Egyenlített a Sopron!

A második félidőben remekül játszott Sabáli Balázs együttese és Ruják András vezetésével 80-72-re győzött, így egyenlített a párharcban

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, rájátszás, negyeddöntő 2. mérkőzés

Soproni Sördögök - Kaposvári KK 80-72 (19-17, 12-20, 29-20, 20-15)
Sopron, MKB Aréna, 1100 néző

Sopron: Thomas 4, Ruják A. 23/3, Boriszov 7, Tóth G. 9, Poscic 7
cserék: Dénes 2, Edwards 18/3, Trepák 8, Takács 2

Kaposvár: Frazier 4, Fodor 10/3, Raivio 22/3, Hendlein 5/3, Spica 20
cserék: Jancsikin 8/6, Horváth M. -, Benke -

 

A meccs előtt bő negyed órával a szép számú kaposvári szurkolósereg csinálta a hangulatot, a hazai szurkolók csak lassan "szállingóztak" az MKB Arénába. Az előzmények ismeretében - bár erről a soproni csapat háza táján nyilván hallani sem akartak - az is benne volt a pakliban, hogy ez az évad utolsó hazai meccse Sopronban. Kaposvári győzelem esetén ugyanis ha jövő kedden a somogyi megyeszékhelyen ismét KKK siker születik, vége a párharcnak, s az 5-8. helyekért nem rendeznek meccseket. 

Hiába szedte vissza háromszor is első támadásánál a lepattanót a Sopron, gyors ellenakció végén Fodor révén a Kaposvár szerzett vezetést. Görcsösen kezdtek a hazaiak, Riavio kosár plusz büntetős játéka után 5-0-ra vezettek a vendégek. A hazaiak első pontjait betörés után az igen hamar "csatába" küldött Edwards szerezte. Felpörgött a játék, tartotta a meccs elején szerzett előnyét a Kaposvár. A negyed közepén alacsony szerkezetre állt át a Sopron, Poscicnak így több hely maradt a palánk alatt, Boriszov pedig Hendlein mellett kihasználva mozgékonyságát betörésből 1 pontra hozta föl a Sördögöket. Sőt, miután Poscic egy az egyben megverte fordított a Sopron. Ravioval nem tudott mit kezdeni a Sopron, a somogyi mezőnyjátékos befutásokból rendre eredményes volt, míg a hazaiak támadó lepattanók utáni szemfüles találatokat "vittek be" . A negyed  hajrájában váltott vezetéssel haladtak a felek, nagy taps fogadta a negyed végén hosszabb sérülés után újra pályára lépő Dénes Gábort. A játékrész Edwards kosarával s 2 pontos hazai vezetéssel zárult, 

A második pedig Takács triplájával indult. Remek hangulat mellett tartotta néhány pontos előnyét a Sopron, Ruják szerzett bravúros kosarat betörés után. A szakasz közepéhez közeledve a küzdelem dominált, mindkét csapat szervezetten védekezett, 24-19-es hazai vezetésnél "befagyott" az eredményjelző. A holtpontról Poscic a hazaiakat mozdította el kosár plusz büntetős akciójával, Spica hasonlóval felelt. Hatalmas iram és küzdelem mellett állandósult a 3-5 pontos hazai előny. A félidő hajrájában Poscic megkapta a 3. hibáját, majd Raivio két büntetővel, s Tóth kihagyott ziccere után rendezetlen védelem elleni triplával egalizált. Spica is hozzászólt a játékhoz. Leblokkolt a Sopron, egy eladott labda után Boriszov ellen ítéltek sportszerűtlen hibát a játékvezetők. A félidő hajrájában egy 10-0-s 3 percet "repesztett" a Kaposvár, a hazai "pontatlanságnak" Dénes vetett véget. Az utolsó szó a félidő végén a somogyi alakulaté volt: Fodor vagy 9 méterről eleresztett triplája után szünetben 6 ponttal vezettek a vendégek. 

Ügyes hazai akció végén Tóth szerezte az első kosarat szünet után, Spica 2+1-gyel válaszolt Trepákkal szemben. Ruják triplát dobott, Tóth pedig újabb szellemes soproni támadás után 2-re hozta föl a Sördögöket. Hogy ne forduljon a kocka arról Spica gondoskodott, majd Trepák remek ütemben felugorva látványosan blokkolta Hendlein dobását, a túloldalon pedig egy távoli duplával egyenlített, tűzbe hozva a hazai szurkolókat, akik a nevét skandálták. E megmozdulások a negyed közepén egy 10-0-s hazai száguldás "szerves részét képezték", de volt még benne bravúros kosár Rujáktól és betörés utáni dupla Thomastól. A Kaposvárt Jancsikin "ébresztette föl" egy triplával, majd az ebben a negyedben parádézó Spica vette vállaira a vendégeket. Trepák azonban újabb kosarával, s büntetőjével nem engedte, hogy ismét a vendégek kerüljenek kedvezőbb pozícióba. A negyed utolsó percében Ruják labdaszerzés után remek "szóló" után talált be. Raivio büntetői zárták a szakaszt, amely után 3 ponttal a Sopron vezetett.  

A záró szakasz a káprázatosan kosarazó Ruják újabb bravúros találatával indult, őt nem tudták tartani a somogyiak. Érdeke szerkezetben játszott a Sopron három kicsivel és két centerrel - de a Ruják-Edwards párosnak köszönhetően ez működött. Poscic megkapta a 4. személyijét. A Kaposvárt a Spica-Raivio kettős tartotta versenyben, majd Hendleint hagyták üresen a hazaiak, a kaposvári kapitány triplával büntetett., 2 pontra hozva föl csapatát. Hazai időkérés után a magát ezúttal összekapó Edwards villant, majd a negyed közepén ő és Ruják is egy-egy büntetőt dobott be. Edwards triplájával 7 pontra nőtt a Sopron előnye, Fekete Ádám időt kért. Utána másfél percig nem esett kosár, Edwards blokkolta Spica dobását, majd Tóth mutatott be kosár plusz büntetős akciót, 10 pontosra növelve a hazai előnyt. Jancsikin faragott a kaposvári hátrányon egy triplával, Edwards betörésből felelt rá, majd Boriszov  büntetőivel eldőlt a mérkőzés és az is: lesz még meccs Sopronban. 
A három győzelemig tartó párharc állása 1-1.

Sabáli Balázs: - A célt elértük, sikerült egyenlíteni, ami nehéz volt a remek erőkből álló Kaposvár ellen. Az első félidő végén volt egy gyenge öt percünk, amelyen majdnem elment a meccs. Szünet után olyan játékosok léptek elő Mario és Ruják személyében, akik korábban ritkán voltak vezérei a csapatnak. Egy-egy az állás, remélem, majd a keddi meccs után is mi örülhetünk. 

Fekete Ádám: - Gratulálok a Sopronnak és sajnálom a remek hangulatot teremtő szurkolóinkat, hogy nem sikerült őket győzelemmel megörvendeztetnünk. Szünet után volt két extra egyéni teljesítmény a hazaiaknál, mi pedig időnként ellentétben azzal, ahogy mostanában kosárlabdáztunk, nem játszottunk csapatként. Két meccs után egy-egy az állás, végülis ebben semmi meglepő nincs, megyünk tovább, kedden próbáljuk kihasználni a hazai pálya előnyét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus