Felsőházban a Kaposvár

A szoros első félidőt követően, a harmadik etapban átrobogott ellenfelén a Nik Raivio-Marko Spica fémjelezte Kaposvár - így a somogyiak kerültek a felsőházba! 

Falco-Trend Optika KC Szombathely (14-9) - Kaposvári KK (15-9) 83-97
(21-21, 21-18, 16-32, 25-26)

Szombathely, Aréna Savaria, 2000 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 24/12, Covington 14/6, Perl 11, Dukics 7/3, Majsztorovics 16.
Csere: Váradi 7/3, Hall 4, Bognár -, Will -, Simon -. Vezetőedző: Kálmán László.

Kaposvári KK:  Raivio 25/3, Frazier 11/3, Jancsikin -, Hendlein 14, Spica 26.
Csere: Fodor 17/9, Benke, Horváth 4, Papp -. Vezetőedző: Fekete Ádám.

Kipontozódott: Dukics (36. perc), Hendlein (40. percben).

Játékvezetők: Benczur T., Hegedûs T., Jakab L. (Valovics dr.)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!

1. negyed
Idegesen kezdett mindkét fél, hiszen óriási téttel bírt a rangadó: a győztes csapat biztosan a felsőház tagjának tudhatta magát! A Falco hozta el a labdát a feldobás után, ám a vezetést a Kaposvár szerezte meg Hendlein Roland  gyorsindításából (0-2). Közel két percet kellett várni az első hazai egységekre: Perl Zoltán és Goran Martinics révén minimális fórra tett szert a szombathelyi gárda (5-4). A következő percekben azonban úgy tűnt, a feszültséget előbb a somogyiak tudták leküzdeni: Branden Frazier periméterről, míg Hendlein Roland festékből voltak eredményesek – azonnal jött is Kálmán Lászlótól az időkérés (5-11). A technikai szünet jót tett a vasiaknak:  a Goran Martinics-Milan Majsztorovics kettős magára talált, tartotta a lépést Marko Spicáékkal – kapaszkodott a Falco (14-15). Nicholas Alan Covington hárompontosával már a vasiaknál volt az előny, de nem tartott sokáig: Fodor Márton ziccerével egált mutatott az eredményjelző tábla (19-19). A negyedet vendég oldalról Marko Spica a hazaiaknál pedig a montenegrói irányító találata zárta – kiegyenlített, kemény csatát hozott az első tíz perc (21-21).

2. negyed
Nebojsa Dukics neve mellé jegyezhették fel a második etap első pontjait, de túloldalon Marko Spica a palánk alól megállíthatatlannak bizonyult a hazai védők számára (26-23). A szombathelyi hibákat keményen büntette a karmesteri pálcát a kezében tartó Nik Raivio (25 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz – 45 (!) VAL) fémjelezte Kaposvár, de újra megvillant a Goran Martinics-Milan Majsztorovics duó, amelynek nagyobb lendülete látszólag nem ízlett a vendégeknek (31-27). Hendlein Roland támadó lepattanóival azonban lopta a távolságot a somogyi együttes, fej-fej mellett haladtak a felek (36-36).  Mindkét alakulat sok pontatlansággal játszott, érződött a rangadó kimenetelének fontossága. A Kaposvár helyzetét súlyosbította, hogy másfél perccel a negyed vége előtt Braniszlav Jancsikin negyedik faultját is beütötte; Fekete Ádám vezetőedző kénytelen volt a kispadra ültetni bedobóját (40-39). A félidő egy kosárnyi hazai fórral ért véget, ugyanis Derek Hall duplájára már nem tudott érdemben reagálni a vendég egylet (42-39).

Az első húsz perc kiegyenlített küzdelmet mutatott a lepattanózás területén (16-19 – 4 támadó Hendlein Rolandnál), ám a büntetőkkel valamint a hárompontosok értékesítésével jobban sáfárkodott a Falco. 

3. negyed
Milan Majsztorovics és Marko Spica adok-kapokja nyitotta a második félidőt: a két magasember hatalmas match-upot vívott a festékben – ám a hazaiak centerét hamar jegelni kényszerült Kálmán László, miután beütötte negyedik faultját (44-41). Goran Martinics (24 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) ezúttal is hatékony részese volt a Falco támadásainak, de Fodor Márton is a legjobbkor szórta demoralizáló kosarait – nem tudta leszakítani magáról riválisát a sárga-fekete alakulat  (49-49). Sőt Marko Spicának köszönhetően hosszú idő után megint kezébe ragadta az irányítást Fekete Ádám legénysége (51-55). Láthatóan megrekedt a Falco offenzívája, gyermeteg hibákat vétett, amelyet a Kaposvár kegyetlenül kihasznált: a derbin először kétszámjegyű fórra tettek szert a vendégek (53-65). A rendes játékidő záró etapját nem várhatta jó szájízzel a vendéglátó egylet: amellett, hogy teljesen szétesett védő-és támadójátéka is, Nicholas Alan Covington már negyedik személyi hibájánál járt (58-71)

4. negyed
Hiába volt ezúttal is vezéregyénisége a Falcónak Goran Martinics, túloldalon több játékos is extrát nyújtott, nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez a vasi gárda. A szombathelyiek borzasztóan idegesen pattogtattak, egy pillanatra Brandon Frazier és Váradi Benedek akaszkodott össze (62-77). A kaposváriak ellentétben nyugodtan, látványos akciókat vezetve játszottak az idővel – a hazai győztes reményeket Perl Zoltán egymást követő pontjai tartották (69-81). A somogyiak azonban gyorsan le is hűtötték a szombathelyi kedélyeket: a Nik Raivio-Fodor Márton párosnak ekkor minden dobás ült (72-88), sőt a 37. perc elejére már közel húszpontos differenciát mutatott az eredményjelző tábla (74-93). A lelkes vendég szurkolók már ekkor éltették kedvenceiket, míg a Falcónak csak arra maradt ereje, hogy valamelyest kozmetikázza a végeredményt (83-97)

Hiába tanyázott szinte az egész alapszakaszban a negyedik pozícióban a Falco, a felsőházért folytatott utolsó hetekbeli küzdelemben kialakult nyomással nem tudtak megbirkózni – még az amúgy erős hazai pályájukon sem - Kálmán László tanítványai. Bár a Goran Martinics-Milan Majsztorovics duóra ma sem lehetett panasz, ám vendég oldalon Nik Raivio, Marko Spica és Fodor Márton mellett Hendlein Roland is masszív performansszal szolgált. Megérdemelten ért révbe Szombathelyen – is – a somogyi együttes, amely magabiztosan várhatja a folytatást. 

Kálmán László: Megérdemelten nyert a Kaposvár. A második félidőben nagyon begörcsöltünk, míg ellenfelünk megnyugodott és egyre felszabadultabban játszott. Hiába tudtuk, hogy kik a Kaposvár nyerőemberei, nem sikerült feltartóztatnunk őket. Sajnálom, hogy ma csak ennyire telett, de az élet nem áll meg, megyünk tovább.

Fekete Ádám: Elsősorban gratulálni szeretnék játékosaimnak és a fantasztikus szurkolótáborunknak. Amit az elmúlt hetekben a csapat produkált, az egészen elképesztő. Akik tisztában vannak a körülményeinkkel, tudják hogy ez a felsőház egy bajnoki döntővel ér fel! 

Foto, Slide - delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus