Elmaradt a csoda

Elképesztő meccset játszott a magyar férfi kosárlabda-válogatott, hiszen végig vezetve lépte le a cseh gárdát, megvolt az esély a tizenhét pontos győzelemre is, de az utolsó pillanatokban vagy a bírók, vagy a balszerencse mindig közbeszólt, így félelmetes teljesítménnyel ugyan, de lemaradtunk az Eb-ről. 

Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, E-csoport, 6. forduló:

Magyarország (4-2) – Csehország (4-2) 83 - 68 (20-13, 12-18, 26-19, 25-18)
Szolnok 2000 néző, Vezette: Jakub Zamojski (POL), Panagiotis Anastopoulos (GRE), Alexandru Olaru (ROU)

Magyarország: Wittmann 3/3, Thomas 14/6, Vojvoda 20/3, Tóth N. 11/9, Keller 12.

Csere: Ruják 9/3, Ferencz 3/3, Dénes /3, Tóth Á. 2, Csorvási -, Supola -, Eilingsfeld - 

Csehország: Satoransky 18/3, Welsch 7, Pumprla 9, Barton 2, Balvín 7

Csere: Palyza 7/3, Houska 18, Pomikálek -, Auda -, Hruban -, Sirina -, Svrdlik -

A teljes statisztikát itt nézhetitek meg!

A grúzok nyertek Portugáliában, így a magyar válogatott 4-2-es mérleggel sem jutott ki az Európa-bajnokságra - ennél jobb teljesítményben nem reménykedhettünk, fantasztikusan játszott a csapat, nagy szívvel és nagy hittel küzdötték végig ezt a hat mérkőzést és maximálisan kivívták a magyar szurkolók már amúgy is meglévő szeretetét, Gratulálunk fiúk!

Tóth Norbert triplája indította a csatát, a csehek első pontjait Barton szerezte meg (3-2). Már rögtön, a találkozó elején látszódott, hogy komolyan vesszük a meccset, nagyon koncentráltan kezdtünk, több labdát is sikerült elcsennünk. Keller erőszakos kosarára két Pumplra-büntető volt a válasz, majd Tóth Ádám is feliratkozott a pontszerzők listájára. Csehország nem igazán találta a ritmust támadásban és védekezésben sem, Vojvoda viszont egy gyönyörű 2+1-es akcióval növelte előnyünket (10-6). A sok cseh távoli próbálkozás közül a negyedik már sikeres volt, Satoransky tüzelt pontosan (10-9). Ruják nagyszerűen szállt be, rögtön megtalálta a helyét, előbb egy ziccert dobott, majd labdát szerzett (12-9). Óriási hangulatot teremtett a szolnoki publikum, látszott is a csapaton, a srácok nem ismerték az eladott labda fogalmát. Keller Ákos ellen szabálytalankodtak, de csak egy büntetőt dobott be, a másik oldalon Houska talált be (13-11). Dénes és Thomas szereztek pontokat, majd utóbbi faultot harcolt ki, ahogy Keller, ő is csak egyet küldött a helyére a két büntető közül. Vojvoda csarnokrobbantó tempója zárta az első játékrészt, 20-13-at mutatott az eredményjelző.

Pumprla és Houska köszöntek be, majd Thomas szerzett három pontot, eztán egy középtávolit is dobott a honosított amerikai. Zárkózott ellenfelünk, Palyza és Balvín kosarai után kénytelen volt időt kérni Ivkovics (25-22). Wittmann-Keller összjáték, eredménye egy alley-oop kosár volt. Dénes dobott egy hármast, ám ekkor nálunk és náluk is döcögött a szekér, pontatlan támadásokat vezettek a felek (29-24). Dénes újra triplát szórt, ez már azt jelentette, hogy nyolcpontos volt a padról beszállva (32-25). Kétes játékvezetői ítéletek után szereztek a csehek hat pontot, kicsit vicces, hogy egy sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen ilyen látványosan kedveztek ellenfelünknek. Előnyünk hét pontról egyre olvadt, sikertelen magyar támadással ért véget a félidő (32-31).

Keller négy ponttal, Satoransky két büntetővel kezdett (36-33). Wittmann távoli dobása célba ért, de Balvín kettő plusz egyes akciójával nem hagyta meglépni az Ivkovics-legénységet (39-35). Thomas és Satoransky voltak eredményesek, kosárra kosár volt a válasz a meccs ezen szakaszában (43-39). Tóth Norbert második hármasát értékesítette, hét ponttal vezettünk, vendég időkérés következett (46-39). Hatásos volt a cseh időkérés, Pumprla kettesével jött közelebb ellenfelünk, Ferencz Csaba nyolc méterről szerzett három pontot (49-41). Vojvoda extra kosarát Welsch-é követte. Kigyűlt a csehek csapatfaultja, két és fél perccel az etap vége előtt bónuszba kerültünk, Dénes élt a lehetőséggel (52-45). Újabb téves játékvezetői ítélet után Satoransky dobott két büntetőt, majd Vojvoda Dávid szerzett zsinórban négy pontot. Wittmann közben beütötte negyedik személyijét, Vojvodára is ráfújták a negyediket, hatalmas füttykoncert lett úrrá a Tiszaligeti Sportcsarnokban. Ez jelentette a harmadik negyed végét, 58-50-re vezettünk.

Dénes ziccerből akart passzolni, rossz döntést hozott, plusz tíz helyett csak plusz hat (58-52). Thomas küldött egy egységet a táblára, sok büntetőt hibáztunk a találkozón, de egy távolival javította előző hibáját (62-54). Keller is csak egyet küldött a helyére a vonalról, majd Ruják dobott egy nagy triplát (66-54). Ismét a soproniak irányítója dobott egy kettest, gyönyörűen szlalomozott be a védők mellett (68-56). Welsch pontjait Vojvodáé követte, a túloldalon Satoransky zsákolt (72-63). A meccsen először kedveztek nekünk a bírók, Vojvoda dobhatott kettőt, nem is hibázott, 74-63. Tóth Norbi is kettőt dobhatott, mindkettő a helyén volt. Voja hihetetlen triplája után eladott egy labdát, Tóth is beköszönt távolról, ekkor 14 másodperc volt hátra. Houska középtávolról volt eredményes. 4.7 volt hátra, támadhattunk ez Eb-ért. Keller hátát éppen megpöckölték, érdekes módon rögtön jött a fújás, így nem dobhattunk triplát. Ákos értékesítette az elsőt, a másodikat szándékosan hagyta ki, utána feldobást fújtak a játékvezetők. 0.4 maradt az órán, nem sikerült a pöci, így nem sikerült az Európa-bajnokságra való kijutás sem. 

fotó: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus