Egylabdás meccsen nyerte meg az Olaj a Magyar Kupát

Ma este rendezték a Zsíros Tibor Magyar Kupa döntőjét, amelyben a Szolnoki Olaj KK és a Sopron KC találkoztak egymással. Az első félidőben az Olaj 10 pontos előnyt épített ki, a fordulást követően Ruják András parádés játékával azonban fordított a Sopron. A harmadik negyed végén összeszedett 8 pontos hátrányukból is felálltak, a végjátékban egylabdás meccsre kényszerítették az Olajt, a döntőt azonban a Szolnok nyerte 70-68 arányban, ezzel fennállásuk során ötödjére nyerték meg a Magyar Kupát.

Zsíros Tibor Magyar Kupa, Döntő
Szolnoki Olaj KK - Sopron KC 70-68
(16-11, 19-14, 13-15, 22-28)

Szolnoki Olaj KK: Warren 15/6, Vojvoda 6, Holiday 13/9, Lóránt 8/3, Báder 4.
Csere: Simon 10/6, Keller 8, Milosevics 6, Rakics -.

Sopron KC: Thomas 5, Thompson 10/3, Dénes -, Boriszov 21/12, Barovics 14.
Csere: Ruják 16/6, Tóth G. 2, Trepák -, Takács -.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken találjátok!

Willie Warren és Justin Holiday kosaraival két támadás alatt öt pontos előnyt építettek ki a szolnokiak, majd teljesen leálltak a felvonás további részére. Azt nem lehetett mondani, hogy ezt a soproniak teljes mértékben kihasználták volna, mivel támadásban bedeszkázták rendesen a szolnoki gyűrűt számukra: az 5. perc kezdetén még mindig megvolt az Olaj öt pontos fórja, összesen két pontot jegyzett Ruják András által az SKC (7-2). A Sopronnak főként kintről nem ment, sorra hibáztak üresből is, Milos Boriszov és Filip Barovics két duplájának köszönhetően azonban a 7. perc végére teljesen felzárkóztak ellenfelük mögé (7-6). Simon Balázs két büntetőjére Jermaine Thomas válaszolt szintén kettő sikeres egypontossal, Keller Ákos dupláját pedig Barovics "annulálta". A 9. perc közepén Jonathon Thompson egy sikeres büntetője jelentette az egyenlítést (11-11), ám a negyed vége jobban sikerült az Olajnak. Először Warren kintről, majd Sztrahinja Milosevics közelről, senkitől nem zavartatva jegyzett kosarat, így egy elég alacsony színvonalú, sok ki nem kényszerített hibával, rossz dobással tarkított első 10 perc után 5 egységgel állt jobban a Szolnok (16-11).

A második felvonás elején úgy tűnt, komoly előnyt is kiépíthet az Olaj, hiszen Vojvoda Dávid emberről is bedobta a sarokból, míg Milosevics újra közelről volt eredményes, ezzel már 9 pontosra dagadt a szolnokiak fórja (20-11). Boriszov triplája nagyon kellett Sabáli Balázs együttesének, hogy ne szakadjanak le nagyon, és ezután nagyon sokáig tudták tartani a 6 pont környéki hátrányukat. A Szolnoknál előbb Warren dobott két duplát, majd Holiday jelentkezett 5 ponttal, de Boriszov ekkor szinte egymaga tartotta a lelket az SKC-ben, a soproniak válaszoltak minden kosárra, így a 18. percre még mindig 6 pontos differenciával fordultak a felek (29-23). A kékben játszó Sopronnak itt jött egy komolyabb holtpont, amit Warren és Lóránt Péter kosaraival ki is használt az Olaj. Sabáli mester 10 pontos hátránynál, a 18. perc végén időt is kért (33-23), de a játékmegszakítás után még egy Lóránt könnyű befejezéssel tovább nőtt a távolság. Hogy a félidőre "csak" 10 pontos előnnyel vonulhatott a Szolnok, azt a mezőny első félidei legjobbja, Boriszov intézte el két büntetővel, de így is magabiztosnak tűnt az Olaj (35-25).

A félidei statisztikákban elég nagy volt a különbség. A szolnokiak sokkal jobban dobták a ketteseket (12/20 vs. 6/16) és a triplákat is (3/9 vs. 2/13), ráadásul a lepattanókat is jobban szedték (23-15). Ez csak némileg tudta kompenzálni a soproniak jobb büntetőzése (2/5 vs. 7/10) és kevesebb eladott labdája (8-5), a támadójátékuk gyengesége miatt az apróbb pozitívumok összességében nem nagyon tudtak megjelenni a félidei eredményben.

A nagyszünetben Sabáli Balázs rendbe tette a fejeket, legfőképpen Rujákét, aki két és fél perc alatt 6 ponttal jelentkezett. Támadásban nagyon langyosan nyitottak a szolnokiak, és ennek meg is itták a levét. Miután a 24. perc elején Boriszov egy ziccert is betett a gyűrűbe, Dragan Alekszics időt kért, ez azonban nem hozta meg a várt eredményt. Az időkérés után ugyanis Barovics egy támadópattanó után teljesen egyedül maradt a szolnoki palánk alatt, és egyenlített is (35-35). A harmadik negyed hőse, Ruják továbbra is extázisban játszott. Előbb egy kettessel 12-0-sra hízlalta a soproniak második félidő elején bemutatott futását, majd miután Lóránt visszavette a vezetést a Szolnoknak egy triplával, újra Ruják volt eredményes, szintén kintről (38-40). Itt azonban kifulladt a negyedre az SKC, Barovics megkapta negyedik hibáját is, úgyhogy jött egy, az eddig a negyedben történtekkel teljesen ellentétes 4 perc. Milosevics két nagy védekezést mutatott be, mindkettőből könnyű ziccert dobott az Olaj, így megint náluk volt az előny a 28. perc közepén (42-40). Sabáli mester természetesen időt kért, de sokat nem használt a dolog, ugyanis még két nagyon könnyű kosarat dobott a Szolnok, Holiday két büntetőjével pedig egy 10-0-t futottak, 10 perccel a vége előtt így 8 ponttal mentek (48-40).

A negyedik negyed elején Holiday és Boriszov váltottak triplát. Az Olajnál előbb Keller szerzett négy pontot, majd Simon dobott két triplát, nekik köszönhetően próbált ellépni a Szolnok. Hogy ez nem sikerült nekik, az kisebb mértékben Barovics, nagyobb mértékben pedig a meccs végére feléledő Thompsonnak volt köszönhető - utóbbi 7 ponttal és egy óriási zsákolással jelentkezett ekkor, utóbbi mozdulatban meg is sérült. A 10-13 pont környékén mozgó differencia Thomas büntetőinek köszönhetően csökkent vissza az előző negyed végi 8-ra. Vojvoda hiába értékesített egy ziccert, Barovics próbálta közelebb hozni övéit, a montenegrói center két duplája után az utolsó három percre úgy fordultak a csapatok, hogy mindössze 6 egység volt a Szolnok fórja (66-60). Óriási végjátékra volt kilátás, mivel Keller kettesére a túloldalról érkezett egy Barovics-büntető, egy tripla Boriszovtól, egy pedig Rujáktól, így a 27 másodperccel a vége előtt már csak egyetlen pont volt a különbség az Olaj javára (68-67). Időkérés Alekszicsnél, egy jó büntető Warrentől, egy időkérés Sabáli Balázstól és 20 másodperc a végéig. Thomas kihagyta a közelit, Lóránt viszont megint csak egy büntetőt dobott be, így 4 másodperccel a vége előtt megint volt esélye egyenlíteni a Sopronnak (70-67). Boriszovnak odaütöttek, ő az elsőt bedobta, a másodikat kihagyta, de a pattanót nem tudta leszedni az SKC, így a Szolnok nyerte a Magyar Kupa döntőjét 70-68 arányban.

 

Dragan Alekszics: - Gratulálok a Sopronnak, nyomás nélkül nagyon jól játszott. Voltak jobb és gyengébb időszakaink, főleg támadásban, de összességében jól védekeztünk. Nagyon örülök a győzelemnek.

Sabáli Balázs: - Gratulálok a Szolnoknak, de azt gondolom, nem okoztunk csalódást a sok soproni szurkolónak, aki kilátogatott ide, s akiknek ezúton is köszönöm a buzdítást. Nem sokat gondolták volna, hogy egylabdás meccset tudunk játszani a Szolnokkal, többször is visszajöttünk 10 pont körüli hátrányból. Minden  elismerésem a fiúké a Pécsett a három nap alatt elvégzett munkáért.

 

Foto, Slide - Kosársport MKOSZ facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus