Eb-selejtező: Magyarország – Csehország 17:45 (DIGI Sport 1)

Nincs más hátra, mint előre – a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak le kell győznie a jelenleg a csoport első helyén álló Csehországot, méghozzá nagyon. Ez esetben összejöhet a bravúr, és kijuthatunk az Eb-re, pokoli hangulat várható tehát Szolnokon. Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány és Ruják András is elmondták gondolataikat a találkozó előtt.

A hétvégi, Grúzia elleni vereséget követően erősen lecsökkentek a magyar csapat esélyei a kijutásra, a tetemes különbség miatt nem sok forgatókönyv végződik számunkra kedvezően. Ha nyerünk és Grúzia is legyőzi az eddig nyeretlen Portugáliát, akkor hármas holtverseny alakul ki, ahol a pontarány dönt – ebben az esetben jócskán le kell győznünk Satoranskyékat, 17 pontos siker szükséges az üdvösséghez. A másik jól hangzó verzió az, hogy a luzitánok az utolsó találkozójukon meglepetést okoznak és megverik a grúzokat, így nem muszáj nagyon, csak kicsit lelépnünk Csehországot. A győzelem így is szükséges, de egy négypontos siker már azt jelentené, hogy csoportelsőként biztosan ott lennénk jövőre az Európa-bajnokságon. A második helyre veszélyes apellálni, hiszen a leggyengébb második kiesik, és jelen állás szerint jó esély van rá, hogy ez a mi csoportunkból kerül ki.

Legutóbb szoros meccset játszottunk idegenben a csehekkel, 66-63-ra kaptunk ki, viszont az irányítójuk, Tomás Satoransky kihagyta azt a találkozót. Márpedig az ő szerepe kulcsfontosságú a csehek játékában, hiszen abszolút mindenesként funkcionál, 13,5 pont mellett hat lepattanót és hat gólpasszt átlagol (utóbbival harmadik minden csapat minden játékosát figyelembe véve), ráadásul borzasztóan hatékonyan játszik, hiszen 55,3%-kal dob mezőnyből (7. legjobb). Ezúttal játékra alkalmas lesz, vele pedig más minőséget képvisel a cseh válogatott.

A magyar csapat eddig mindkét hazai mérkőzését megnyerte, és az idegenbeli szoros derbi is bizakodásra adhat okot, viszont az utóbbi két mérkőzés nem sikerült túl jól Vojvodáék számára, a portugálok ellen is nehezebben jött a siker a vártnál, a grúzok ellen pedig nagyon simán kaptunk ki. Kissé talán fáradt a csapat, a viszonylag szűk rotáció a heti két meccset nehezebben bírja, például a csapatkapitány sem hozza az első három mérkőzés parádés játékát, és bár Jermaine Thomasnak ment Grúzia ellen, a halk kispad miatt nem nagyon van lehetőség a megújulásra. Ráadásul tovább nehezíti a helyzetet, hogy az utóbbi napokban egy vírus támadta meg a csapatot, ami Vojvoda Dávidot, Tóth Ádámot, Supola Zoltánt és Pór Pétert is elérte, reméljük, nem terjed tovább és ők is játszani tudnak. Dénes Gábor szereplésére csak abban az esetben van lehetőség, ha valaki nem tudja vállalni a játékot, egyébként továbbra is sérüléssel bajlódik, csak fájdalomcsillapítókkal tud pályára lépni.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány kiemelte: a csapat eddig erőn felül teljesítve van versenyben a továbbjutásért, a 2015-ös Eb-re való kijutásért. Ehhez ma este Szolnokon 17 ponttal kellene legyőzni azokat a cseheket, akiktől másfél hete Nyburkban mindössze 3 ponttal kapott ki válogatottunk.

- Úgy érzem, ez a csapat eddig jóval erőn felül teljesített, remek hozzáállással dolgoztak a srácok, szép, értékes győzelmekkel tartották életben a magyar reményeket. Csehországban nagyon szoros meccset játszottunk, de a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ellenfelünk egyik legjobb játékosa, Tomás Satoransky hiányzott Nymburkban a cseh válogatottból. Ma minden bizonnyal ott lesz a pályán, de a magyar válogatott is ott lesz. A cseheknek a csoportelsőséghez kell a győzelem, de természetesen mi sem mondtunk le a továbbjutásról. Elsődlegesen természetesen nyerni szeretnénk, és ha ez a szükséges. vagy annál nagyobb különbséggel sikerülne, az azért már szinte csodaszámba menne. Viszont én már láttam csoda dolgokat a kosárlabda pályán. Például Kecskeméten, a grúzok elleni hazai meccsen, amelyen a közönség tizenöt pontos hátrányból hajszolta bele a fiúkat a bravúros győzelembe. Ma este, Szolnokon is a csapat mellett, mögött lesz a közönség, biztos vagyok benne, hogy teltházas szurkolótábor buzdít majd bennünket. Akadnak ugyan, akik fertőzéssel, sérüléssel bajlódnak, de nagyon remélem, mindenki harcra kész lesz, s abban biztos vagyok, hogy a legjobbját próbálja nyújtani. Aztán, hogy mindez mire lesz elég, azt majd meglátjuk...

A Sopron és a válogatott játékosa, Ruják András azt fejtegette, hogy ugyan már fáradt kicsit mindenki, de a csehek ellen ami a "csövön kifér", mindent beleadnak a játékosok. Kiemelte: elsődleges, hogy a győzelmet megszerezze a csapat. A kívánt különbségre nem "görcsöl rá" a társaság, nem akarja azt már az első negyedben elérni. Aztán ha később úgy alakul, hogy lesz esély a 17 pont elérésére, természetesen mindent megpróbál majd az együttes.

Az összecsapást 17:30-tól élőben tűzi műsorára a DIGI Sport 1, statisztikákat a fibaeurope.com-on nézhettek, élő szöveges tudósítással pedig az onlajnok.com is jelentkezik.

Hajrá magyarok, hajrá magyar kosárlabda!

fotó: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus