Fehérvári győzelem zárta az évet

Hazai környezetben még egyszersem tudott diadalmaskodni a Horváth-legénység és ez az évet lezáró utolsó bajnoki fordulóban is így maradt, a Nyíregyháza továbbra is csak egy idegenbeli győzelmet tudhat magáénak. A második negyed elejéig szívósan tapadtak Mohácsiék a Somogyi Gergely vezette bajnoki címvédőre, onnan azonban egyre jobban szakította le magáról ellenfelét a nehézségekkel küzdő kék-fehér együttes. Érvényesült a papírforma, a fehérváriak tovább zárkózhatnak közvetlen riválisaikra. 

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 13. forduló

Marso-Nyíregyházi KK - Alba Fehérvár: 81-91 (18-22, 19-25, 21-22, 23-22)

Nyíregyháza: Mohácsi 17/6, Doyne 9/3, Simms-Edwards 21/3, Hall 14/9, Poscic 2.
Csere: Molnár 3/3, Czura -, Varga M. -, Kósa -, Cseh 15/6, Jakab P. -. Vezetőedző: Horváth Imre.


Alba Fehérvár: Hobbs 11/3, Tóth P. 9/3, Supola 5/3, Juhos 8, Somogyi 24 .
Csere: Ram. Moore 11/3, Olah 12/3, Szanati -, Blaskovits -, Tóth N. 11, Timkó -.
Vezetőedző: Carlos Frade.

Kipontozódott: -

Nyíregyháza, Bujtosi Sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi T., Pozsonyi L., Vida B., (Bukta)

Első negyed

Simms-Edwards egységeivel kezdődött a találkozó, de a Juhos Levente vezette Alba hamar magához ragadta az irányítást (2-6). Nem engedte magát lerázni a Nyíregyháza, sorozatos betöréseikkel már korán fault problémákba keverte Juhost, aki a padra kényszerült (11-13). A vendég együttes nem tudott mit kezdeni a remek napot kifogó Simms-Edwards-szal, aki két perccel az első tíz perc lefújása előtt egálra hozta fel övéit (15-15). A festékben lévő dominanciát azonban jól használta a fehérvári gárda, Somogyi ekkor már 9 ponttal terhelte a nyíregyháziak gyűrűjét, de tartotta magát a tabella utolsó helyezettje (18-22). 

Második negyed

A második negyed elején az Alba rohanását látva Horváth Imre időkéréssel próbálta megtörni ellenfele lendületét (18-26), amely nem volt sikeres; Tóth Péter hárompontossal felelt, így a mérkőzésen először kétszámjegyű fórra tett szert a bajnoki címvédő (18-29). Tóth Norbert és Olah Anthony tovább mélyítette a két csapat közti minőségbeli szakadékot, a nyíregyházi vezetőedző a negyed derekán ismét taktikai eszmecserével próbálkozott életben tartani a zárkózási reményeket (21-35). Úgy tűnt hatottak az intelmek, egymás utáni hazai kosarakkal újra tíz ponton belülre került a vendéglátó egylet (26-35), ekkor Carlos Fradén volt a sor, hogy maga köré hívja tanítványait. Felváltva estek a kosarak, az Alba tartotta megszerzett előnyét, a nagyszünetre tíz pontos hátránnyal mehetett a Nyíregyháza (37-47). 

Néhány érdekesség a félidőig: a Nyíregyháza vezérévé Mohácsi Máté vált, aki 16 perc alatt dobott 15 pontot és kiosztott 2 gólpasszt. Túloldalon Somogyi Gergely vitte vállán csapatát, 13 egységgel 7 lepattanóval és 2 blokkal (22 VAL) rendelkezett már az összecsapás közepén. Hatékonyabb munkát végeztek a vendégek a festékben, közelről 51 százalékkal tüzeltek, míg a hazaiak 39 százalékkal, de az addigi lepattanócsatát legalább megnyerték (23-16). 

Harmadik negyed

A fordulást követően sem változott a játék képe, szívósan küzdött a Nyíregyháza, ám amint akárcsak bajba kerülhetett volna a kék-fehér együttes, valaki mindig elő tudott lépni egy-egy jó megoldással (42-52). Ha másnak nem is, annak legalább örülhetett a közönség, hogy a játékrész ezen szegmensében szinte minden támadásból kosár született, de az állandósulni látszó különbség nem akart eltűnni (58-69), hiába a periméteren (8/17-es triplamutató) javuló nyíregyháziak erőfeszítése. 

Negyedik negyed

A záró etapban már 17 pontos Alba előnyt mutatott az eredményjelző tábla (60-77), elúszni látszott a nyíregyháziak számára az összecsapás. Derek Hall ugyan még tartotta a lelket társaiban, de a csapatként jobban funkcionáló és a mélyebb rotációs lehetőségeknek köszönhetően az Alba nem lassított, a rendes játékidő vége előtt 5 perccel már 20 ponttal ment (63-83). A Horváth legénységnek már csak az eredmény kozmetikázása maradt célul jóval esélyesebb ellenfelével szemben, amely sikerült is az utolsó három percben már csak  a cseréivel játszó bajnok ellen (81-91). 
A mérkőzés embere: Somogyi Gergely, aki egy masszív dupla-duplával zárta az évet: 24 pont, 12 lepattanó, 3 blokk és 2 assziszt (37 VAL). 
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus