőznék a grúzokat).

Technikai okok miatt a Digi Sport csak felvételről tudja majd sugározni az összecsapást, de a grúzi közszolgálati tv-ről ÉLŐKÉPES LINKET ITT találhattok, az élő statisztikákat a fibaeurope.com-on lehet követni!

Hajrá magyarok, hajrá magyar kosárlabda!

fotó: fibaeurope.com
slide: kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus