Győzelemmel nyitotta az új évet az ASE!

Az első félidő végén még Csirke Ferenc együttese vezetett, ám harmadik negyedbeli hengerlésének révén magabiztos győzelmet aratott az ASE!

Magyar Férfi Bajnokság, NBI/A-csoport, Alapszakasz 14. forduló

Atomerőmű SE (11-2)-Pécsi VSK-PANNONPOWER (6-7): 80-68
(18-10, 20-30,  18-7, 24-21)

Atomerőmű SE: Dugat 20/6, Baki 6/6, Markovics 4, Jones 20, Eilingsfeld 11/6.
Csere: Evans 9/3, Wise 5, Kovács Á. 5, Tóth Á. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Pécsi VSK-PANNONPOWER: Nelson 15/6, Pahlmblad 11/3, Bíró 8/6, Budimir 12, Horti 4. 
Csere: Halász 9/9, Harazin 9, Délity. Vezetőedző: Csirke Ferenc. 

Kipontozódott:-

Játékvezetők: Földházi T., Török R., Söjtöry T. (Bukta)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!

1. negyed
Henry Dugat triplája nyitotta a találkozót, amelyre azonban sokáig nem tudott érdemben reagálni a vendég együttes. Már a találkozó legelejétől kezdve technikai hibák és kihagyott dobások sokasága tarkította az összecsapást - a harmadik perc végén is csak hazai egységeket mutatott az eredményjelző tábla (6-0). A pécsi gólcsendet Horti Bálint pontjai törték meg, amely felébresztette az Anthony Nelson-Veljko Budimir duót is (10-6). Jarrod Jones és Eilingsfeld János találataival 6-2-es rohanást repesztett az ASE, amely a tízpontos előnyt is elérte Ryan Evans sikeres közelijével (18-8). A Pécsnek Harazin Tamás révén sikerült azonban gyűrűbe találni az első negyed utolsó támadásából, így faragott hátrányából Csirke Ferenc legénysége (18-10).

2. negyed
Halász Ákos hárompontossal jelentkezett a második etap elején, amelyet Anthony Nelson további öt egységgel gyarapított – utolérte riválisát a vendég alakulat (20-18). Láthatón beakadt az ASE offenzívája, amelyet jól használt ki ellenfele: a 13. percben újra Halász Ákos villant, a derbin először a baranya megyeiek kezébe került az irányítás (20-21). Felváltva estek a kosarak: míg a hazaiak szekerét elsősorban a dupla-duplát összeszorgoskodó Jarrod Jones (20 pont, 10 lepattanó valamint 4 blokk) húzta, addig túloldalon Martin Pahlmblad és Anthony Nelson (15 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 8 kiharcolt fault) gondoskodtak a pontgyártásról (29-28). Az amerikai irányítópárbaj különös pikantériát adott a meccsnek: hazai oldalról Henry Dugat (20 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) sem tétlenkedett, a pécsiek játékmestere méltó riválisra talált személyében (36-32). Bár Veljko Budimir a megszokotthoz képest gyengébb performansszal szolgált, ám az erőcsatár mégis aktív részese volt abban, hogy a vendégek előnnyel zárhassák az első félidőt (38-40).

3. negyed
A második félidő „deja vu” érzéssel indult: az első negyedhez hasonlóan sokáig nem találtak be a felek – végül a festékben domináló Jarrod Jones szakította meg a kosárszünetet (40-40). A vendégek – hűen eddig mutatott játékstílusukhoz – rengeteget próbálkoztak periméterről, ám a mérkőzés előrehaladtával egyre pontatlanabbul céloztak, amelyet keményen büntetett is Braniszlav Dzunics gárdája (50-43). Harazin Tamás rázta meg magát, ám hazai oldalról mindig akadt olyan játékos, aki betalált, amikor a pécsiek megindították zárkózási kísérleteiket (52-47). A harmadik szakasz utolsó perce a vendéglátók szája íze szerint alakult: a kiemelkedő védekezés mellett Jeremy Wise és Kovács Ákos is gyűrűbe juttatta a játékszert, amely megnyugtató fórt eredményezett az Atomerőmű számára (56-47).

4. negyed
Minden erejét megfeszítve nagy hajrát produkált a Pécs: a Martin Pahlmblad-Veljko Budimir páros 0-6-os futással szinte teljesen lefaragta a differenciát (56-53), ám még mielőtt bajba kerülhetett volna az Atomerőmű, az új debütáló Ryan Evans hárompontosával hűtötte a kedélyeket (59-53). Jarrod Jones vette ismét vállára csapatát (63-53), de a következő percekben kialakult triplazápornak köszönhetően továbbra sem tört meg a pécsiek akaratereje (69-62). Braniszlav Dzunics tanítványai azonban képesek voltak még egy szintet emelni játékukon, amelyre már nem tudott válaszolni a minden erejével elkészülő pécsi együttes (77-62). Az utolsó percben még kozmetikázott a végeredményen Csirke Ferenc legénysége,  de a vendéglátók így is magabiztos győzelmet arattak (80-68).

A lepattanócsatában mutatott óriási hazai hegemónia (50-30), a közel ötven százalékos mezőnymutató valamint az egészségesebb csapatkép eredményezte a paksi diadalt. Az új debütálók – Jeremy Wise, Ryan Evans – is mutattak szép megoldásokat, mindkét légiósban rejlik potenciál. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus